1

Temat: serdisplib na pocie gpio

Witam,

Chcę uruchomić kolorowy wyświetlacz od nokii na płytce z edimaxa BR6104KP. I pojawią się mały problem - nie mam portu lpt, ale za to dużo wolnych portów GPIO ( Do obsługi wyświetlacza potrzeba tylko 4 linii )
Standardowo serdisplib pracuje na portach szeregowych i równoległych. Nie ma możliwości podania jako parametru portu GPIO.
I są dwie możliwości rozwiązania problemu:
-dopisanie w serdisplib namiętności korzystania z GPIO - trosze trzeba by czasu poświęcić by wgryść się w obsługę portu.
-dodanie emulacji portu równoległego tak jak to tu zrobili http://www.armadeus.com/wiki/index.php? … IO_Driver.

Słucham propozycji rozwiązanie tego problemu. Może jest inna możliwość ???

2

Odp: serdisplib na pocie gpio

Dopisać do serdisplib obsługę gpio. Uogólniając to tylko sterowanie liniami na niskim poziomie, co powinno się dać zamienić kod z obsługi lpt na gpio.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: serdisplib na pocie gpio

Przyjrzałem się serdisp_connect.c, bo to tu należało by zrobić obsługę GPIO - i nic z niego nie zrozumiałem.
Napisane jest to pod wszystkie możliwe linuxy i przeto jest zmazany kod ( na moja znajomość C C++ )
Czy jest ktoś kto mógłby pomóc, albo naprowadzić na trop ??

Kompilacje paczki lcd4linux z obsługą st2205 se poradziłem, bo w oryginalnych paczkach nie ma tego drivera. A kompilacja paczek w kolejności która powinna to zapewnić nie działa (gd, st2205tools - czyli moduł libst2205, lcd4linux). Porada by to działało: kolejność jest właściwa ale po kompilacji st2205tool trzeba ręcznie dowiązać plik libst2205.h oraz bibliotekę libst2205.so do katalogu z resztą nagłówków.