Temat: Edimax 3g-6200n i GPIO

Witam

Potrzebuje sterowac za pomoca tego routerka urzedzeniem zewnetrznym. Zainstalowalem na nim skompilowanego trunka.
Pytanie jest:
jak dostac sie do obslugi 4 szt. LED LAN w /sys/class/leds ich nie ma
oraz
czy macie jakies wiadomosci o innych GPIO dostepnych na tm routerze.

MF

2

Odp: Edimax 3g-6200n i GPIO

Zagadaj do forumowicza lgolebio, on to portował i będzie miał widzę czy i gdzie masz wolne gpio.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez lgolebio 2012-08-20 14:50:15)

Nie ma szans. Diody led od LAN są sterowane sprzętowo, nie przez GPIO. Jedyną opcją widzę tutaj podlutowanie się pod diodą od np. power albo WLAN. Wtedy oczywiści stracisz jedną z nich. Innych gpio nie znalazłem.

Ale jeśli mam się czepiać. Dlaczego chcesz bawić się w GPIO. Masz tam usb, wykorzystaj go.

4

Przez GPIO łatwiej;)

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

5

Ale przez usb bezpieczniej smile

6

Jak już napisałem tego posta, to znalazłem wątek o bliźniaczym routerze i tam info ze diody są sprzętowe.
Będę sterował przez USB i 1-wire i jednocześnie czytał conieco.
Tylko muszę poczekać do przyszłego tygodnia, bo Pan od meraprojekt jest na urlopie i konwerter USB-1-wire jest niedostępny.

A chce wykorzystać router do sterowania ładowaniem pieców elektrycznych kaflowych.
Koncepcja jest taka, aby czytać za pomocą API z pogodynka.pl temperaturę prognozowana na jutro i w zależności od wartości, dobierać czas ładowania pieców. Może w przyszłości jeszcze będę mierzył tempraturę pieca i na tej podstawie określał stopień naładowania.

florekk

7

Powiem tak: da się. Ale lepiej zrób to na usb, nie będzie uzależniony od gpio i konkretnego routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.