1

Temat: TL-1043ND - Gargoyle - podłączenie HDD, HUB USB, rozłącza 3G

Witam

Jestem od 3 dni posiadaczem routera TP-Link TL-1043ND. Docelowo chcę do niego podłaczyć modem USB 3G oraz dysk twardy 1,5 TB. Wczoraj wgrałem do routera oprogramowanie alternatywne z interfejsem Gargoyle wersja datowana na 24.11.2012 r.(w kwestii Linuksa jestem totalnym laikiem).

W związku z tym iż router ma jedno gniazdo USB muszę dokupić HUB USB i tutaj pierwsze pytanie - jaki najlepiej? Czy taki bez własnego zasilania wystarczy?

Testowałem sam podłączony modem 3G i wszystko działa prawidłowo, co jakis czas zdarza sie że modem sie rozłącza. Podłączony modem to Huawei E372 (Orange). Czy można zmienić coś w ustawieniach żeby łączył autoamtycznie po rozłączeniu?

I ostatnia rzecz. W jaki sposób muszę ustawić router aby po podłączeniu HDD do routera, mieć do dysku dostęp przez WiFi z laptopa, telewizor z WiFi oraz z telewizora podłączonego kablem przez port LAN do routera?
Wczoraj cały dzień próbowałem, szukałem na forach i niestety przeróżne podane tam konfiguracje nic nie dały.

Tak jak pisałem jestem Linuksowym laikiem więc będę niezmiernie wdzięczny jak podpowiedzi będą dotyczyły konfiguracji w Gargoyle.

Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość

TP-Link 1043ND, Huawei E3276, Huawei E372

2

Odp: TL-1043ND - Gargoyle - podłączenie HDD, HUB USB, rozłącza 3G

Nie wystarczy. Od razu zainwestuj w zasilany, aktywny i jakiś sensowny - taki za 20zł odpada od razu.

Modem sam się połączy po max 3min.

Podłączyć dysk, w zakładce "nośniki usb" zaznaczyć odczyt/zapis dla użytkownika anonimowego, zaznacz cfifs/ftp lub nfs, w zależności co potrzebujesz, później dodaj dysk, zapisz zmiany i masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.