1

Temat: Ograniczona prędkość przez router

Witam serdecznie,

mam następujący problem z routerem. Kiedy kabel sieciowy idący od modemu jest podpięty bezpośrednio do komputera to prędkość ściągania jest ok dwukrotnie wyższa niż prędkość kiedy kabel podpięty jest z modemu do routera a dopiero wtedy do komputera.

Wychodzi na to, że jest to kwestia konfiguracji mojego openwrt. Prawdę mówiąc dopiero raczkuję w temacie i nie bardzo wiem co to może być oraz jak to poprawić.

Posiadam router Asus WL-500gp V2 a na nim zainstalowanego Opernwrt Backfire (r24038).

Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: Ograniczona prędkość przez router

Nie możesz poprawić. Możesz kupić nowy, szybszy - wydajniejszy router.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez shiloh 2012-09-12 19:08:23)

Prawdę mówiąc jestem zdziwiony uzyskaną odpowiedzią. Mówimy tu o prędkości download'u w granicach 2-4 MB (łącze 50 Mb/sec). Router powinien przecież dać sobie z tym radę - tym bardziej, że mówimy tu o połączeniu przez kabel LAN a nie WIFI.

4

Moze podasz jakies szczegoly, jakie predkosci osiagasz? Sprawdz moze cos takiego:
opkg update
opkg install curl
curl -o /dev/null ftp://ftp.tpnet.pl/pub/linux/ubuntu-pl/ … d-i386.iso

w ostatniej kolumnie bedziesz mial podane jakie predkosci osiaga twoj router. Wazne jest tez aby uzyc dobrego ftp(takiego ktory jest w stanie zapewnic nam predkosci deklarowane przez ISP) Wez tez pod uwage ze niektore programy podaja predkosc w Mb/s(Mbit/s) a inne w MB/s (MBytes/s)

5

Prędkość rutowania pakietów przez asusa nie była wielka - na openwrt chyba nie przekraczała 30Mbps, coś koło 45 było chyba przy wykorzystaniu binarnych sterowników bradcoma w jednej z wersji tomato. Słaba maszynka jest i tyle.

6

Prędkość oscyluje w granicy 1500k.

7

Cezary dał ci ostateczną i dobrą odpowiedź - maszyna jest słaba i tyle. Jeśli osiągasz w porywach 4MB/s to i tak świetnie jak na ten sprzęt. Jeśli potrzeba ci więcej to musisz kupić lepszy sprzęt bo na tym już znaczącego nic nie wyciśniesz.

Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372

8

Ok. Różnica jest znacząca.
Przez router leci mi download ok 1500 kilobajtów / sekundę a bezpośrednio z routera 6000 kilobajtów / sekundę.

W takim razie pytanie końcowe - możecie polecić mi jakiś tani router, który nie będzie ograniczał prędkości?

9

Witaj, tanim rozwiązaniem bedzie TL1043ND, mam w domu takie lączę i daje sobie rade;)

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

10

Również jestem posiadaczem Asusa Wl 500Gp, ale  v1. Obecnie najnowsze OpenWrt na pokładzie.
Transfer na umowie z dostawcą 25Mbps. Jestem po podpisaniu aneksu zwiększającego prędkość do 50, zatem w tym ruterem wykorzystam tylko część transferu.

Jaki jest przebieg instalacji OpenWRt na TP-Link TL-WR1043ND? Jest jakiś opisany manual, czy po prostu wejście w tryb serwisowy i po tfpt wgranie OpenWrt?

11

Nie ma trybu serwisowego w tplinku. Po prostu przez gui robisz. Jak go uwalisz to nie ma czegoś takiego że wchodzi w diagmode czy coś podobnego.

12

Czyli w przypadku powyższego modelu jak coś pójdzie nie tak przy zmianie oprogramowania układowego to mamy raczej bilet w 1 stronę smile

Nie chciałbym zaczynać wątku, które urządzenie lepsze dla OpenWRT, bo każdy ma swoje preferencje i jedynie osoba, mająca styczność z dużą ilością urządzeń może w miarę obiektywna opinię wyrazić.

Zapytam zatem tak: mając obecnie Asusa Wl500GP v1 na jaki ruter warto go zmienić aby:

1.Posiadał usb
2.sprzętowo układ był na tyle otwarty, żeby potencjalnie i teoretycznie nie martwić się czy nowsze openwrt będzie działać
3.obsłuży mi 50Mbps łączę i w górę

Tabela urządzeń, które współpracują z OpenWrt jest dość długa co nie ułatwia dokonania wyboru samodzielnie. Mam swoje 2 typy, ale chętnie wysłucham zdania innych.

Dziękuję smile

13

WNDR3700v2 lub WNDR3800 jak chcesz zainwestować.

To nie jest bilet w jedną stronę, bo daje się go odzyskać, tyle że przez kabelek szeregowy.

14

sprzęt fajny, ale górna granica jaką raczej sobie postawię to 250/280 za urządzenie smile, ale dziękuję za polecenie

15

no jak tak, to bierz 1043 - jak nie będziesz wymagał cudów alpejskich to swobodnie da radę, to naprawdę fajna maszynka za relatywnie niewielką kasę. Z takim budżetem ja bym się jeszcze zastanawiał nad powiedzmy rb751g-2hnd, ale to już co kto lubi i chce osiągnąć.

16

szupek napisał/a:

to bierz 1043

Mój obsługuje łącz 30Mbit z UPC bez jęknięcia, przez wifi. I OpenWRT na nim działa bez zarzutu, nawet najnowsza beta.