1 (edytowany przez xbartx 2012-10-04 19:46:42)

Temat: Ubnt Airrouter i obraz Gargoyle PL

Cześć

Mam pytanie. Czy obraz openwrt-ar71xx-ubnt-rspro-squashfs-sysupgrade.bin będzie działa poprawnie na routerze jak w temacie. Próbowałem coś szukać na forum i w sieci ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Aktualnie mam zainstalowany:

root@Gargoyle:~# cat /rom/etc/banner

|----------------------------------------------------------------|
| Gargoyle version 1.5.7    | OpenWrt Attitude Adjustment branch |
| Gargoyle revision e23d37b | OpenWrt revision r33444            |
| Built September 20, 2012  | Target  ar71xx/default             |
------------------------------------------------------------------

Obraz pobrałem z http://www.gargoyle-router.com/download.php > gargoyle_1.5.7-ar71xx-generic-ubnt-airrouter-squashfs-factory.bin

Celem moim jest głównie uzyskanie obsługi modem 3G Huawei e3131. Z góry dzięki za info

2

Odp: Ubnt Airrouter i obraz Gargoyle PL

Nie będzie. Jak nazwa wskazuje jest on dla routerstation pro, nie airrouter.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez xbartx 2012-10-04 19:59:32)

Dzięki za info. Tak myślałem ale chciałem się upewnić, bo w sumie sprzęt na tym samym chipsecie i podobny. W takim razie wiesz może jaki obraz powinienem pobrać aby mieć obsługę modemów 3G, bo aktualnie w tym co mam jej brak.

Czy może wystarczy zainstalować odpowiednie moduły jak w tym poście (właśnie na niego trafiłem):
OpenWrt jako router 3G > http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g

4

Ani nie jest na tym samym chipsecie ani nie jest podobny smile

Jeszcze nie ma takiego obrazu. Doinstaluj sobie kmod-usb-serial-option z 12.09beta ( z opcją -nodeps) i trzymaj kciuki żeby system się nie wysypał.

5

Hmmm czyli generalnie Airrouter i modem 3G to jeszcze łabędzi śpiew jak widzę. Szkoda, bo akurat mam ten router i chciałem coś postawić, skonfigurować i zapomnieć ale widzę, że łatwo nie będzie wink

6

Po prostu poczekaj. Jak skończę swoje testowanie to udostępnię obrazy.

7

No z czekaniem nie będzie problemu zresztą nie mam zbytnio wyjścia. Dokopałem się właśnie do czegoś takiego:
http://downloads.openwrt.org/attitude_a … pgrade.bin
czy mam rozumieć, że to jest system bazowy i on jest modyfikowany (między innymi przez Ciebie)? Czy w tym obrazie powyżej są dostępne modemy 3G i można go ogólnie uznać za w miarę stabilny?

8

To generyczny obraz OpenWrt z gui. Jak sobie doinstalujesz obsługę 3G to będziesz miał.

9

Ten moduł powinienem doinstalować tak jak mi radziłeś poprzednio czyli:
"Doinstaluj sobie kmod-usb-serial-option z 12.09beta ( z opcją -nodeps)" no i kciuki też muszę trzymać czy już nie wink

10

Mottem tego forum powinno być "Zawsze jest szansa, że coś pójdzie nie tak" smile

11

Aaa czyli tak jak w życiu smile

Muszę iść dzisiaj z laptopem pomierzyć jakoś sygnału i sprawdzić czy czasem jeszcze jakieś anteny do modemu nie trzeba będzie jeszcze dokładać, także router na razie odstawię na bok. Jeżeli to nie tajemnica to możesz podać mniej więcej datę kiedy opublikujesz swoje obrazy dla Airrouter? Ja tak czy siak spróbuję dziś/jutro dorzucić ten moduł kmod-usb-serial-option do 12.09beta aby sprawdzić jak to poszło czy tak czy nie tak wink

12

Obrazy mam zbudowane dla niektórych urządzeń. Uzupełniam tłumaczenia, modyfikuję wprowadzam drobne zmiany związane z przejściem na trunka. Kiedy będzie - trudno powiedzieć.

13

Zainstalowałem
OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-beta / LuCI Trunk (trunk+svn9220)
później dorzuciłem moduł o którym pisałeś 'kmod-usb-serial-option' podłączyłem modem i zrobiłem restart routera.

[   12.950000] ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
[   13.130000] usbcore: registered new interface driver usbserial
[   13.140000] USB Serial support registered for generic
[   13.140000] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
[   13.150000] usbserial: USB Serial Driver core
[   13.210000] USB Serial support registered for GSM modem (1-port)
[   13.210000] usbcore: registered new interface driver option
[   13.220000] option: v0.7.2:USB Driver for GSM modems

Także modem działa. Dorzuciłem jeszcze pakiet 'luci-proto-3g' aby zacząć konfigurację WAN. Tutaj niestety utknąłem, bo nic się nie dzieje i w logach też pusto - przynajmniej tych dostępnym z poziomu www.

14

A co ma się dziać? luci-proto-3g daje Ci tylko plugin do konfiguracji interfejsu jako cdma/umts i to wszystko. Ręcznie skonfigurować i tak sobie to musisz.

