1 (edytowany przez Jolaos 2012-12-13 18:04:12)

Temat: Gargoyle 1.5.8.2 -DHCP przydziela te same adresy IP

Witam , mam TP LInk 1043 z wgranym gargoyle 1.5.8.2 , doinstalowany oscam z repozytorium a w nim działa karta Cyfra+ .
Taki domowy układ. Funkcjonuje prawidłowo lecz występują "przycięcia" we wspólpracujących dekoderach. Szukając przyczyny zauwazyłem że wszystkim trzem dekoderom router przydzielił takie same IP 192.168.1.17 . Kazdy dekoder ma ustawione IP na DHCP. Testowałem wczesniej już kilka takich mini sieci i wszystkie przypadki działały prawidłowo. Czemu ten przydziela takie same IP. Ustawiłem zakres IP w routerze na 192.168.1.11 ..... 17.

Wpisałem IP w dekoderach na sztywno , działa ale przycięcia dalej występują więc nie tu była przyczyna. Gdzies jest' bug' ale gdzie?
Dekodery łączą się z routerkiem tez za pomocą protokołu oscam/newcamd. Próbowałem zmian , bez skutku.

2

Odp: Gargoyle 1.5.8.2 -DHCP przydziela te same adresy IP

Zrób logread i zobacz sobie jakimi macadresami się zgłosiły dekodery.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli sugerujesz ze dekodery w jakiś sposób maja takie same adresy mac?  To możliwe ponieważ są to n-boxy białe przerobione na linuxa -Enigmę 2. Więc jezeli przerabiajacy wgrywał jeden i ten sam program to i mac adresy są takie same. Trzeba więc je zmodyfikować .Zdaje sie ze jest na to sposób.
No ale jak juz ustawiłem ich IP na sztywno to czy to ma jakieś znaczenie na zacinanie się ich w pracy?

4

Jeżeli mają takie same adresy mac to tak. Zobacz w logach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Rzeczywiście były trzy takie same mac .Zmieniłem i problem znikł. Dzięki za porady.

Jolek