Temat: awaria wrt160nl. Proszę o instrukcje co do kabla DKU-5

Witam,
uwaliłem wczoraj niestety router wrt160nl podczas wgrywania firmware'u. TFTP nie działa, na pingi nie odpowiada, tylko dioda zasilania bez przerwy miga.

Dzisiaj spróbuję zakupić w jakimś komisie GSM kabel DKU-5. Rozumiem, że jedyne co potrzebne to przeciąć ten kabelek, wybrać odpowiednie kolory (jakie?), wystrugać je i w jakiś sposób styknąć z tym co jest przy wyjściu portu LAN4. Czy mam rację?
Proszę o rady i szersze instrukcje.

2

Odp: awaria wrt160nl. Proszę o instrukcje co do kabla DKU-5

Dokładnie tak. Chociaż uważaj, bo ostatnie kable które ja kupiłem nie chciały działać smile

Nie dostaniesz szerszej instrukcji, bo to niemożliwe. Co kabel i producent to inny rozkład kolorów więc nic nie można konkretnego powiedzieć. Jak kupisz - szukaj w internecie rozkładu sygnałów we wtyczce. Jak znajdziesz to potrzebujesz tylko trzy - tx, rx, gnd. Rozbierasz kabel, wydobywasz te trzy kabelki i musisz podłączyć do lan4 (tam już masz napisane który styk jest którym sygnałem). Najprościej przez płaską taśmę.

Albo go rozbierz, w środku masz normalnie 4 piny do którym możesz się podpiąć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

w więc nic nie można konkretnego po

Dzięki za odpowiedź.

A jak potem ustawić konsolę? Muszę zainstalować sterownik kabla tak?
A potem podpinam kabel pod komputer i do kabla router, i uruchamiam program terminala, i dopiero odpalam router?

Czy jest może gdzieś jakaś instrukcja uruchomienia jak już kable są podpięte?

4

Jak wszystko masz podpięte, uruchamiasz dowolny terminal (może być putty). Wybierasz port com na którym jest kabel, prędkość ustawiasz na 115200 8n1 i podłącz terminal do prądu.
Zgłosi się (jak już smile) bootloader, jak go flashować masz u mnie na stronie.

5

Cezary napisał/a:

Jak wszystko masz podpięte, uruchamiasz dowolny terminal (może być putty). Wybierasz port com na którym jest kabel, prędkość ustawiasz na 115200 8n1 i podłącz terminal do prądu.
Zgłosi się (jak już smile) bootloader, jak go flashować masz u mnie na stronie.

jeszcze mam jedno pytanie.
Skoro mam najpier wpisać upgrade code.bin na konsoli i zapodać mu używając tftp obraz, to znaczy, że mam mieć jednocześnie podpięty kabel szeregowy i LAN, czy raczej tftp użyje kabla szeregowego?

6

On to po sieci robi, wiec tak, musisz mieć kabel ethernet podpięty obok kabla szeregowego.

7

Cezary napisał/a:

On to po sieci robi, wiec tak, musisz mieć kabel ethernet podpięty obok kabla szeregowego.

A jest gdzieś może  szczegółowa instrukcja tego procesu, poniważ nie do końca rozumiem tej na openlinksys.info

Bo teraz mi w ogóle tftp nie działa. Czy to znaczy, że jak podepnę kabel DKU-5, i wpiszę polecenie upgrade code.bin, to będzie tftp działać?

8

http://eko.one.pl/?p=openwrt-wrt160nl#i … bootloader

Której części z tego nie rozumiesz? Wywołujesz upgrade przez kabel szeregowy, wtedy ruter czeka na przyjęcie firmware przez tftp. Wiec na komputerze wysyłasz mu je. Gdzie masz problem?

9 (edytowany przez connexion2000 2010-02-02 13:06:44)

Cezary napisał/a:

http://eko.one.pl/?p=openwrt-wrt160nl#i … bootloader

Której części z tego nie rozumiesz? Wywołujesz upgrade przez kabel szeregowy, wtedy ruter czeka na przyjęcie firmware przez tftp. Wiec na komputerze wysyłasz mu je. Gdzie masz problem?

Przepraszam, juz wszystko jasne. Nie trafiłem wcześniej na tą stronę.
Trochę się denerwuję, bo nie chcę zniszczyć jeszcze bardziej smile

Edit:
jeszcze nie bardzo wiem co to znaczy: "przerywamy proces ładowania" w tej instrukcji.

10

Tak nie trafiłeś na tą stronę? To zgadnij na jakim forum jesteś smile Tam jest więcej użytecznych informacji, więc zobacz wszystkie strony.

"przerywamy proces ładowania"  oznacza tyle że jak bootloader wypisuje "Hit any key to stop autoboot" to naciskasz dowolny przycisk na klawiaturze smile

11

Cezary napisał/a:

Tak nie trafiłeś na tą stronę? To zgadnij na jakim forum jesteś smile Tam jest więcej użytecznych informacji, więc zobacz wszystkie strony.

"przerywamy proces ładowania"  oznacza tyle że jak bootloader wypisuje "Hit any key to stop autoboot" to naciskasz dowolny przycisk na klawiaturze smile

Znaczy się może tak, trafiłem, ale ten dział umknął mojej uwadze (korzystałem z niej przy instalacji). Bardzo podobna instrukcja jest na openlinksys.info przy okazji recenzji.

Kurcze strasznie chcę mieć openwrt na tym routerze, więc mam nadzieję, że się dzisiaj uda, a jak nie to może są jacyś specjaliści w Warszawie co pomogą smile

12

Tyle że ta recenzja na openlinksys jest moja smile I jestem z warszawy...

13 (edytowany przez connexion2000 2010-02-02 13:42:13)

Tak myślałem, że recenzja jest Twoja, bo podobny styl:)

Gdyby mi się nie udało, to możesz mi pomóc proszę? smile
Oczywiście za opłatą smile

14

Pod warunkiem, że go chcesz go otworzyć. Bo kabla płaskiego obecnie nie posiadam.

15 (edytowany przez Tytan69 2010-02-02 19:03:34)

Gdy robiłem kabel do tego routera to DUK-5 oddałem do sklepu bo nie znalazłem sterów pod Vistę.
Wymieniłem na CA-42 i śmiga na Viście 64.

16

OKi udało się. Jakimś cudem za którymś razem poszło przez TFTP samo.
Już zjadłem prawie nerwy na tym kabelku.

17

smile

18

Szukam sterowników do kabla CA-42 na win 7 x64

Tytan69 napisał/a:

Gdy robiłem kabel do tego routera to DUK-5 oddałem do sklepu bo nie znalazłem sterów pod Vistę.
Wymieniłem na CA-42 i śmiga na Viście 64.

możesz się podzielić sterownikami, bądź sposobem jak odpaliłeś kabel na x64 ??

19

Ale co kabel to na innym chipie jest robiony. Nie ma uniwersalnych. Wiesz chociaż jaki chip masz w kablu?

20 (edytowany przez Mirkov 2010-11-28 20:23:45)

ArkMicro ARK3116, taki przynajmniej jest wykrywany pod win 7 x32

21

http://allegro.pl/modul-konwertera-usb2 … 17062.html  czy ten model programatora nada się do tego routera ?

22

Tak, powinien działać. Jak zaczekasz kilka dni to powinien mieć działające konwertery na zbyciu.