Temat: jaki ruter do OpenWRT/Gargoyle?
kupiłem MR3420. sugerowałem się opiniami na forach, że to niezły wybór pod względem wielu kategorii do Gargoyle. no i faktycznie, w miarę tani, mnóstwo zadowolonych użytkowników. niemniej jednak mam pewne problemy z nim, przypuszczam, że sprzętowe. początkowo z sugestią Cezarego chciałem zdiagnozować problem przez zamontowanie seriala, ale później naszły mnie wątpliwości. w sumie ruter jest na gwarancji, którą bym utracił, a nawet jakbym zdiagnozował jakieś uszkodzenie to i tak nie mógłbym wtedy go reklamować. druga sprawa to taka, że oprogramowanie oryginalne działa stabilnie jak skała i nie ma z nim problemów. trzecia rzecz to w sumie trochę poczytałem i MR3420 jest klasyfikowany jako ruter z małą ilością pamięci i niektóre rzeczy się nie mieszczą (nie mam tej strony pod ręką, ale czytałem jakiś post gdzie trzeba było wykonać diagnostykę ext2 i program to tego się nie mieścił w obrazie dla MR3420, lub coś podobnego). no i po czwarte, do licha chciałbym to Gargoyle z wielu powodów, m.in. edukacyjnych ![]()
tak więc zastanawiam się nad zmianą rutera na coś z większą ilością pamięci i po czym mogę spodziewać się "lepszej jakości". wiem, że piszę ogólnikowo i być może to przypadek, konkretny egzemplarz MR3420, który sprawia mi problemy ale może doradzicie jakiś inny model w cenie do 150 pln tak abym nie musiał zastanawiać się czy są mikropęknięcia w ścieżkach, czy flash nie jest uszkodzony lub czy się wszystko zmieści itp.
pozdrawiam
geos