Temat: Asus Wl-500gP - WiFi...

Witam,
od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem OpenWrt (2.4). Zauważam jednak duże problemy z wifi. Nie wiem czy na standardowym firmware było podobnie - wynika to z faktu, że zmiana OS pokryła się ze zmianą mieszkania.

Problemem jaki napotykam to fatalna moc sygnału - sygnał "zanika" w drugim pokoju (mowa o mieszkaniu dwupokojowym).
Używam szyfrowania WPA2(PSK).
Nie wiem jaką wartość nastawić w polu transmit power lub transmitter antenna. Czy zmiana anteny na jakąś dookólną 5dBi lub 8dBi, plus postawienie jej wyżej, może coś pomóc?

Na komputerze klienckim (w drugim pokoju) obserwując moc sygnały programem inSSIDer otrzymuje wyniki na poziomie ~ -85dBm. Gdy sygnał jest poniżej -90 to komputer się rozłącza z siecią...

Dodatkowo montując swapa+ext3 w LuCi w zakładce Mount Points widzę komunikat: Unable to read UCI data: fstab

Proszę o pomoc,
pozdrawiam.

2

Odp: Asus Wl-500gP - WiFi...

Ludzie na asusa generalne narzekają na słabszy poziom sygnału niż np. w linksysie. Zwiększenie mocy - tak, ale minimalnie, żebyś szumów nie wprowadził za dużo. Lepszym pomysłem była by  wymiana anteny na inną.

O LuCI Ci nie powiem, nie lubię, nie używam chyba że ktoś mnie zmusi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź.

Minimalne zwiększenie, tzn do jakiego poziomu?
Tak jak pisałem myślę nad zmianą anteny (tylko nie wiem jaką) oraz teraz przeglądając różne fora/artykuły myślę o zmianie karty wifi. Co myślicie o wymianie na CM9 - http://allegro.pl/item784473910.html ??? Wtedy mógłbym 2.6 wcisnąć. Czy sygnał byłby lepszy i "będzie Pan zadowolony"? smile

4

"Nie będzie Pan zadowolony". Ludzie też narzekają na cm9 w asusie (chociaż mam właśnie taką i sobie chwalę). Być może u Ciebie będzie ok.

5

A jeszcze jedno co mnie niepokoi...
Zrobiłem mały upgrade w środku... No nie taki mały w zasadzie. Mianowicie "wyciągnąłem" dwa dodatkowe porty USB (czyli mam teraz 4 porty wykorzystywane).
Czy to może być przyczyną moich problemów? Czy np za mało prundu jest podawane do routerka?

6

Zależy jaki zasilacz masz smile

7

Standardowy. Jeżeli jest możliwość zmiany/poprawy to chętnie bym spróbował, bo obawiam się czy jest wystarczający ten obecny.

Jeszcze chciałbym wrócić do pola transmit power. Wpisałem 32dBm i jest poprawa (-75dBm). Ale czy to jest ta "minimalna" zmiana? :]

8

Jeżeli nie przegrzejesz chipu to może być ok. Po prostu sprawdź, chociaż spodziewam się że to nie wiele da.

9

A jak już tak sobie tu dyskutujemy to mam jeszcze jedną wątpliwość:)

Chcę zamontować system plików na USB + swap. Mam do dyspozycji pendrive 8GB. Chciałem go wykorzystać na swapa (500MB?) oraz system plików + miejsce gdzie będę miał miejsce dla serwera ftp.
Pytanie moje brzmi, po pierwsze jak to ładnie zrobić. Czyli jaki skrypt do czytania z USB, a nie flasha (tu widziałem kilka tematów i przykładów, ale wolałbym mieć polecony przez Was jakiś dobry przykład). Po drugie czy podzielić pendrive na dwie czy 3 partycje? W sensie np. 500MB-swap, 500MB-system, reszta(7GB)-\ftp?? Czy nie ma to sensu i zrobic tylko swap + reszta na ext3 i tam sac system i ftp'a podpiąć?

10

Ile osób tyle rozwiązań. Ja jestem za przeniesieniem samego jffs na usb.

Ot: po co? Ile zamierzasz instalować programów, że potrzebujesz zewnętrznego nośnika na pakiety? Większość używanego zestawu programów  spokojnie mieści się we flash (budujesz po prostu własny obraz z tymi pakietami)

11

Hmm niestety jestem jeszcze zbyt mało w temacie żeby mieć własne zdanie na ten temat, dlatego właśnie pytam...
Czyli uważasz, że standard + torrent, ftp, samba, statystyki, printer server i może jeszcze kilka bajerów swobodnie pójdzie na flashu i nie będzie przez niego ograniczone?
Szczerze hasło jffs mało mi mówi:P żeby nie powiedzieć, że nic a nic :]

12

I jeszcze pewne ze 2MB Ci zostaną. Szczególnie jak luci nie będziesz używać i się je wywali.

