1

Temat: Wysyłanie zdjęć z motion na serwer ftp (bez zapisywania ich lokalnie)

Witam,

Na TL-WR1043ND mam działające motion.
Zapisuje fotki lokalnie na pendrivie (motion i snapshot).
Wysyła je też ładnie na konto ftp:

on_picture_save wput -t 5 ftp://login:haslo@ip.serwera.ftp %f

Mam inny router, gdzie nie będzie pendriva i nie będzie miejsca na zapisywanie lokalne.
Nie wiem jak to zrobić, żeby motion przesyłało fotki tylko na serwer bez lokalnego zapisu.

Macie jakiś pomysł jak to zrobić?

2

Odp: Wysyłanie zdjęć z motion na serwer ftp (bez zapisywania ich lokalnie)

output_pictures off ?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

output_pictures off ?

Takiego opcji w konfiguracji nie ma, pewnie chodzi o:

output_normal off

tylko że z tą opcją to ani nic nie próbuje zapisywać lokalnie, ani też nie próbuje wysyłać FTPem.
Wygląda to tak jakby dopiero po zapisaniu wgrywa ten plik na ftpa, co nawet jest nawet  logiczne, bo wgrywanie wykorzystuje opcję "on_picture_save".
Próbowałem też wrzucić "wput ......." do opcji "on_event_start", ale parametr %f (a właściwie chyba jego brak w takim przypadku) powodował, że na FTPa wypychane są wszystkie pliki z routera (Mozna sobie kopie systemu tak zrobic smile)).

Można też spróbować usuwać plik po wypchaniu tego na zewnątrz w ten sposób:

on_picture_save wput -t 5 ftp://login:haslo@ip.serwera.ftp %f ; rm %f

ale trochę strach jak zacznie usuwać nie to co trzeba. Może lepiej zrobić to z crona i usuwać zawartość całego katalogu /tmp/kamera, ale w tym przypadku może istnieć prawdopodobieństwo, że katalog ten się przepełni między dwoma uruchomieniami crona, kiedy np. będzie dużo fotek.

Miałem nadzieję, że da się to zrobić jakoś prościej.

Zacząłem już kombinować z fswebcam i prostym skryptem, ale nie chce mi robić opisów do fotek, bo libgd nie ma wsparcia dla fontów: "Unable to load font 'luxisr': libgd was not built with FreeType font support". W ten sposób osiągnąłem możliwość robienia zrzutów np. co 5minut, zapisania fotki w /tmp, wysłania jej na FTP i skasowania z /tmp na bieżąco, ale w ten sposób nie mogę wykrywać ruchu. Zależy mi na funkcjonalności z motion, ale bez zapisu lokalnego, a tylko z zapisem zdalnym.

4

Ahh, ty używasz starszej wersji motion po prostu...

5

Wiecie może jak ustawić wysyłanie zdjęć z motion na serwer ftp w najnowszej wersji motion dla Gargoyle:1.5.9.7 (r36088), by obsy ?

6

motion nie wysyła na ftpa. Zapisać na dysk potrafi.

7

ewentualnie skorzystać z curlftpfs, żeby podmontować lokalnie w katalogu zasób ftp. Nie jest to ponoć zalecany sposób użytkowania ftp, ale może będzie ci działać.
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Mounting … FTP_shares

8

Tak, obejście tego po prostu.