1 (edytowany przez kszul 2012-11-16 22:13:13)

Temat: openwrt i android

Witam

Właśnie objawił mi się nowy problem.
Ruter z openwrt BF 10.03.1 brcm-2.4 (uruchomione dopiero od godziny). Podłączone do niego 3 komputery po wifi (2xXP, 1xlinux) i wszystko działa ładnie, natomiast na komórce (htc one s) internetu niema.
Ruter przydziela mu adres, telefon twierdzi, że jest podłączony a internetu niema. Z telefonu niemożna wejść na stronę rutera poprzez www.
Szyfrowanie domyśniwe wpa2, późnej zmieniłem na wpa a w końcu je wyłączyłem i nic.
Zmieniłem zieć z 10.0.0.x na 192.168.0.x i nadal nic.

Znalzłem podobny temat ze stycznia b.r. tylko, że tam addroid zakłucał sieć wifi z rutera (temat nie został wyjasniony) a tu chyba to nie występuje (za krótko może testuję).

O co tu chodzi i jak to naprawić?

2

Odp: openwrt i android

Zaktualizować system. Raczej nikt już w 2.4 nie będzie grzebał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

U mnie było to samo ale tylko na smartach ze stajni HTC, Sony nie miał takich problemów, winowajcą okazał się ipv6, po wyłączeniu wszystko śmigało. Długo mi zajęło wymyślenie tego bo nie widziałem jakoś związku.

4

Jak będę przy sprzęcie to spróbuję. A po której stronie Ty to musiałeś wyłączyć?

5

U mnie na tablecie z androidem 4.04 jest taki problem że po wybudzeniu tabletu ten niby ponownie nawiązuje połączenie z wifi, ale tak naprawdę żadnej strony wczytać się nie da. Trzeba wyłączyć i ponownie włączyć wifi w tablecie by było normalne połączenie z internetem.

6

Pokaż co masz w /etc/config/wireless

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Witam po chwili nieobecności, jestem znów na chwilę przy ruterze.

Poniżej zawartość /etc/config/wireless

config 'wifi-device' 'wl0'
    option 'type' 'broadcom'
    option 'txpower' '18'
    option 'hwmode' '11bg'
    option 'channel' '3'

config 'wifi-iface'
    option 'device' 'wl0'
    option 'network' 'lan'
    option 'mode' 'ap'
    option 'ssid' 'xxxxx'
    option 'key' 'xxxxx'
    option 'encryption' 'psk'

Potestowałem dziś trochę z innym sprzętem z androidem i... kicha.

Internet działa ładnie do puki nie załączy się wifi w tablecie z androidem.
Android łączy się się z ruterem, dostaje adres z dhcp (ręczne ustawienie nic nie zmienia) ale internetu nie ma - ani w tablecie ani w reszcie komputerów.
Na stroną rutera można się bez problemu zalogować - nawet z tablatu.
Wyłączenie wifi w tablecie naprawia łączność z internetem w reszcie komputerów.

Nie wiem jak wyłączyć ipv6 w tablecie. W ruterze ipv6 nie jest aktywne.

8

Wpisałem właśnie parametry sieci "z palca" i mam sieć w tablecie i komputerach.

Spróbuję w innych sprzętach i dam znać.

9

kszul napisał/a:

Wpisałem właśnie parametry sieci "z palca" i mam sieć w tablecie i komputerach.

Spróbuję w innych sprzętach i dam znać.

Miałem podobny problem i rozwiązałem go aplikacją zainstalowaną na telefonie "SET DNS".

10

Potestowałem jeszcze wczoraj dwa telefony z androidem i wiem, że trzeba skonfigurawać sieć "z palca". Włączone urządzenie łączy się z ruterem i zakłóca działanie internetu. Wystarczy wyłączyć i ponownie włączyć wifi w androidzie i wszystko zaczyna działać.

Został jeszcze problem z telefonem z androidem 2.3 bo nie mogę tam znaleźć opcji do ręcznej konfiguracji adresów.

Spróbuję aplikacji "SET DNS" i pochwalę się wynikami.

W sieci znalazłem trochę tematów z androidem i siecią. Nie ma tam konkretnych odpowiedzi. Większość tematów kończy się tym, że użytkownik kupuje nowy ruter i zaczyna mu wszystko działać. Coś naknocili z tym androidem...

