Temat: Jak ustawić wyłącznie 900MHz w mr3420 gargoyle - e173u-2
Witam wszystkich!
Potrzebuję kilku porad, w celu rozwiązania problemów, z którymi nie mogę się uporać...
Niezbędne informacje:
mr3420 + Gargoyle (http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin)
Huawei e173u-2 + iplus
1. Po wgraniu Gargoyle do tplinku(przez gui tplink) nie mogę zmieniać jego ustawień, tzn. zmieniam je przy pierwszym logowaniu (po zmianie hasła) a później każdorazowa zmiana ustawień nic nie daje i są te, które zmieniałem przy pierwszym logowaniu. Próbowałem wgrywać kilka razy Gargoyle, przywracać je do ustawień domyślnych i nic. Czyli mam tylko jednorazowe ustawienia. Wyczyszczenie historii firefoxa nic nie daje.
2. Odnoszę wrażenie, że na tp linku(niezależnie czy na sofcie tplinka czy openwrt) mam słabszy sygnał niźli z komputera, który jest w tym samym miejscu co tp link. Co prawda nie sprawdzałem wartości dbm w top info, ale o ile w mobile partner mam zasięg na poziomie 70-90% o tyle w Gargoyle ok 30%, oczywiście to tylko wartości ogólnikowe a nie dbm. Może to być kwestia logowania do 2100 bądź 900Mhz....Czy problemem może być ponoć kiepskie zasilanie usb w tp linku? hub aktywny może pomóc?
3. Czy istnieje możliwość wymuszenia na Gargoyle wyłącznie częstotliwości 900MHz wcdma ? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Czy wystarczy dopisać komendę AT^SYSCFG=2,2,2000000000000,1,2 w pliku /etc/chatscripts/3g.com ? Chodzi o to, by karta iplusa logowała się na 900MHz gdzie mam super zasięg, a nie marne w moim przypadku 2100MHz. W top info widać znacząco różnice w sile sygnału 2100 i 900 a co za tym idzie różne transfery (na korzyść 900).
proszę o pomoc ![]()