Temat: WL500GP+torrenty+m.server

Witam jestem nowym uzytkownikiem tego routerka czy moglby ktos mi pomoc skompilowac takie ustrojstwo nie wiem czy OpenWrt sie nada ale chcialbym miec mozliwosc:
sciagania plikow na dysk USB przez uTorrent, ten asusa nie dziala za dobrze.
Chcialbym zainstalowac jeszcze media server.

Prosze o Pomoc gdyz linuxa nie znam za dobrze.pozdrawiam

2

Odp: WL500GP+torrenty+m.server

Nic nie musisz kompilować. Cały opis masz tutaj: http://www.macsat.com/macsat/content/view/34/30/.
A jak chcesz coś kontrolowanego przez www szukaj Transmission (http://wl700g.info/showthread.php?t=6823)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-12 21:02:44)

jest tez stosunkowo nowy projekt do ctorrenta do x-wrt lub webif dla openwrt, pod tym adresem.

http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=9378&p=1

a paczki do pobrania

http://www.openlinksys.info/forum/viewt … ad_id=2069

Sprawa jest dosyć świeża i całość jest w powijakach ale ściąganie działa, jedyne co mnie drażni to brak mozliwości podgladu stanu ściaganego pliku.
W zapowiedziach do kolejnych wersji jest podane że bedzie oczywiście to i wznawianie przerwanego ściagania.
Acha ten downloader ściaga równiez za pomocą wgeta, czyli http, ftp itd.

4

http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=9562 to zobacz. Działa bez problemu - masz ściganie torrentów/http, jak również podgląd wyniku z ctorrenta - więc wiesz ile już zeszło.

5

Dzięki  smile

wyglada bardzo ciekawie, chyba wiem juz co dzisiaj po pracy będę robił smile

6

Tak jak udzielałem się w wątku na openwrt.org - przetestowane działa. Nie sprawdzałem ściągania binarnego z grup  bo to mnie nie interesuje, reszta działa. Zauważ,że gość na stałe zaszył odwołania do mini_sendmail, chciałem żeby to oflagował ale tego nie zrobił. Więc albo to zainstalujesz lub wyremuj z kodu.

No i interfejs działa z poziomu webif - nie koniecznie potrzebny jest webif^2 (xwrt, którego zresztą nie mam)

7

Rozumiem że, sendmajl wysyła jakieś powiadomienia, możesz powiedzieć w jakich sytuacjach i jak czesto, bardzo to jest męczące ? smile

8

Tak jak w kodzie stoi - ze zaczyna sciągać, ze już to zrobił, ze anulował ściaganie itd. Ja to wywaliłem bo 1) nie mam go zainstalowanego 2) bo nie jest mi to do niczego potrzebne

9 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-13 21:07:28)

własnie grzebie w tym, możesz mi powiedziec jak rozwiazać sprawę z katalogami bo nie do końca to rozumiem, gdzie mam je utworzyc ?

czy ok bedzie np jesli zmienię

DOWNLOAD_ROOT="/mnt/bulky/Downloads"

na

DOWNLOAD_ROOT="/mnt/disc0_1/Downloads"

i tam potworze te katalogi ?

10

w download-include masz.
Zmień na swoje, czyli np. DOWNLOAD_ROOT=/mnt/disc0_1/downloads

a później zrób wszystkie katalogi określone przez QUEUE* i LOG*

11 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-14 07:30:18)

znowu utkąłem

w zakładce status download pokazuje mi

/bin/sh: Syntax error: newline unexpected

======================================

chyba poszło, cos sie źle przekopiowało w skrypcie, zrobiłem jeszcze raz i juz widze stronkę, chociaż jeszcze nie za bardzo rozumiem filozofie jej działania

======================================

Nie wiem czy jest dobrze, pliki torrentowe pojawiaja sie w odpowiednich katalogach normal i prio zależnie jak chcę ale w konsoli nie widze zadania ctorrent
Myslęze coś źle mi poszło ze skopiowaniem kodu skryptów do nano, jesli jeszcze cię nie zanudziłem to miałbym prośbe abyś zdradził nowicjuszowi jak takie operacje robić najskuteczniej.
Ja to robiłem tak,
touch /ścieżka/potrzebny plik
chmod 755 /ścieżka/potrzebny plik
nano /ścieżka/potrzebny plik
tam robiłem kopiuj i wklej ze strony, nastepnie zapis i koniec

12

Dobrze zrobiłeś, o ile nie dorobiłeś końców linii windzianych. Gdzie masz zainstalowanego ctorrenta, we flashu czy na zewnętrznym? Zrób restart crona (bo masz tam wpis dodać), włóż plik xxx.torrent (konńczący się na .torrent) do katalogu *normal. Jeżeli po minucie nie będziesz miał procesu ctorrenta, to zrób z palca sh -x /usr/sbin/getdownload.sh, i wypisze Ci co go boli.

13 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-14 11:01:32)

Wydaje mi się ze nie powinno być "windzianych linni" bo robiłem kopiuj->wklej bezposrednio do nano, ale gdy nie było widać stronki w webif to wykonałem tę operację bezpośrednio przez www asusa (w x-wrt jest edycja plików, ale nie wszystkich) i stronka w status sie pokazała.
Tak więc podejrzewam ze cos poszło mi nie tak z tym kopiowaniem kodu skryptów.
Wpis do crontab dodałem, zrobiłem restart crona i działa, widać to nawet podczas odświeżania stronki status download managera (mruga co minutę smile ).
Ctorrent jest zainstalowany we flashu asusa, resztę bedę mógł zrobic dopiero po pracy.

