Jako, że w sieci nie natrafiłem na odpowiednie podpowiedzi jak skonfigurować modem ZTE MF821 z routerem TP-LINK mr 3220 v2 postaram się napisać kilka słów jak to zrobić skutecznie by nawiązać połączenie. Mam nadzieję, że przyda się to nawet początkującemu użytkownikowi.
Jakiś czas temu zakupiłem w/w model routera na poczet skonfigurowania sieci w domu. Niestety szybko okazało się, że konfiguracja routera z modelem modemu - ZTE MF 821 nie będzie taka prosta. Metodą prób i błędów udało mi się.
Dla laika może być to rzeczywiście droga przez mękę.
1. Pierwszą rzeczą, którą należy uczynić, by skutecznie nawiązać połączenie z internetem w przypadku w/w modeli routera i modemu jest zakupienie aktywnego Huba (z zasilaczem) --> modem ZTE MF 821 potrzebuje dużo energii i stąd swoją dawkę musi dostać z zewnątrz (to co daje mu router nie wystarcza).
Ja kupiłem model Tracer z czterema portami z zasilaczem.
Koszt niewielki - ok. 25 zł
Huba wpinamy w gniazdo modemu w routerze i do jednego z gniazd podpinamy nasz modem ZTE MF 821
2. Decydując się skonfigurować mój modem z routerem podjąłem decyzję o wgraniu do routera innego niż firmowe oprogramowania - alternatywnego, darmowego oprogramowania dla urządzeń WLAN na bazie tzw. OpenWrt.
Wersja, której używam - Gargoyle 1.5.9.6 (r35839), by obsy
Musicie pamiętać o konkretnej wersji Gargoyle, stąd moje wyróżnienie 'by obsy'
Chodzi o to, by dana wersja współpracowała z naszym routerem i modemem.
Więcej informacji na ten temat możecie znaleźć chociażby tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl
Po zgraniu na dysk odpowiedniego pliku z rozszerzeniem .bin trzeba go wgrać przez oryginalną stronę tak jak by się wykonywało aktualizację oprogramowania w routerze.
Trzeba pamiętać, że zawsze można wrócić do starego oryginalnego oprogramowania firmware.
3. Po instalacji odpowiedniej wersji Gargoyle możemy zabrać się za konfigurację naszego routera.
Należy pamiętać, by do połączenia komputera z routerem używać kabla ethernet, a nie łączyć się bezprzewodowo z routerem poprzez Gargoyle
W przypadku połączenia kablowego unikniemy dodatkowych problemów związanych z zerwaniem połączenia (jak w przypadku połączenia bezprzewodowego) i ewentualnego uszkodzenia routera.
Logujemy się przez przeglądarkę internetową wpisując adres:http://192.168.1.1
Pierwsze hasło do naszegp Gargoyle to: password
* Hasło to będzie takie samo jak kiedykolwiek zresetujemy nasz router
Cytat: ""reset" przytrzymany od 11s do 90s powoduje przywrócenie ustawień domyślnych (firstboot) i restart urządzenia"
Oczywiście połączyć z routerem z użyciem Gargoyle można też w sposób alternatywny (przez ssh), ale dla początkującego użytkownika nie jest to wymagane.
Po zalogowaniu należy przejść do zakładki "Konfiguracja"
i wybrać "Podstawowa"
Tutaj po kolei wybrać lub wpisać:
Połączony przez: Modem 3G/LTE
Technologia: 4G/3G/2G (zależy od modemu)
Urządzenie: /dev/ttyUSB2 --> to ważne, żeby zaznaczyć właśnie tak inaczej router nie wykryje nam modemu (dla pewności można sprawdzić tzw. Logi systemowe --> zakładka "System")
Kod PIN: 0000 --> jeśli nasz modem ma PIN należy najpierw w firmowym menadżerze połączeń modemu (oprogramowaniu oryginalnym, które instalowaliśmy do połączeń z internetem np. Plus Internet) zmienić PIN najlepiej na "0000". Ja tak zrobiłem w przypadku iPLUSa. Inaczej mogą być problemy z połączeniem.
Operator: wybrać operatora odpowiedniego dla naszego modemu (w moim wypadku był to --> Polska - PLUS LTE
APN: wartość APN jest przypisana do konkretnego operatora --> należy sprawdzić czy jest prawidłowa --> w moim wypadku było to: "internet"
Nazwa użytkownika: może zostać puste [nie ma konieczności tego pola wypełniać]
Hasło: może zostać puste [nie ma konieczności tego pola wypełniać]
Port ethernet WAN: wyłączony
Adres IP urządzenia: 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
Serwery DNS: należy wybrać odpowiednie. W większości wypadków powinny wystarczyć "Domyślne"
Ja wybrałem dla iPLUSa Inne i wpisałem ręcznie wartość 212.2.96.53 kliknąłem klawisz "Dodaj" i dopisałem drugi 212.2.96.54. Inaczej modem nie chciał mi zastartować w iPLUSie.
Na koniec wystarczy kliknąć "Zapisz zmiany" i nasz modem powinien po chwili zastartować.
Jako początkujący użytkownik Gargoyle mogę Wam polecić to rozwiązanie.
Sprawuje się super i moim zdaniem jest o niebo lepsze od firmowego softu
Daje możliwość konfigurowania w sposób dowolny modemu (np. tych nowych, w których nie można zablokować/wyłączyć PIN-u).
Poza tym ma mnóstwo innych funkcji: prosty w obsłudze interfejs do konfigurowania własnej sieci bezprzewodowej i bardzo ciekawe i proste w konfiguracji rozwiązanie limitów transferu. Mi się bardzo przydało i mogłem sobie dowolnie skonfigurować kiedy odnawiać transfer, w jakich godzinach ograniczenia nie obowiązują i co ma się dziać jeśli limit zostanie przekroczony.
A to tylko niektóre możliwości rozbudowanego narzędzia jakim jest Gargoyle...
Życzę udanej zabawy i dalszych konfiguracji np. tworzenie własnego dysku sieciowego czy aktywnej kamerki.
W bardzo "tani" sposób można uzyskać na prawdę wiele....