11 (edytowany przez edass 2012-11-30 10:54:56)

Dziwna sprawa. Ja mam mr3420 i nie mam problemów z połączeniem "androidów". Router jest ustawiony na wpa2 psk a cała sieć ma przydzielane adresy przez router (dhcp). Czasami Samsung ace nie chce się dogadać z routerem ale wystarczy włączyć i włączyć w nim wifi. Na codzień mam podłączone HTC Evo3d, Samsung Ace, Gio (wcześniej Spica, S), do tego dochodzą tablety goclever  a93 i 7500. Proponował bym abyś sprawdził czy w routerze (i telefonach jeżeli masz zmieniane oprogramowanie) masz ustawioną sieć Wi-Fi na Polskę.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

12

@edass a jakie soft masz w ruterze?

Zestaw z którym walczę jest szwagra i tak z dochodzenia coś tam próbuję powalczyć. Do wczoraj do powyższego zestawu miałem podłączony drugi ruter (tomato 1.25 jako AP), który dogadywał się z androidami. Jak doszedłem do tego, że androidy z ręcznie przydzielonymi adresami jakoś działają na tym pierwszym to zostawiłem tylko modem + wrt54gl i powoli będę próbował podpowiedzi z wcześniejszych postów.

To chyba nie jest problem z wifi bo jak internet wisi to z każdego z urządzeń można wejść na stronę rutera. Wyłączenie androidów (lub tylko wifi w nich) od razu przywraca internet.

13 (edytowany przez edass 2012-11-30 15:08:25)

Hmmm... Teraz mam  OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-beta z LuCI (ze strony openrouter.info) i walczę już od tygodnia z nim (ma robić za router-podiał łącza,server samby, miniDLNA i drukarki USB, pobierać torrenty i pewnie jeszcze coś ;D tj. prać, sprzątać i gotować ;D ) ale nie mam problemów z WiFi. Wcześniej miałem kilka rożnych buildów Gargoyle do Cezarego i też nie było problemów z androidami (a w sieci mam kilka sprzętów po LAN 2x tuner sat z Enigmą2, komp, TV, po wifi  2x laptop, telefony i tablety).

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

14

Mam MR3420 z Backfire 10.03 i także zero problemów z androidami - Samsung Galaxy Ace oraz Samsung Galaxy SII. Tablet (Asus TF101) też działa jak ta lala.

15

Ogólnie to zaczynam podejrzewać ruter. Wczoraj nie mogłem wgrać 3 różnych tomato (dualwan,  dantes, pandora) za każdym razem wyskakiwał błąd przy przesyłaniu lub po przesłaniu i reboocie wgrywało się stare oprogramowanie. Nieważne czy przez tftp czy www. Próbowałem z luci, gargoyle i dd-wrt. Mogłem wgrać tylko openwrt, gargoyle i dd-wrt.

Wcześniej próbowałem uruchomić modem na gargoyle 1.5.8 i 1.5.7 (oba są na AA) i tam miałem problem z wydajnością rutera - obciążenie wzrastało nawet ponad 5 i oczywiście wisiał. Doczytałem na forum openwrt, że AA nie nadaje się na starszy, słabszy sprzęt.
Wczoraj próbowałem z gargoyle 1.5.6, które jest oparte o BF i miałem problem z dograniem pakietów - ruter wieszał się podczas instalacji. Na koniec wgrałem to co na początku, czyli openwre BF na jądrze 2.4.

Właśnie naszło mnie, podczas pisania, że może jest to wina braku prądu. Modem mam zasilany poprzez stabilizator 5V z zasilacza rutera (oryginalny 12V 1A). Może jądra nowsze niż 2.4 są bardziej prądożerne? Chociaż dziwne, że brak prądu nie zakłóca pracy modemu. Muszę poszukać silniejszego zasilacza na testy.

16 (edytowany przez edass 2012-11-30 21:54:11)

Wiesz co ja bym na Twoim miejscu  sprawdził/podmienił kable LAN - może to któraś wtyczka nie styka i dzieją się takie blokady. kiedyś miałem taki przypadek w sieci robionej na "pająka". Jeden z kabli po podłączeniu do niego kompa w różnych odstępach czasu blokował sieć.

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

17

Ja mam  Gargoyle:1.5.6 na TP-LINK TL-WR1043ND i mój android nie ma problemu z pobraniem IP

Config DHCP

http://img.fastshell.pl/images/dhcp.png

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

18

Witam po 10 miesiącach.

Mały happy-end. W końcu WRTek działa poprawnie z androidami...

...szwagier zmienił dostawcę na "po kablu" i wyrzucił modem. Wynik: nie ma już żadnych problemów z androidami.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc