1

Temat: Problem po włączeniu OpenVPN 1043nd

Witam.
Po włączeniu funkcji OpenVPN wszyscy użytkownicy LANu podłączeni do routera 1043nd zostają od niego odcięci sad
Serwer DHCP od strony LANu oczywiście przydziela poprawnie wszystkie adresy ale brama (router) nie odpowiada już na pingi, oczywiście nie daje się również połączyć z internetem ani w jakikolwiek połączyć z routerem.
Jako klient Open VPN mogę się połączyć z routerem i dzięki temu mam możliwość wyłączenia OpenVPNa i odzyskania łączności po LANie.
Żeby było dziwniej to zdalne połączenie od strony WAN z routerem czy dostęp do FTPa od strony WAN działaja bez problemu.
Próbowałem już wszystkich ustawień dostępnych w oknie OpenVPN ale niestety za każdym razem jest to samo sad
Opisywane problemy pojawiają się w wersji 1.5.8.3 i 1.5.8.2 Gargoyle (na 1.5.8.1 nie testowałem)
Robię coś źle czy coś jest nie tak ?
Da się to jakoś rozwiązać ?

2

Odp: Problem po włączeniu OpenVPN 1043nd

Pokaż ustawienia openvpn i lanu jakie zrobiłeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Robiłem różne kombinacje i trudno mi na szybko je przytoczyć bo żeby mieć dostęp do netu przywróciłem ustawienia domyślne.
Z prób, które robiłem to nawet przy domyślnych ustawieniach OpenVPN wystarczy włączyć w zakładce serwer OpenVPN i natychmiast zostaję odcięty od sieci sad
Wtedy zostaje mi failsafe i firstboot lub wcześniejsze włączenie dostępu do routera z zewnątrz i wyłączenie OpenVPN od strony WANu.

4

No to nie. Włącznie openvpn nie skutkuje odcięciem od lanu i routera. Po prostu działa sobie tam demon openvpn.

Zrób firstboota, włącz openvpn. Podłącz się w sposób jaki możesz i pokaż:
- co otrzymał klient z dhcp
- ping do routera z klienta
- dane z /etc/config/network
- dane z /etc/config/openvpn_gargoyle

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.