Odp: Wsparcie dla QMI
Najnowszy obraz jaki jest dostępny - 1.5.8.4 dla 1043ND zaciągnięty z
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wsparcie dla QMI
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Najnowszy obraz jaki jest dostępny - 1.5.8.4 dla 1043ND zaciągnięty z
Modem zapina się na sieć LTE, dioda na modemie świeci ciągle. Ale wwan0 dalej nie mam. W logach nie widać ze próbuje podnośić wan-a.
Panowie, co podesłać ??
U mnie było podobnie, połączenie nie wstawało (dioda WAN DIR-825 z Gargoyle
migała na żółto), dlatego uruchomiłem połączenie poprzez picocom. Problem z tym że dziś zerwało połączenie i nie wznawia z automatu, także lipa
( powalczę po świętach z tym problemem). Na 1043ND z zainstalowanym Gargoyle mieści się ten pakiet?! (przy zainstalowanym gargoyle na AirRouter pakiet nie mieści się już we flash).
1043 ma też 8MB
1043 ma też 8MB
Tak wiem, być może różnica wielkości Twoich obrazów dla 1043 a AirRouter 0,1MB w tym przypadku ma znaczenie.
P.S Dla mnie to nie problem (po prostu musiałem router roboczy-DIR825 użyć do testów).
Ja tu nie widzę zadnych podobieństw....
U mnie po restarcie swieci PWR, mruga SYS, reszta nie świeci.
Panowie, pomożecie rozwiązać problem, czy zapomnieć o NDIS-ie????? ![]()
Ja tu nie widzę zadnych podobieństw...
Przecież to inny model routera (w DIR-825 żółta dioda miga pulsacyjnie przy bootowaniu systemu routera-a w tym przypadku tak się dzieje bez końca, ale można zalogować się na router). Przecież możesz spróbować podnieść połączenie w NDIS za pomocą picocom. Ja w inny sposób Ci nie pomogę bo sam korzystam z gotowców na eko.one.pl i opisów kolegów. Sam posiłkowałem się również tematem z tego posta: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3276
Zrobilem przez picocom i nic to nie dalo.
Z pewnych przyczyny u mnie wprowadzone zmiany w rc.local nie chcą się wykonać. Zerkne jak wyglada sytuacja na czystym openwrt bez gargoyle. U nóż, widelec.....
Dzięki
Z pewnych przyczyny u mnie wprowadzone zmiany w rc.local nie chcą się wykonać.
Ale jak dobrze rozumiem dane zawarte w rc.local są do podnoszenia połączenia z automatu ( po wprowadzeniu : /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start
ifup wan -router wieszał mi całkowicie połączenie, po świętach spróbuję wg poradnika z eko: sleep 5
MODE="AT^NDISDUP=1,1,\"darmowy\"" gcom -d /dev/ttyUSB2 -s /etc/gcom/setmode.gcom
ifup wan) . Zwróć uwagę na port komunikacji USB ( na E367 wysyłałem komendę poprzez picocom na USB2, a na E398 na USB1).
Zbuduję obrazy czystego AA zawierającego wszystkie sterowniki do modemów. Będziecie mogli testować.
PS. Do testów tylko: http://ecco.selfip.net/attitude_adjustm … odem-test/
Ma qmi, ncm, sierrię, zwykły serial/option i usb-modeswitch. Czyste AA bez gui i w sumie niczego więcej.
Hej,
Cezary nie wiem jakie zmiany wprowadziłeś do 1.5.8.5 w porównaniu do 1.5.8.4, ale po update do 1.5.8.5 mój sprzęt zaczął ze mną wspólpracować
:).
Z mniejszymi i większymi problemami ale udało się uruchomić E398 na NDIS-ie. Działa narazie w miarę stabilnie, upload lekko wzrósł i na tym mi zależało najbardziej.
Dzięki wielkie za wszelkie sugestie. Pobawię się teraz trochę modifikacjami 3gtestera, żeby wznawiał połączenie.
3mta się i Wesołych.
Żadnych w tym zakresie zmian nie było.