13 (edytowany przez kabal 2009-10-18 21:32:51)

szwabek napisał/a:

Szczerze hasło jffs mało mi mówi:P żeby nie powiedzieć, że nic a nic :]

Google i szukamy hasła "jffs" smile
Wyniki? Np: http://pl.wikipedia.org/wiki/JFFS

wink

Netgear R7800 # Netgear WNDR3800 # TP-Link TL-WR1043ND v4 # TP-Link TL-WR1043ND v1 # Synology DS920+

14

Mały tutorial, prawdziwy dla broadcomów.

We flash siedzi sobie cfe (bootloader) + system + nvram (ustawienia systemu). W obszar system wgrywany jest dany firmware. Sam firmware to kernel + system plików, który zwykle jest tylko-do-odczytu i nazywa się squashfs. Tak było w oryginale. Ponieważ sam firmware nie zajmuje całego wolnego obszaru "system" to alternatywne firmware zamieniają ten wolny obszar na zapisywalny system plików typu jffs. Czyli w sumie wygląda to tak:

flash == cfe + kernel + squashfs/rootfilesystem + jffs + nvram

Aby było ciekawej to openwrt w pewien sposób "nakłada" jffs na squashfs tak, że widać to jako jeden system plików, który możesz modyfikować. A tak naprawdę to w squashfs zostaje bez zmian (bo jest tylko-do-odczytu) a zmiany zapisywane są właśnie w jffs. Dlatego tez możesz instalować programy, usuwać istniejące (pozornie) i zmieniać konfigurację. I teraz cały bajer w tym, że można ten jffs przenieść z wolnego obszaru flash na usb. System nałoży to na squashfs i będzie to widział jako całość.

15

kabal napisał/a:

Google i szukamy hasła "jffs" smile

Toteż zrobiłem od razu:P

Dzięki Cezary za wyczerpującą odpowiedź. Jutro poczytam sobie wszystko dokładnie i opstanowie... Teraz mojego HP'ka 1018 próbuje podłączyć smile

16

Łee, też sobie drukarkę znalazłeś. Jak mnie pamięć nie myli to potrzebujesz po starcie załadować firmware do niej. Na http://wiki.openwrt.org/inbox/printersharinghowto o tym masz

17

Taaae... Właśnie postępowałem wg. tej instrukcji (i kolejnej do której jest tam link podany), aż do momentu, gdy nie udało mi się wykonać polecenia make... hehs
Jak pod górę to cały czas. Całe szczęście druga drukarka jest normalniejsza:)

18 (edytowany przez vatazhka 2009-10-30 17:00:08)

szwabek napisał/a:

Tak jak pisałem myślę nad zmianą anteny (tylko nie wiem jaką) oraz teraz przeglądając różne fora/artykuły myślę o zmianie karty wifi. Co myślicie o wymianie na CM9 - http://allegro.pl/item784473910.html ??? Wtedy mógłbym 2.6 wcisnąć. Czy sygnał byłby lepszy i "będzie Pan zadowolony"? :)

Ja mam TL-WN560G (parametry porównywalne z CM9) za 30 PLN (tyle dałem za kartę i kabel). Wyborowałem wiertłem fi 7 dziurę w obudowie, osadziłem gniazdo antenowe, dokręciłem drugą antenę 5 dBi (10 PLN) i moc sygnału jest nawet wyższa niż z oryginalną kartą (mierzone telefonem). Za dodatkowe 50 PLN mógłbym mieć TL-WN562AG, która daje 4 dBi więcej na wyjściu.

Nie wiem jak duży wpływ mogły mieć wymiana karty i dodanie drugiej anteny, ale kilka tygodni po przeróbce padł mi oryginalny zasilacz.

19

szwabek napisał/a:

Taaae... Właśnie postępowałem wg. tej instrukcji (i kolejnej do której jest tam link podany), aż do momentu, gdy nie udało mi się wykonać polecenia make... heh

Mam nadzieję że nie robiłeś tego na openwrt, to ma być na zwykłym linuksie ma być zrobione... Tu chodzi tylko o to żeby firmware uzyskać.

20

szwabek napisał/a:

Czy zmiana anteny na jakąś dookólną 5dBi lub 8dBi, plus postawienie jej wyżej, może coś pomóc?

W standardzie masz antenę 5 dBi.

21 (edytowany przez vatazhka 2009-10-18 22:56:41)

szwabek napisał/a:

Chcę zamontować system plików na USB + swap. Mam do dyspozycji pendrive 8GB. Chciałem go wykorzystać na swapa (500MB?) oraz system plików + miejsce gdzie będę miał miejsce dla serwera ftp.

