1 (edytowany przez Kamil10p 2012-10-21 14:22:26)

Temat: Routing statyczny

Nie wiem jak ustawić routing statyczny w openwrt.
Chodzi o to aby internet był równo dzielony w zależności od tego ile jest komputerów w sieci, a gdy jest tylko jeden to żeby on dostawał całe łącze. Ustawiałem już simpleshaper, ale on nie dzieli dokładnie po równo przy ustawieniu:
Łącze:1024 kb/s pobieranie i 256 kb/s wysyłanie
I podziału na dwa komputery tak że każdy ma pobieranie minimum 512 a wysyłanie minimum 128 kb/s.

Przy takiej konfigurcji jeden komputer pobiera z prędkością 700kb/s a drugi 300....

Dodam, że mam dwa routery podłaczone do kupy, w tym, że jeden pełni tylko funkcje modemu adsl a drugi(openwrt) dostaje łącze po dhcp i je dzieli.

2

Odp: Routing statyczny

Ale routing statyczny nie jest tym o czym piszesz. http://bromirski.net/docs/translations/lartc-pl.html polecam do przeczytania - zrób własne regułki po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No tak, tyle że jak zrobiłem własne regułki tak jak opisałem powyżej to one nie działały tak jak powinny...

4

Zainstalowanie simpleshaper to nie jest "napisane" własnych regułek tylko skorzystanie z gotowca...

5 (edytowany przez Kamil10p 2012-10-21 14:35:00)

Ale ja nie tylko go zainstalowałem ale też skonfigurowałem tak, żeby każdy komputer miał minimum 512 pobierania i 128 wysyłania.

6

Nadal jest to skorzystanie z gotowca.

7

To w jaki sposób mam stworzyć te regułki?
Można prosić jakiś szablon?

8

Przeczytaj proszę najpierw ten dokument żebyś wiedział z czym masz do czynienia.