1

Temat: dir-300 logowanie do redboota

Działałem wg tej strony: http://openwrt.pl/doku.php/uzytkowanie: … -300_reva1
Coś poszło nie tak, i wczoraj jeszcze wbijałem się przez telnet 192.168.1.1 9000 -
zgłaszał się jako DD-WRT> Dziś nawet z tym mam problemy i stąd kilka pytań (niektóre na przyszłość):
Za każdym razem trzeba robić ten długi reset? (na stronie opisany jako przycisk "restart", ale chyba o "reset" chodzi? )
Jak zmienię w Gargoyle adres LAN, to adres do bootloadera się nie zmieni?
Czy muszę wchodzić koniecznie z adresu 192.168.1.2? (rozumiem, że ten adres jest adresem serwera tftp)
Na stronie opis dotyczy wersji 1.0.14, ale czy ktoś może potwierdzić, że działają dobrze wyższe wersje? (ewentualnie podrzucić jakieś inne)

2

Odp: dir-300 logowanie do redboota

Nie. Bootloader ma swój adres, na stałe, jakakolwiek w systemie nie ma przecież wpływu na niego. Adres może być dowolny, byle by z tej samej klasy adresowej.

Opis dotyczy prehistorycznej wersji, używaj aktualnej po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mrox 2012-08-26 21:43:38)

Udało się w końcu, ale podłączyłem kabel bezpośrednio komp <-> router bez switcha.
Wygląda to tak, jakby bootloader nie wspierał wszystkich aspektów protokołu TCP-IP i przez switcha się nie dogada.

Edit: Jednak działa przez switcha i nawet łapie adres przez DHCP.

4

No i niestety - cegła. Było już wszystko OK to podkusiło mnie wgrać 1.5.6. Teraz ruter nie odpowiada w żaden sposób - udało mi się dwa razy na ~100 prób wbić do bootloadera i zobaczyłem napis executing boot script... ale ctrl c nie zadziałało. Chyba jedyna szansa to podlutować się pod RS.

5

Jeżeli dobrze doczytałeś to nie wszystkie terminale chcą działać w trybie line żeby można było przerwać ten bootloader. Zwykły  z linuksa po ustawieniu line mode działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Podlutowałem RS i poszło z górki. Miałem "lzma_decode failed. res=1" więc wgrałem od nowa i działa.
Nie wiem czemu tak ciężko wchodzi się do tego bootloadera - każdy poradnik pisze trochę inaczej.