============================================================

Widzę ze cała robota na nic smile , trzeba zacząć od poczatku, zmieniła sie wersja i nazewnictwo.

14

Yep, też to zauważyłem. I nie wiem czy zmienię swoją, bo poprzednia wersja działa a jakoś nie mam czasu na bawienie się z tym.

15 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-15 11:36:20)

No wczoraj uruchomiłem tę nową wersję, ale widac że jest to nowy produkt. Zaciagnałem Fedorę obraz iso i wyrzucało mi ja do przerwanego sciagania, torrent zadziałał i się sciagnał chociaż w czasie sciagania w okienku downloadnormal wyświetlała sie jakaś sieczka komunikatów o jakichś dziwnych problemach ze skryptu.
Dla poćwiczenia wykonałem nawet prosty skrypt instalacyjny dla tego freedownloadera,nawet mi zadziałał i nie trzeba nic robić tylko uruchomic install smile., i mozna się bawic.

16

To wrzuć to gościowi na openwrt, niech ma świadomość że ktoś tego używa, zresztą o to prosił.

17 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-15 18:45:38)

Myślałem o tym ,a za słabo znam angielski, jestem z tych co to jako tako czytają ale juz coś napisać lub tym bardziej powiedzieć to nie ta liga sad .
Chyba że poszukam gdzies English Translatora, ale tam wychodzą czasem dziwne rzeczy szczególnie ze zwrotami technicznymi.

No cos tam wyskrobałem, i mam nadzieje że gościu sie połapie ( ja jestem z pokolenia że w szkole uczyli rosyjskiego smile ).

18

Tak więc po pełnej "bulów" konwersacji (z mojej strony oczywiście:), staneło narazie iż ;(tu cytat)

About the grep-error, I think the -F option is not supported by the grep implementation of busybox 1.4.0. In busybox 1.0.0 this option is not shown if you type "grep -h", but this option seems to work. Did the .torrent file have []-brackets in the filename?

W X-Wrt jest busybox 1.4.0. , faktycznie gdy z nazwy torrenta wycięłem wszystkie niepotrzebne znaki, poprawiło się, wyedytowałem tez skrypt  freeloader-status.sh i zgodnie z sugestią  m4rc0 (czyli autora skryptu) usunąłem parametr -F. To jednak nie rozwiązało problemu, tak więc narazie pozostaje poprawianie nazwy torrenta zanim sie go doda do ściagania. Ale wszyscy którzy posiadaja starsze wersje busyboxa mogą spokojnie instalować freeloadera.

Chociaz mam jeszcze jeden problem , wyrzucanie zadania z ftp (w tym orzypadku Fedora Core) do download aborted. Ale tu jeszcze za mało było testów zeby się do konca wypowiedzieć.

19

Tez mu to pisałem o znakach specjalnych. Mi działa, ale mam standardowe 0.9 i bez x-wrt...

20

Nasza konwersacja skończyła sie na tym iż m4rc0 stwierdził, że zauwazone błędy poprawi w kolejnej wersji.
trzeba czekać i miec nadzieję smile

Torrenty sciąga, tyle ze trzeba pokasować znaki specjalne (on twierdzi ze tylko [], nawiasy kwadratowe) w nazwie torrenta. tak wiec narazie robie tak jak zwykle czyli ściagam pliczek [cos]_tam.torrent, potem coś czego do tej pory nie robiłem smile, to jest zmieniam nazwę na cos_tam.torrent i podstawiam freeloaderowi do ściagania.

21

Wiem, trochę miesza z całością (kwestia odczytywania co to za plik i podejmowania akcji). Coraz bardziej myślę nad uproszczeniem tego do postaci samych torrentów. Czyli to co powinien robić bez zbędnych udziwnień.

A patrzyłeś Transmission (http://wl500g.info/showthread.php?t=6823)? Nawet ładne wykresy przez www ma....

22 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-18 15:40:11)

Po kolejnym wieczorze rozmów i nastepnych poprawkach, zaczęło działać, teraz juz torrenty i z url.
trzeba testować i wyłapywac błędy. Jesli ktoś ma wstręt do bawienia się z kopiowaniem skryptów to dysponuje paczką z instalatorem (trzeba ewentualnie zmienic ścieżki dopasowane do swojej konfiguracji serwera).
Przed wypakowaniem skryptów trzeba doinstalować pakiety ctorrent, curl, nzbget i mini_sendmail.
I na koniec wyedytować /www/cgi-bin/webif/.categories
i dodać wpis
##WEBIF:category:Freeloader
w wybranym przez siebie miejscu.
Jesli ktos jest zainteresowany to proszę na majla.

Patrzyłem na transsmision, i odstraszył mnie zawiły opis smile , ale jak sie troche otrzaskam w wrt to pewnie spróbuję.

============================================================

opis do Freeloadera jest tutaj  http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=57

23

I jeszcze jeden interfejs http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=9940 (ba, nawet o eko1 piszą smile)

24 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-19 08:51:18)

Poczytałem trochę, daje do w postaci ipk , testowane olegu , nie wiem jakie są różnice w stosunku do wrt jesli chodzi o olega i czy to pójdzie u nas.

Chyba będziesz musiał pisać swoje tutki równiez po angielsku, to juz drugie czy trzecie miejsce gdzie wymieniają eko1, poprzedni gość napisał że jest fajny tutek do amule ale niefortunnie po polsku  smile. A tu mamy chyba jeszcze bardziej niefortunnie bo po węgiersku  smile  smile

25

A mogli się uczyć słowiańskich języków...