301

Odp: TVheadend dla wr1043dn

Podpowiesz mi gdzie ten config znajdę? Bo szczerze to poszło nieco dalej ale teraz już wywala się za każdym razem w tym samym miejscu i dostaję błąd:

make[1]: *** [/home/ubuntu/attitude_adjustment/staging_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/stamp/.tools_install_nnnnn] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/ubuntu/attitude_adjustment'

302

W głównym katalogu AA. To ukryty plik config, wrzuć tam konfig od Cezarego z Ecco i musi ruszyć.

303

On jeszcze do tego etapu nie dochodzi. Wykłada się na kompilacji samej podstawy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

304

zrobiłem jak dotąd tak:

jako root :
apt-get install build-essential asciidoc binutils bzip2 gawk gettext git libncurses5-dev libz-dev patch unzip zlib1g-dev subversion flex

poszło prawidłowo

jako user:
cd /opt
svn co svn://svn.openwrt.org/openwrt/branches/attitude_adjustment

poszło prawidłowo

cd attitude_adjustment
make package/symlinks

Wybrałem platformę docelową wdr4300
moduł usb2 i I2C
poszło prawidłowo

svn up
make package/symlinks

poszło prawidłowo wypisał wersję chyba 40925

make kernel_menuconfig
wybrałem elementy zgodnie z linkiem który podsyłałeś czyli wszystko do dvb, odznaczyłem inne niepotrzebne moduły pozostawiając tylko to co dotyczy it913x
jedyna rzecz jaka była inna to to że np brakowało możliwości zaznaczenia Digital TV support  oraz kilka innych rzeczy było w innych miejscach niż na liście którą podesłałeś ale jak rozumiem różnice wynikają z obecnego trunka
Konfiguracja zapisała się prawidłowo

make V=s
błąd podczas kompilacji
make[1]: *** [/home/ubuntu/attitude_adjustment/staging_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/stamp/.tools_install_nnnnn] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/ubuntu/attitude_adjustment'

Nie wiem co jest grane bo wygląda to tak jak by dochodził do kompilacji kernela i wywalał błąd. Zupełnie nie wiem co mam z tym zrobić. Elementy które wybrałem raczej nie powodują przekroczenia wielkości obrazu kompilacji

305

No chyba nie. Skoro robisz to w /opt to skąd masz /home/ubuntu/attitude_adjustment?

306 (edytowany przez pawkon 2014-03-28 11:54:39)

robiłem to na wirtualce i szukałem po necie rozwiązania problemu i musiał mi się przekleić ze schowka od kogoś a nie ode mnie
tam u mnie jest prawidłowa ścieżka czyli opt a to przeklejone jest z innego wątku z forum jakiegoś sorki mój błąd ale bład jest ten sam

zapomniałem jeszcze dodać że własnie w tamtym wątku była informacja żeby spróbować defconfig ale nie pomogło i nadal jest to samo

307

Wiesz wiec że podajesz mylne informacje, nie swoje, które w ogóle nie pomagają w rozwiązaniu problemu? Wyczyść wszystko i zrób jeszcze raz. Podając tym razem co zrobiłeś u siebie.

308

wszystko co podałem i co zrobiłem jest dokładnie ode mnie i w oparciu o Twój poradnik - poza tym jednym elementem gdzie się ścieżka nie zgadza ale błąd jest ten sam tylko ze ścieżką opt

309

zrobiłem jeszcze raz i ciągle to samo ten sam błąd czego bym nie robił. Zrobiłem próbę też kompilacji konkretnego pakietu z przykładu i niby się wygenerował ale jak go próbowałem wgrać to mi wypisał że czeksuma md5 nie zgadza się. Próbowałem też nie zmieniać nic w make kernel_menuconfig i wybrać tylko wdr4300 i nadal dupa. Straciłem cierpliwość do tego, nie wiem jak Wy to robicie że Wam się to kompiluje sad(( już nie wiem co mam zrobić. Jestem za cienki w tym temacie i chyba tylko trace Wasz czas sad

Panowie, czy mogę Was gorąco prosić o skompilowanie tych modułów tak żeby dvb na it913x działał prawidłowo na obrazie Cezarego ? błagam jeśli trzeba to zapłacę bo bardzo mi zależy żeby to poprawnie działało ....

310

witam, nie mogę się doszukać w google jakiegoś schematu czy prostego wyjaśnienia co to takiego ?
mogę sobie oglądać np. jeśli mam w sieci płatne programy np. z nc+ , na 2 urządzeniu za freeko ?
Czy nawet nie muszę mieć 2 urządzenia podłaczonego do anteny ? tylko do neta?

mogę prosić o jakiś może link czy ilustrację jak to działa ?

311

Panowie nadal nie udalo mi sie tego zrobic. Probowalem nawet z mediawrt zawsze ten sam blad. Mozecie dla mnie skompilowac te moduly prosze?

312

Głupie pytanie, ale... czego Ci brakuje w tych co ja daję?

