Temat: Brak internetu po konfiguracji IPsec.

Zastosowałem dzisiejszy tutorial odnośnie IPsec, uważnie punkt po punkcie.Nie było błędów ani problemów. W efekcie nie ma internetu, nie ma dostępu do routera, ani przez www, ani ssh czy telnet. Diody świecą jak zwykle. W pewnym stopniu działa sieć lokalna(samba). Jest jakiś sposób inny niż firstboot?
Sprawdzałem Lan i Wifi. Sprzęt to 1043z trunkiem z 9 listopada.

2

Odp: Brak internetu po konfiguracji IPsec.

A nie zapchałeś sobie czasami flasha? Zrób failsafe i usuń część pakietów ze strongswana.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Co mogę zrobić w tym failsafe? mount_root daje 5 komend zakończonych "not found". Mogę podmontowac jakoś exroota, żeby z niego remove?

4

Wszystko możesz w tym failsafe.

Jak miałeś extroota to raczej nie skończyło Ci się miejsce smile Uruchom po prostu router bez nośnika, potem podłącz, zamontuj go i zrób z nim co chciałeś.

5 (edytowany przez sebastan 2012-11-10 16:36:13)

Uruchomiłem bez nośnika, podmontowałem, skasowałem zmiany w firewallu, oraz pliki :
/etc/init.d/ipsec
/etc/strongswan.conf
/etc/ipsec.secrets
/etc/ipsec.conf
/etc/ipsec.d/private

Po restarcie odpalił się exroot i wszystko wróciło do normy, więc odinstalowałem strongswan-default, strongswan-mod-dhcp strongswan-mod-farp.
Teraz jest dobrze. Instalacja była w exroocie, nie we flashu. Gdybym miał strzelać, to obstawiłbym konfigurację firewalla.

PS. Zapomniałem podziękować, co niniejszym czynię.

6

Mam pytanie: w Androidzie utworzyłem połączenie VPN, daję połącz i prosi o podanie nazwy użytkownika i hasła, co tam wpisać?

7

To co jest w pliku /etc/ipsec.secrets (user/pass w tym poradniku).