1

Temat: BLuetooth RS232

Czy ktoś już próbował podłączenia modułu Bluetooth pod konsolę rs232 w routerze?

2

Odp: BLuetooth RS232

A masz taki pracujący na 0 - 3.3v?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

domyślałem się, że padnie ot pytanie...
Tak, dokładnie na 3.3V. Taki niewielki popularny moduł.

Taki jak ten: http://img819.imageshack.us/img819/8896 … lymaly.jpg

Można byłoby go chyba podpiąć bezpośrednio pod konsolę. Jak znajdę chwilę to spróbuję go podłączyć i mam nadzieję, że nie uszkodzę routerka.

Akurat mam w wersji slave, ale są też dostępne pracujące jako master, niestety 2x droższe.
Ale zastanawiam się, czy podpięcie takie w wersji master nie byłoby dobrym rozwiązaniem dla systemu bezprzewodowych czujników, przekaźników sterowanych przez router.

4

Więc tak/nie. O ile fizycznie możesz podpiąć to pamiętaj że tam jest konsola systemowa wyprowadzona i ciekawe czy sam moduł nie będzie dziwne reagował na dodatkowe dane. Należało by wyłączyć konsolę szeregową po prostu.

5

Myślałem o podpięciu go do Asusa WL500gP, do drugiej konsoli. Nad podpięciem do systemowej też myślałem, ale nie wiem czy nie będzie problemu z tym, że moduł jednak potrzebuje trochę czasu na uruchomienie i nie będzie działać od razu równocześnie z konsolą. Chociaż.. może to nie ma żadnego znaczenia.

6

A to nie, śmiało możesz podpiąć. Choć nie wiem czy taniej nie wyszedł by moduł na usb smile

7

Moduł USB na pewno jest tańszy... ale tutaj mamy rozwiązanie "sprzętowe" podpinane bezpośrednio pod konsolę bez instalowania dodatkowego oprogramowania, konfiguracji, itp.

A chciałem najpierw spróbować z tym modułem, aby potem spróbować z wersją z Masterem do komunikacji z innymi urządzeniami. Mam akurat podpięte pod router urządzenie kabelkiem usb<->rs232 o którym już kiedyś pisałem i teraz chciałbym je przenieść trochę dalej od routera i do komunikacji użyć właśnie bluetooth'a.

Jeszcze mam pytanie: czy ktoś może używał modułów bluetooth na USB jako masterów i łączył się z innymi urządzeniami?

8

Ja. Do połączeń z GPS, tel, skanery eteru.

9

No to chyba kupowanie modułu master bluetooth na rs232 mija się z celem. Zwłaszcza, że kosztuje min $20. Gdzieś mam taki na USB więc niedługo sprawdzę na własnej skórze jak to działa.

10

A może jakaś podpowiedź jak użyć modułu USB Bluetooth do komunikacji jako port szeregowy?

11

http://eko.one.pl/?p=openwrt-bluetooth w ogólności.