1

Temat: DIG-291 flashowanie

Chodzi mi o wyświetlacz LCD po USB. Najpierw trzeba go przygotować do współpracy st2205toolem.
No i mój problem polega na tym, że mój egzemplarz nie ma bateryjki, albo raczej ma ją uszkodzoną. Po odłączeniu od USB umiera.
Czy krok z odłączeniem breloka po flashowaniu wiąże się z jakimiś operacjami i wymaga on prądu ?
Bo mam komunikat, że został zflashowany a test nie przechodzi, podobnie jak ręczne wywołanie setpic.

...nope.
hack/m_dig-291 ...
We have a match!
Requirements OK, we can try to hack the device. Proceed? (yes/no)
yes
Patching fw...

Uploading fw
Firmware update! If unsure, press ctrl-C NOW!
Too late. Commencing firmware update...
..
Firmware upgraded. Un- and replug USB connection to restart device.

All done. To test, disconnect the device and when it has rebooted, connect
it again, go into 'update mode' and press enter. To quit, use ctrl-c.

Ok, just a sec...
Unable to get parm_block
Open failed!

Robię tak:
- ustawiam "update mode"
- uruchamiam: ./hackfw.sh /dev/sdb
- piszę   yes
- no i teraz muszę odłączyć urządzenie i myślę że tu się źle dzieje
- podłączam i ustawiam w "update mode"
- naciskam enter i czytam sobie komunikat błędu.

Moje pomysły:
- pomontować kabel usb z samym zasilaniem i sygnałem odłączanym, żeby na czas restartu zapewnić zasilanie
- doprowadzić wewnątrz zasilanie, ale bateria ma 3,7 V, nie wiem gdzie wykombinuję takie napięcie

Czy dobrze kombiuję ?

2

Odp: DIG-291 flashowanie

Żadne zasilenie nie jest potrzebne. Jak robisz hack to jest zmieniany firmware. Jak odłączysz usb to po prostu restart jest potrzebny, żeby firmware się uruchomił od początku. I to wszystko.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jejek 2010-01-15 23:50:51)

Psiakość, to już lepszego restartu już mu nie zapewnię ;-)
Rozumiem, że procedurę przeprowadzam poprawnie?
Czy jesteś wstanie zinterpretować ten błąd?

Unable to get parm_block

No i jest to komunikat biblioteki libst2205 kiedy nie wykryje ciągu "H4CK", czyli flashowanie nie przechodzi...

4

Dokładnie. Nie zrobił Ci raczej tego.

5

Próbowałem phackiem kilka razy ręcznie, wgrywałem i pobierałem program i niczego nie zmienia w breloczku. Nawet zacząłem podejrzewać że flasz jest uwalony, ale zdjęcia dołączonym programikiem pod windowsami wgrywa. Teraz nie wiem czy pamięć programu i danych to dwie kostki i jedna jest uwalona, czy to wina programu hackującego albo zmiany w konstrukcji breloczka. Mogę sprawdzić różne rzeczy, ale za lutowanie się nie biorę, mam do tego lewe ręce.

6

Uwierz, to działa smile. Screenshoty masz w artykule smile

7

No i problem został rozwiązany %-)
Załatwiłem brelok wgrywaniem zrzutu pamięci. Gdzieś koło połowy zatrzymał się i po odłączeniu już się nie pozbierał.
To upewnia mnie w przekonaniu że felerny był flash i może dlatego nie udawał się update programu.

Dzięki za pomoc.
P.S. Lepiej uwalić brelok niż router.

8

No dobra, zanim go wywalisz to możesz go rozebrać i sprawdzić czy nie ma możliwości
jakoś przywrócić soft. Jak by co to mam oryginał zgrany.

9

Otwierałem go żeby zobaczyć co z baterią, ale nie widziałem tam niczego typu zworka. Dziś wyjmę go z obudowy i popatrzę tam, gdzie jest ekran, ale nie spodziewam się niczego, bo to chińskie takie. Na dodatek bateria wygląda na wylaną. Takie żółte jest przy wyprowadzeniach, nie wiem czy wylała czy jest czymś zalana. Czasem się klejem zalewa.

10

Cóż, cena za niego była taka, że  w sumie możesz kupić nowy. Chociaż ciekawe co się stało.

11

Wewnątrz nie ma niczego, co uznał bym za godne zwarcia albo podłączenia do tego jakiegoś kabelka (poza USB rzecz jasna). Jedyną wartość przedstawia teraz wyświetlacz, pod warunkiem że ktoś jest wstanie go jakoś sensownie wykorzystać.