Robiąc swap na pendrive'ie masz szansę szybko go "zajechać" (ograniczona ilość zapisów). Jeżeli już się uprzesz, to dodaj do /etc/sysctl.conf linijkę:

vm.swappiness=0

co powinno zmniejszyć ochotę systemu na korzystania ze swapa do mininimum.

22

Dziękuję za tak dużo odpowiedzi. Jadąc po kolei...

vatazhka napisał/a:

Ja mam TL-WN560G (parametry porównywalne z CM9) za 30 PLN (tyle dałem za kartę i kabel). Wyborowałem wiertłem fi 7 dziurę w obudowie, osadziłem gniazdo antenowe, dokręciłem drugą antenę 5 dBi (10 PLN) i moc sygnału jest nawet wyższa niż z oryginalną kartą (mierzone telefonem). Za dodatkowe 50 PLN mógłbym mieć TL-WN562AG, która daje 4 dBi więcej na wyjściu.

Moc sygnału jest większa? Hmm zmieniając kartę, wkładając w to kasę raczej nie oczekuję gorszego rezultatu niż przed zmianą... Czyli jak podłączyłeś inną kartę i dwie anteny to było lepiej. A próbowałes nie zmieniać karty i dwie anteny?

Cezary napisał/a:

Mam nadzieję że nie robiłeś tego na openwrt, to ma być na zwykłym linuksie ma być zrobione... Tu chodzi tylko o to żeby firmware uzyskać.

No baaa, proszę Cie:P Nadzieja...:P
OK, próbowałem:D Bo ta instrukcja do Kamikaze7 uznałem, że może być aktualna, a OpenWrt z linuchem pewnie też ma troche wspólnego..

vatazhka napisał/a:

W standardzie masz antenę 5 dBi.

Serio? 5dBi?? Podłaczyłem dziś 12dBi - od kolegi. Całkiem nieźle, zasięg od razu lepszy, tylko nadal nie wiem jak z polami trasmit power i transmitter antenna.

vatazhka napisał/a:

Robiąc swap na pendrive'ie masz szansę szybko go "zajechać" (ograniczona ilość zapisów). Jeżeli już się uprzesz, to dodaj do /etc/sysctl.conf linijkę:

vm.swappiness=0

co powinno zmniejszyć ochotę systemu na korzystania ze swapa do mininimum.

Opcja z pendrivem wydawała mi się popularna... W takim razie co proponujesz jako lepszy pomysł?

23

Jeżeli nie zależy Ci na ilości miejsca - microdrive 6GB. Wielkość jak CF, magnetyczny wiec problemów nie ma. Kupijesz czytnik i masz. Jak chcesz miejsce - po prostu kup tani dysk 80 lub więcej 2,5" na usb.

24 (edytowany przez vatazhka 2009-10-20 22:10:24)

szwabek napisał/a:

Moc sygnału jest większa? Hmm zmieniając kartę, wkładając w to kasę raczej nie oczekuję gorszego rezultatu niż przed zmianą... Czyli jak podłączyłeś inną kartę i dwie anteny to było lepiej. A próbowałes nie zmieniać karty i dwie anteny?

Nie, nie próbowałem. Atherosa włożyłem po to, żeby przesiąść się na jądro 2.6, a kabelek z gniazdem antenowym dostałem "w gratisie". Pewnie i w przypadku Broadcoma z dodatkową anteną będzie lepiej niż bez. Broadcom też ma dwa gniazda na pokładzie, więc bez problemu można podłączyć drugą antenę. Może zamiast anteny dookólnej spróbuj użyć sektorowej albo panelowej?

szwabek napisał/a:

Serio? 5dBi?? Podłaczyłem dziś 12dBi - od kolegi. Całkiem nieźle, zasięg od razu lepszy, tylko nadal nie wiem jak z polami trasmit power i transmitter antenna.

Tak podaje większość źródeł - fabryczna ma 5 dBi, chociaż pojawiają się głosy, że tylko 2 dBi. Co do ustawiania transmit power, to zaufałbym domyślnym ustawieniom - podbijanie tej wartości przyniesie zmniejszenie odstępu sygnału od szumu, co nie wpłynie za dobrze na jakość połączenia.

szwabek napisał/a:

Opcja z pendrivem wydawała mi się popularna... W takim razie co proponujesz jako lepszy pomysł?

Tak jak Cezary, proponuję dysk twardy bądź microdrive. Można też użyć tanich kart SD i przeznaczyć je w całości na swap, np. kupić kilka o pojemności 128 MB - będzie taniej i ryzyko utraty danych będzie mniejsze.