Temat: Czas odczytu z czujników.

Problem jest tego typu, że mam połaczenia 20cm, 2x5m , 2x15m, 30m.
problem polega na tym, że jeżeli podłącze kolejne urzadzenie to ktores, z dzialajacych juz urzadzen znika i pojawia sie to ktore podlaczylem, lub wszystkie znikaja.

Jak mierze napiecie to termometry maja DS18B20 maja wszystkie niezaleznie od odleglosci po 4,2V, a urzadzenia ktore biora 5V z usb maja po 4,9V. Jest to stałe i nigdy się nie zmienia.

Wydaje mi się, że efekt wyglada na tej zasadzie, ze ten owfs nie zdarzy po prostu wszystkiego zczytac. ( patrzac w linuxie, w katalogu mnt/1wire/czujniki nie wszystkie, przy ciaglym odswieżaniu sie pojawiaja, czasami nie ma zadnego, czasami sa dwa, a czasami sa wszystkie.

Jeśli to jest wina czasu odswiezania owfs-czujniki, to jak zmienic ten czas i gdzie oraz jak dobrac wartosci do odleglosci Sumarycznej?

Z tego co czytałem i znalazłem na stronach to to, że ludzie nawet maja po 30czujnikow w odleglosci do 300m i to im dziala.

Pozdrawiam. Anna.

2 (edytowany przez uwarowit 2012-11-14 11:22:59)

Odp: Czas odczytu z czujników.

Potwierdzam ze dziala przy sporych dlugosciach i rozbudowanej magistrali.
Jaka masz magistrale 1-wire? (2 czy 3 przewody)
Przy wiekszych dlugosciach oraz wiekszej ilosci czujnikow skutecznie dziala magistrala 3 przewodowa.
Czesto pomaga dolozenie dobranego do linii rezystora (2.2 do 5.6 kohom) podlaczonego miedzy +5V i szyna danych, wszystko zalezy od jakosci linii.

MV411+ HP T5500 z R52 + AA + OWFS + TEMPLOGGERD + MP00202
A0ZP = Absolutnie Zerowa Znajomość Pingwina. Nie byliśmy sobie przedstawieni.

http://openrouter.info//plugins/content/joomthumbnail/upload_images/90_schemat_meteo_ss.jpg

Mam wszystko dokładnie zrobione jak na ww schemacie.
1. zamiast głownego urzadzenia usb mam DS9490r.(jest to ponoc to samo, bo zrobione na DS2490).
2. mam szesc czujnikow temperatury DS18B20
3. mam po jednym czujniku cisnienia i wilgotnosci i one razem z DS2450S, są najbliżej.

4 (edytowany przez uwarowit 2012-11-14 12:02:47)

Czujki sa na magistrali tzw pasozytniczej czyli 2-przewodowej. Sugeruje rozprowadzenie 3-cim przewodem zasilania+5V i podlaczenia czujek 3-trojprzewodowo zgodnie z opisem czujek (pdf).
Moze to pomoze: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3196

MV411+ HP T5500 z R52 + AA + OWFS + TEMPLOGGERD + MP00202
A0ZP = Absolutnie Zerowa Znajomość Pingwina. Nie byliśmy sobie przedstawieni.