Ja PRAWIE doszedłem
Może coś komuś podpowiem i sprawa ruszy o kroczek.
Zastosowałem dokładnie configi i lokalizacje z konfiguratora, a potem bawiłem się uprawnieniami do katalogu.
Najpierw użytkownik ftp - ma swoj katalog, oraz wpis w /etc/passwd prowadzący do tego katalogu. Czyli przykłądowo użytkownik jan, ma założony katalog jan w lokalizacji /mnt/hdd/jan i ten sam katalog, jako domowy w passwd.
Zalogować się, jako jan nie mogłem dopóki nie ustawiłem uprawnień do katalogu jan, przykładowo u mnie właściciel i grupa to root ( w żadnym razie nie jan) a uprawnienia to 0005, czyli rx dla others.
Wtedy mogę się zalogować, ale bez możliwości zapisywania. Jednak kiedy jestem zalogowany, to mogę zmienić uprawnienie na rwx i wtedy zyskuję możliwość zapisu. Czyli nie tak, jak trzeba
Przykład 2.
Ustawiłem dla jan katalog domowy /mnt/hdd (czyli poziom wyżej) i uprawnienia dla hdd 0555(grupa-właściciel root). Wtedy loguję się i mam możliwość zapisu, ale tylko w widzialnym wtedy katalogu jan, kiedy do niego wejdę. Jednak dostęp jest też dla innych katalogów w hdd, a tak nie chcę. Czyli też tylko częściowo dobrze.
Przykład 3 - najbliższy ideałowi
Użytkownik jan ma katalog domowy w passwd /mnt/hdd/jan. Uprawnienia katalogu jak to 0005. Moge się logować i zapisywać POD WARUNKIEM, że wcześniej w katalogu jak utworzyłem inny katalog (uprawnienia 0007 wł/grupa root) i mogę zapisywać tylko w tym dodatkowym katalogu.
Nie miałem czasu sprawdzić, czy inni użytkownicy nie będą mogli zaglądać, gdzie nie trzeba.
Ktoś to rozwikła?