313

Zgodnie z tym co napisał Bartekk potrzebuję tych modułów

dvb-core.ko
i2c-core.ko
dvb-pll.ko
rc-core.ko
rc-it913x-v1.ko
tuner_it913x.ko
it913x-fe.ko
dvb-usb.ko
dvb_usb_v2.ko
dvb-usb-it913x.ko

Obecnie posiadam od Ciebie:

dvb-core.ko
i2c-core.ko
rc-core.ko
it913x-fe.ko
dvb-usb.ko
dvb-usb-it913x.ko

Nie wiem czy przypadkiem nie jest też tak że trzeba je wygenerować łącznie bo pewnie się do siebie odwołują bo w obecnej chwili te które są od Ciebie nie mają zależności do pozostałych ale na nich i oficjalnym firmware tuner nie działa i sypie błędami takimi jak podawałem kilka postów wstecz. Jak podpiąłem tuner do linuksa chyba debiana to w dmesg zgłaszał się poprawnie a komunikaty szły jakby z modułu dvb_usb2 może właśnie dlatego to nie działa. a u siebie nie mogę przejść kompilacji za zadne skarby. Więc potrzebował bym żeby je mi ktoś wygenerował w całości łącznie. Dasz radę ?

314

Tylko że w kernelu 3.3.8 nie ma czegoś takiego jak dvb_usb_v2. Jest w nowszych kernelach (trunku) lub w ogóle w oddzielnej gałęzi dvb, nie pochodzącej z kernela.

315

Cezary ma rację, gdybyś dokładnie przeczytał informację z linku, którego Ci kiedyś wstawiłem przeczytałbyś iż te moduły kompilowane dla BB. Ja również mam problemy z dvbt na AA, lecz niestety trunk u mnie nie działa więc na dzień dzisiejszy muszę darować sobie telewizję.

316 (edytowany przez pawkon 2014-04-02 08:19:42)

To inaczej. U mnie na aa sypie bledem o ktorym pisalem wczesniej i nie wiem co z tym zrobic. Jesli macie jakis pomysl to dajcie znac. U mnie bb dziala wiec jesli mialbym te moduly to chetnie bym sprobowal. Oczywiscie najlepiej by bylo gdyby dzialalo na obrazie Cezarego. Na bank mu czegos brakuje ale nie mam pojecia czego.

317

Więc jeśli Ci działa to po Ci te moduły? Ich na AA nie uzyskasz, a mówiłeś że na BB chodzi w porządku.

318

Chyba nie do końca dobrze rozczytałeś to co napisałem więc opiszę to jeszcze raz od początku bo najwyraźniej zatoczyłem kółko i jestem znowu na początku:

wszystko robie zgodnie z:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-dvb

mam takie moduły:

dvb-core.ko
i2c-core.ko
rc-core.ko
it913x-fe.ko
dvb-usb.ko
dvb-usb-it913x.ko

moduły wypróbowałem od:
http://grucha.no-ip.pl/pliki/dvbt/
potem
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4575
oraz na końcu
z repo Cezarego
bo jak już pisałem u mnie nie chcą się wygenerować bo nie może przejść prawidłowo kompilacja.

firmware zrobiłem zgodnie z :
http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/I … structions

próbowałem również użyć firmware z różnych innych miejsc ale zawsze coś było nie tak. Albo było fw download failed albo ładował się tak że nagle miałem 2 frontendy pomomo że to jest tuner z jedną głowicą a nie dwiema. Próbowałem również ładować firmware zarówno w wersji 1 jak i 2 a nawet od 3197 ale bez efektów. zawsze nie działa.

najlepszy efekt jaki uzyskałem to to że zarejestrował się jeden frontend ale sypie błędem jak poniżej oraz nie widzi kanałów i nie gra.

błąd jest taki:
dvb-usb: error -145 while querying for an remote control event

tutaj ktoś ma podobny błąd
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6691

problem z tym błędem jest taki że sypie po kilka razy na sekunde i nie mam pojęcia na co wskazuje bo ten tuner nie ma wogóle podczerwieni na pilota. W mojej opinii do póki ten błąd występuje to nie będzie działał tuner. Mam też 2 tuner również na chipset 9135 ale 2 głowicowy i z podczerwienią na pilota ale tamten wogóle nie chce ładować firmware.

Czegoś ogólnie brakuje albo jest użyte coś co nie do końca jest kompatybilne. Tego właśnie nie wiem. Fakt jest taki że nie działa. Próbowałem zarówno na openwrt aa, na obrazie Cezarego jak również na trunku bb. na żadnym z nich nie działa, błąd jak powyżej. W poprzednim poście napisałem że sam trunk bb mi działa na routerze natomiast tuner nie.

POMOCY

319

Mi też znajduje 2 frontendy, ale nie zwracam na to uwagi. Wybierasz ten w porządku i chodzi.

320

it913x mam okazję się pobawić - rezultat patrz na eko.one.pl

321

Wymodzisz takie coś dla kirkwooda, albo jakiś tutorial?

322

Backporty są np. tu: https://github.com/SIFTeam/openembedded … nux-etxx00

Muszą być dodane bo kernel 3.3 nie ma pełnego wsparcia dla it913x v2, co nikt jakoś nie zauważył tylko na ślepo wszyscy robią. W kernelu 3.4 dopiero to uzupełnili, więc albo trzeba używać nowych kerneli, kompilować dvb z innej gałęzi lub właśnie zaaplikować mu odpowiednie łaty.

323

I to się robi na tej samej zasadzie, co tamte patche dla nsa310 aplikowałem, tak?

324

Akurat te możesz pobrać i skopiować do katalogu patches-3.3 potem jeszcze raz przebudować kernel.

325 (edytowany przez Bartekk 2014-04-05 16:02:43)

Super. Zabieram się do pracy.

PS Trochę wstyd pytać, ale w jaki sposób ściągnąć plik z githuba z tym patchem?