1

Temat: problemy z b. silnym sygnalem z sasiednich wifi

Sasiad uruchomil 4 AP o bardzo silnym sygnale.
Skaner wifi pokazuje ze poziom sygnalu jego AP jest wiekszy niz z mojego domowego routera.
Objawia sie tak ze zrywa mi polaczenie, obnizyl sie poziom sygnalu, podwyzszenie mocy  w pliku /etc/config/wireless nic nie daje a logread co chwile pokazuje "deauthentication"
Ma ktos pomysl jak sobie z takim "sasiadem" poradzic, mieszkam w bloku.
Niestety nie mam pewnosci ani gdzie umiejscowil anteny ani nawet jesli znajde do kogo naleza.
Jest jakis urzad gdzie to zglosic bo juz nie wiem co robic ?!
Sytuacja  naprawde tragiczna, zastanawiam sie na zakupem urzadzen zaklocajacych ale sa dosc drogie no i beda zaklocac moj  router.
POMOCY !

2

Odp: problemy z b. silnym sygnalem z sasiednich wifi

Zmień po prostu kanał na inny niż ma sąsiad przynajmniej o 3 i powinno być dobrze.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

3

sprawdz może skrypt z tego linku pomoże
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … mp;p=20553

4

Tez mialem taki problem. Uzylem programu inSSIDer, ktory w formie graficznych wykresow pokazuje dostepne sieci wi-fi. Poobserwowalem chwile ktore sa najmocniejsze, znalazlem wolny kanal dla siebie, zmienilem w ustawieniach routera i od pol roku moja wi-fi dziala bez zadnych klopotow.

TP-Link 1043ND.  Gargoyle PL 1.6.1.2

5

zerknij tutaj na ostatni post, jest tam kod skryptu wyszukujący i zmieniający automatycznie kanał wifi.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

6

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi ale niestety zmiana kanalu naprawde nic nie daje.
Program yfy pokazuje 4 AP "sasiada" na kanalach 1, 3, 6 oraz 11.
Doszlo do sytuacji ze mam mniej "kresek" u mnie w mieszkaniu ok. 8 metrow od mojego routera w porownaniu do AP sasiada.
Probowalem kilka roznych TP-Linkow z ostatnim AA i Linksysa 3200 z oryginalnym firmware z auto, kanal na sztywno itd. i ten sam rezultat
Naprawde nie ma innych sposobow, nie ma jakiegos urzedu gdzie mozna to zglosic ?
No coz chyba sie zdenerwuje i wysuplam kase na "zaklocacz"

7

Pewnie do UKE, ale jeżeli nie przekracza 100mW to nic nie da.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Rozwiązania wydają się dwa:
1. Idz do sąsiada i poproś, aby ograniczył ilość zajętych kanałów. Z ludzmi często da się dogadać.
2. Przestaw sie na 5GHz smile Albo wykorzystaj kanał 8, może będzie lepiej.