Temat: WR1043ND Gargoyle FTP

Witam,
Dzisiaj kupiłem wyżej wymieniony router i zainstalowałem gargoyle. Do tej port miałem WRT54GL z tomato.

Zainstalowałem Gargoyle PL. Mam problem z serwerem FTP. Nie mogę znaleźć pomocy w istniejących tematach.

A mianowicie:
Widzę serwer FTP, mogę wrzucać pojedyncze pliki, problem pojawia się przy kilku małych plikach lub jednym dużym. Wyskakuje komunikat o zresetowanym połączeniu z serwerem.

Postawiłem go za pomocą opcji włącz FTP i dostępu anonimowego użytkownika.

Czy da się postawić FTP korzystając tylko ze strony routera?
Proszę o instrukcję jak z pendrive'a zrobić FTP z dostępem z WAN.

2

Odp: WR1043ND Gargoyle FTP

Jaki katalog ustawiłeś jako domowy w ftp? Jeżeli zostawiłeś /tmp/usb_mount to jest to pamięć ram, więc za wiele tam nie wrzucisz. Jak podłączysz dysk to przez ftp musisz zobaczyć katalog z cyferkami - to jest podłączony nośnik, wiec tam masz wrzucać dane.

A ftp z wan? Masz tam jeden checkbox poniżej włączenia ftp do zaznaczenia...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mam /tmp/usb_mount to jaki dać katalog? Zrobić przez Windows'a a potem go wskazać w routerze?

Oczywiście checkbox'a WAN widziałem

PS. Czy normalne jest to, że dioda SYS się świeci?

4

Tak, dioda sys zawsze świeci jak system jest normalnie uruchomiony.

Żadnego katalogu masz nie robić. Podłącz nośnik, musi się sam wykryć i tam zamontować. Zakłada "Nośniki USB" powinna pokazać też że jest dysk do udostępnienia.

5 (edytowany przez michalj90 2012-08-07 20:52:52)

Robię tak:
1. Wkładam nośnik do routera
2. Odmontowywuję i formatuję
3. Zaznaczam Włącz FTP
4. Zaznaczam dostęp anonimowy
5. Nie działa

Katalog główny po stworzeniu współdzielonego dysku: /dev/sda1

Udało mi się zrobić dysk w grupie roboczej ale, że z tego nie korzystam chciałbym ustawić FTP. Proszę o instrukcję.

6

Nie nie ustawiasz więcej. Domyślnie tak jak jest może zostać. ftp masz uruchomiony - jak się zalogujesz do niego widzisz katalogi?

7 (edytowany przez michalj90 2012-08-07 21:00:30)

Domyślnie mam: /tmp/usb_mount ale to chyba powinienem czymś zastąpić? Ale czym?

Przy domyślnym katalogu w tylko włączeniu FTP i anonimowego + zapis mam folder z cyframi, ale nie w roota ani w ten folder nie mogę nic wkleić sad

8

Ten katalog z cyframi zawiera zawartość dysku. Więc dobrze masz.

Jakiego "roota" tam chcesz mieć?

9

Aktualnie współdzielone dyski: powinna zostać pusta?
Jaki katalog główny?
Zapisując cokolwiek w katalog z cyframi wyskakuje mi brak uprawnień, choć zaznaczyłem zapis u anonimowego.

10

Pytasz o otoczenie sieciowe, ale to inna sprawa niż ftp.

"Zapis" na zakładce to tylko odpowiednie ustawienie parametrów serwera. Teraz jeszcze w systemie plików użytkownik ftp musi mieć prawa zapisu do tego katalogu. Więc zrób chmod 777 /tmp/usb_mount/te_cyferki_tutaj, po zalogowaniu się przez ssh.

Lub zmień katalog główny z /tmp/usb_mount na  /tmp/usb_mount/te_cyferki_tutaj, tyle że jak podłączysz inny dysk, to te cyfry się zmienią (to identyfikator partycji dysku jest).

11

Wielkie dzięki! Brakowało mi "/tmp/usb_mount/te_cyferki_tutaj". Teraz już śmiga elegancko smile

12

Zainstalowałem angielskojęzyczną wersję Gargoyle 1.4.7 i tam nie ma pluginu ftp i openvpn.

Jak je zainstalować? W wersji PL obsy była zakładka do instalowania pluginów. Prosił bym o instrukcję krok po kroku-nie chciał bym uwalić routera.

13