Temat: NDIS-Huawei E367/E398 automatyczny reboot połączenia 3G???

Od kilku tygodni korzystam z połączenia NDIS na E367 iPlus-pro.plusgsm.pl przy pomocy QMI (wcześniej połączenie uruchamiałem manualnie picocomem, utrzymywało się około 5dni). Przez ostatnie 2dni męczyłem wszelkie posty i poradniki z eko.one.pl w celu z automatyzowania tego zabiegu-bez sukcesu (nie jestem zaawansowanym użytkownikiem i ograniczam się do kopiuj-wklej do konsoli SSH). Komuś w ogóle działa takie połączenie na ww modemach? Jest jakiś łatwiejszy sposób uruchomienia takowego auto-restartu? (taki bez niespodzianek-krok po kroku od a do z). Na dziś mam tak to ustawione                                                                 

echo "APN=pro.plusgsm.pl" > /etc/qmi-network.conf
uci del network.wan
uci set network.wan=interface
uci set network.wan.ifname=wwan0
uci set network.wan.proto=dhcp
uci set network.wan.auto=0
uci set network.wan2.mode="AT^SYSCFG=14,2,00400000,1,1"
uci commit network 

i  /etc/rc.local  dodane 

/usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start
ifup wan 

Przy tych ustawieniach po restarcie zasilania co prawda nie nawiązuje połączenia ale wystarczy zrobić reboot routera z konsoli i mamy połączenie (bez kombinowania jest pełna transmisja i nawet podtrzymanie HSPA pingiem działa-OT cały mój sukces z tymi ustawieniami smile  ).  Co ciekawe E398 nie nawiązuje połączenia w ogóle (może dlatego że jestem w zasięgu LTE ok.-80dB a tam jest inny APN i QMI z tego co mi wyświetlał picocom wyrzuca dane z sieci LTE-tak jakby był priorytet dla tego połączenia?  wink

2

Odp: NDIS-Huawei E367/E398 automatyczny reboot połączenia 3G???

Do rc.local dodaj sobie sleep 30 powiedzmy - interfejs /dev/cdc-wdm0  pojawia się po uruchomieniu dopiero po paru sekundach. Co do nawiązania połączenia:

/usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 stop
ifup wan

Nie wystarczy?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jarek7714 2013-01-04 21:26:47)

Cezary napisał/a:

Nie wystarczy?

Nie wiem czy ta druga opcja zadziała

/usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 stop
ifup wan 

-to już będzie zależało od stacji Polkomtela (jak zostanie zerwane połączenie). Za to pierwsza opcja

sleep 30    /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start
ifup wan  

jak na razie działa świetnie. Dzięki! smile                                                                                                                               P.S Jak będę chciał zrobić jakieś przekierowania portów w Gargoyle na routerze to tylko teraz można robić to z konsoli?

4

Nie, przekierowanie w gui nie powinno nadpisać networku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.