15

Trochę niedokładnie się wyraziłem. Oczywiście, że skonfigurowałem w sumie na różne sposoby i cdma/umts i nawet gprs ale interface nie wstaje. Co najdziwniejsze po takim zabiegu nawet jak wrócę z powrotem na WAN do 'dhcp client' to już nie chce pobrać IP i nawet jak z konsoli podniosę interface to nic się nie dzieje. Pomaga dopiero restart routera.

16

Chyba wiem gdzie tkwi przyczyna - modem. Kupiłem go kilka dni temu w salonie Play czyli Huawei E3131

# cat /proc/bus/usb/devices

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 1
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  0, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 3.03
S:  Manufacturer=Linux 3.3.8 ehci_hcd
S:  Product=Generic Platform EHCI Controller
S:  SerialNumber=ehci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=12d1 ProdID=14fe Rev= 1.02
S:  Manufacturer=HUAWEI
S:  Product=HUAWEI Mobile
C:* #Ifs= 2 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=500mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=(none)
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=(none)
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms

Próbowałem zmienić ID (jak radziłeś w innym poście na "12d1 14db", próbowałem na ttyUSB0 i 1 ale nie łączy się i w logread kompletnie nic nie pokazuje jeżeli chodzi o GSM.

17

Nie zainstalowałeś usb-modeswitch/usb-modeswitch-data. Poradnik "Router 3G" przeczytaj na eko.one.pl.

18 (edytowany przez xbartx 2012-10-08 10:57:20)

Piękne dzięki teraz śmiga tak jak powinno. Czytałem poradnik "Router 3G" kilka razy ale jakoś mi się ubzdurało, że pakiety mam wszystkie zainstalowane i nawet już  tego nie sprawdzałem. Teraz mogę już zamontować router i poczekać spokojnie aż wydasz swoje pakiety między innymi dla Ubnt Airrouter. Teraz poszukam jeszcze jak sprawdzić siłę sygnału etc. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

19

Z konsoli - opisane w poradniku. Moje 3ginfo zainstaluj.

20

3ginfo śmiga pięknie z Huawei E3131 i Tmobile, także dzisiaj jak będę montował, to na pewno mi się przyda, bo jeszcze nie mam koncepcji co do anteny, więc będę kombinował z tym co jest. Jeszcze raz dzięki za wszystko i przy okazji jakieś wsparcie na projekt ze swoje strony dorzucę wink

21

Ja mam taka i jestem zadowolonym w podpisie masz wynik speedtest big_smile

http://www.cybertech.com.pl/p104,antena … kabel.html

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

22

A jakie masz warunki do takiej anteny, którą wybrałeś?
U mnie jest teraz tak, że w domu zza okna mam moc sygnału 35% (tak pokazuje 3ginfo). Byłem na dachu ale i tak domy naprzeciw zasłaniają mi i nie widać nadajnika. Jednak w pewnej części dachu mam moc sygnału -71dBm a czasami nawet -69dBm. I muszę doczytać czy jest sens stawiania anteny kierunkowej czy może coś innego.

23

Widzę że pojawiło się "światełko w tunelu" i działa AirRouter jako router 3G. W swoim mam zainstalowane Gargoyle EN ale jak próbowałem instalować dodatkowe pakiety to sypie mi błędami-że nie jestem w tym obeznany będę musiał poczekać na gotowca od Cezarego. Co do sygnału rzędu -69:-71dB to przy takich wartościach jak jest on stabilny i nie zakłócany można spokojnie obyć się bez dodatkowej anteny (ale wiąże się to ww przypadku z zastosowaniem odpowiedniej przetwornicy aby zasilić router na wejściu 5V).

24

Nie masz się co obawiać. Ja zainstalowałem ten obraz:
http://downloads.openwrt.org/attitude_a … actory.bin
Później zgodnie z poradnikiem http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g trzeba zainstalować z konsoli:

# opkg update
# opkg install kmod-usb-core kmod-usb2 kmod-usb-serial kmod-usb-serial-option usb-modeswitch usb-modeswitch-data libusb

albo możesz to też wyklikać w gui. No i ewentualnie dorzucić jeszcze pakiet Cezarego 3ginfo i już restart routera i śmiga.

Co do mojego sygnału to te -69:-71dBm mam jak byłem z modemem na dachu czyli na zewnątrz domu. W domu zza okna, mam już niestety tylko 35% co według strony projektu 3ginfo:
30 - 45%: pomarańczowy (-93:-85 dBm)
także już tak kolorowo nie jest i chciałbym to poprawić, bo jak się warunki pogodowe pogorszą, to może być jeszcze słabiej, niestety.

25

xbartx napisał/a:

Nie masz się co obawiać. Ja zainstalowałem ten obraz:
http://downloads.openwrt.org/attitude_a … actory.bin
Później zgodnie z poradnikiem http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g trzeba zainstalować z konsoli:

# opkg update
# opkg install kmod-usb-core kmod-usb2 kmod-usb-serial kmod-usb-serial-option usb-modeswitch usb-modeswitch-data libusb

albo możesz to też wyklikać w gui. No i ewentualnie dorzucić jeszcze pakiet Cezarego 3ginfo i już restart routera i śmiga.

Próbowałem update przez GUI Gargoyle EN ale mi nie wchodzi. Poczekam jeszcze chwilę aż Cezary udostępni swoje obrazy.  smile