Dziś uruchomiłem poprzez picocom połączenie w NDIS E367-łączy od strzału, pobiera adres ale danych nie przesyła-dopiero jak mu powtórzyłem skrypt:
#!/bin/sh
DEBUG=
PORT=/dev/ttyUSB2
ETH=wwan0
A=`((sleep 1 && echo -e "AT^DHCP?\r" >$PORT) &) && grep -m1 "DHCP:" $PORT | cut -f2 -d:`
IP=$(echo "$A" | cut -f1 -d,)
NETMASK=$(echo "$A" | cut -f2 -d,)
GATEWAY=$(echo "$A" | cut -f3 -d,)
if [ ${#IP} -eq "8" ] && [ ${#NETMASK} -eq "8" ] && [ ${#GATEWAY} -eq "8" ]; then
IP=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${IP:6:2} 0x${IP:4:2} 0x${IP:2:2} 0x${IP:0:2})
NETMASK=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${NETMASK:6:2} 0x${NETMASK:4:2} 0x${NETMASK:2:2} 0x${NETMASK:0:2})
GATEWAY=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${GATEWAY:6:2} 0x${GATEWAY:4:2} 0x${GATEWAY:2:2} 0x${GATEWAY:0:2})
$DEBUG ifconfig $ETH $IP netmask $NETMASK
$DEBUG ip route add default via $GATEWAY
fi transmisja startuje. Czyli za każdym razem trzeba powtarzać te dane skryptu?
Powinien sam po dhcp pobrać. Ten skrypt w sumie robi to samo, tylko dane są z modemu odczytywane bezpośrednio a nie z interfejsu jak powinno być.
Moze to sie komus przyda.
Zauwazylem, ze przy starcie bardzo pozno wstaje modem, dlatego do rc.local dodalem opoznienie
# cat /etc/rc.local
c=0; until [ -c /dev/cdc-wdm0 -o "$c" -gt 29 ]; do /usr/bin/logger "Starting qmi-network - waiting for /dev/cdc-wdm0"; sleep 2; let "c += 1"; done
[ -c /dev/cdc-wdm0 ] && /usr/bin/logger "Starting qmi-network." && /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start && ifup gsm
PPP samo monitorowalo polaczenie, teraz robi to cron, oczywiscie nazwa interfejsu zgodnie z konfiguracja, u mnie nazywa sie gsm
# cat /etc/crontabs/root
*/3 * * * * /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 status | grep -q disconnected && /usr/bin/logger "The qmi-network has been restarted." && /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start && ifup gsm >> /dev/null 2>&1
Witam,
poszukuje modulu qmi pod e389 na platforme x86. Czy ktos moze natknal sie na taka wersje?
Pytanie odnosnie wydajnosci - czy moze ktos probowal uruchomic ten modem na netgear 3700 v2? Jakie predkosci sa do uzyskania? Bezposrednio na windowsie udaje mi sie dojsc do 30Mbps download i 33Mbps upload. Obecny routerek D105 (poza slaba funkcjonalnoscia) niestety skutecznie tnie do 15/15Mbps.
Dzieki z gory!
Pzw,
MCC
Skompiluj sobie trunka, tam jest nowszy kenrel w którym jest qmi.
30 to ja miałem na zwykłym ppp w 3700v2.
Tak myslalem - wprawdzie z linuxem sobie od kilkunastu lat radze, ale nie kompilowalem jeszcze OpenWRT. Ale sprobowac warto ![]()
Wydaje mi sie, iz 30Mbps to jest ograniczenie sieci u mnie. Mam starego laptopa (znaczy to co z niego zostalo) na dual core, wiec pomyslalem sobie, iz zamiast inwestowac w 3700 albo 3800 postawie sobie routerek na lapku.
Dzieki za szybka odpowiedz!
Pzw,
MCC
Może być ograniczenie. U mnie w domu np. nie jestem w stanie przeskoczyć 24Mbps ![]()
Cezary,
Maly update - wlasnie kurier dostarczyl mi paczuszke z WNDR3800 w srodku (niestety tylko na testy). Ktory obraz powinienem do niego sciagnac z Twojego repo aby potestowac LTE na 389 na tym pudle?
BTW - ciagne srodowisko do kompilacji
Zobaczymy porownanie laptok vs 3800 w wydajnosci LTE (jesli w ogole bedzie)
Pzw,
MCC
Zainstalować dowolny obraz a później zrobić upgrade tym: http://ecco.selfip.net/attitude_adjustm … odem-test/
Tylko on nie ma gui, czysta konsola.
OK. THX - mam dd-wrt na nim wiec zaraz zobaczymy jak pojdzie mi odpalanie portow qmi ![]()
Pzw,
MCC
A dd-wrt pewnie Ci zaraz nie przyjmie tego obrazu...
zajety bylem make menuconfig w zrodlach, nie widze qmi w modulach networking nawet po sciagnieciu extra paczek. Cos przeoczylem?
jesli nie pojdzie z menu upgrade zawsze pozostaje Magiczny przycisk RESET Factory Settings + TFTP ![]()
Pzw,
MCC
W menuconfig tego nie ma. Musisz sobie najpierw łatkę nałożyć: http://patchwork.openwrt.org/patch/2974/ lub włącz to w konfigu kernela a później skopiuj sobie moduł po prostu.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wsparcie dla QMI
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc