1 (edytowany przez xxSlayeRxx 2009-11-07 14:26:32)

Temat: WRT160NL i Error (Could not get adminstrative lock (ran out of space?)

Niedawno kupilem Linksys WRT160NL, wrzucilem na niego Najnowaszy obraz z tej strony (openwrt-ar71xx-wrt160nl-squashfs.bin), do tego zainstalowalem: nano, qos-service, luci-app-qos, wget (chcialem na zew dysku, ale tyle kombinowalem, ze nie wiem, czy go tam zostawilem, czy odinstalowalem i zainstalowalem w standardzie), transmission-deamon+web.

moje mountowanie:

Filesystem        Mount Point    Available            Used

/dev/root        /rom        0.00 B / 2.00 MB        100% (2.00 MB)

tmpfs            /tmp        14.39 MB / 14.47 MB        1% (88.00 KB)

tmpfs            /dev        512.00 KB / 512.00 KB        0% (0.00 B)

/dev/mtdblock3        /jffs        104.00 KB / 4.50 MB        98% (4.40 MB)

mini_fo:/jffs        /        0.00 B / 2.00 MB        100% (2.00 MB)

/dev/sde3        /hdde        145 GB / 152 GB            nie licze :D (ex3)

/dev/sde4        /hddf        185 GB / 185 GB            0% (0.00 B) (vfat, fat32)

/dev/sde2        /swap        4 GB

jak probowalem sciagnac cos na /hdde/torrents/Downloads przez transmission to wyrzuca mi, ze mam za malo miejsca hmm

wszystko robilem tak jak w poradnikach na eko.one.pl (tyle ze dyski zamontowalem pod LuCi, bo latwiej)

i teraz jak chcialem zrobic opkg update wyskoczylo mi (w sumie to jest z luci, ale w konsoli to samo bez ran out of space): Error (Could not get adminstrative lock (ran out of space?)), nie moge nic zainstalowac teraz, torki mi sie nie sciagaja, w get jak mial sie sciagnac plik do /hdde to sciaga sie tylko do 1,5mb, wczesniej wrzucilem znowu obraz, zeby miec od nowa (i musialem znowu wszystko instalowac/konfigurowac) i znowu wyskoczyl mi ten blad, szukalem tu, na openwrt.pl i na openlinksys.info tego bledu i nic nie znalazlem, dlatego napisalem tego posta. Mam nadzieje, ze ktos mi pomoze, z gory dzieki za pomoc i sorki za chaotycznosc

2

Odp: WRT160NL i Error (Could not get adminstrative lock (ran out of space?)

Usuń /usr/lib/opkg/lock

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

dzieki, ale nie podzialalo

4

No to zrób restart. Albo nie masz już miejsca we flashu i z jego punku widzenia nie można już nic zrobić.

Skasuj coś i zobacz.

5

restart robilem, usunac tez probowalem, ale wyskakuje to samo jak w temacie... nic dzieki, wieczorem znowu wgram od nowa obraz i bede sie meczyl dalej majac nadzieje, ze tym razem sie uda... tylko 1 pytanko odbiegajace od tematu: na WRT160NL da sie wgrac gargoyle? jeszcze raz dzieki za starania big_smile

6

Da się, ale ustawienia sieci/wifi nie działają. Gargoyle obecnie nie wspiera mac80211, tylko broadcoma i madwifi.

7

Dzieki... mozna powiedziec, ze rozwiazalem problem... a dokladnie wiem co jest przyczyna... myslalem, ze dysk mi sie montuje, ale sie nie montowal i wszystko we flashu lecialo... a potem jedynym sposobem na naprawe byl reflash... jeszcze raz thx