1 (edytowany przez pon 2009-10-13 23:02:52)

Temat: WRT160NL nie można się połączyć z routerem!!! POMOCY

Witam,
posiadam router Linksys WRT160NL z zainstalowanym Kamikaze. Bawiłem się ustawieniami w panelu i niechcący ustawiłem lan jako DHCP, a nie STATIC. Problem jest teraz z połączeniem z routerem i panelem, aby to zmienić.

Przycisk RESET nie działa, więc nie da się zresetować lub przejść w tryb failsafe.

POMOCY!!!!

Co można zrobić. Dopiero kupiłem ten router

Będę wdzięczny za każdą pomoc

2

Odp: WRT160NL nie można się połączyć z routerem!!! POMOCY

Witam
Do takiego grzebania to się przydaje kabelek do portu szeregowego - z konsoli można sobie wszystko poustawiać. Ale  pewnie nie masz go. No to jak router czeka na przydział adresu z DHCP to trzeba mu go dać. Uruchom na komputerze serwer DHCP (np. pod windowsa Tftp32) i podłącz router. Jeżeli potrzebny byłby szczegółowy opis no to już nie teraz, bo jest późno i idę spać.

3

Dokładnie. Potrzebujesz
1. Kabel szeregowy lub
2. serwer dhcp.

Ruter powinien pobrać sobie adres i powinieneś móc wbić się na ssh lub telnet i zmienić to co zbroiłeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

próbowałem i nie jest to takie proste. Podłączam router to wan to dostaje IP, podłączam do lan, to puszcza wszystko bez IP. Tak czy inaczej nie mogę się na niego wbić.

Szeregówka też nie chce działać, chyba że mam zły kabel lub robię coś nie tak

Może ktoś jest z w-wy i pomógłby mi

5

Przecież na lanie masz switch, wiec wszystko przechodzi bez problemu przez niego. jeżeli faktycznie lan przestawiłeś na dhcp to powinien pobrać adres.

Ja jestem z wawy

6 (edytowany przez pon 2009-10-14 11:18:32)

Cezary napisał/a:

Przecież na lanie masz switch, wiec wszystko przechodzi bez problemu przez niego. jeżeli faktycznie lan przestawiłeś na dhcp to powinien pobrać adres.

Ja jestem z wawy

Wiem o switchu.

Router dostaje adres IP 192.168.168.184 (tak pokazuje sieć). Wyłączone jest dostanie się z wana. Po podłączeniu się do rutka przez kabel lub wifi nie mam przydziela mi adresu, kicha z zalogowaniem.

ftp działa ale zrobiłem dostęp tylko dla anonymous do odczytu, więc z tej strony też się nie da dostać

może z konsoli ale jak szybko i łatwo zrobić taki kabelek

7

Czekaj, jak ruter pobiera adres to dobrze.
Wbij się teraz telnetem lub ssh na 192.168.168.184 i zmień te ustawienia na normalnie.

Komputer pewnie nie dostanie adresu, bo zakres dla dhcp jest wyliczany z adresu lanu. A jak go nie ma to nie ma jak tego wyliczyć...

8

Cezary napisał/a:

Czekaj, jak ruter pobiera adres to dobrze.
Wbij się teraz telnetem lub ssh na 192.168.168.184 i zmień te ustawienia na normalnie.

Komputer pewnie nie dostanie adresu, bo zakres dla dhcp jest wyliczany z adresu lanu. A jak go nie ma to nie ma jak tego wyliczyć...

Komputer dostaje IP ale po wlanie. Po lanie w ogóle go nie widać i nie można się połączyć. Może nie ma w ogóle adresu dla lan i tu będzie problem.

Może przez zabawę przestawiłem coś jeszcze ale dokładnie nie pamiętam.

Już nie mogę, nie mam żadnego pomysłu jak to naprawić.

9

Kabel rs i go odzyskasz.

10 (edytowany przez pon 2009-10-15 22:19:38)

Dzięki wielkie! Już sobie poradziłem! Jednak to przycisk reset działa. Trzeba tylko poczekać jak zapali się lampka przycisku wifi security (czy coś takiego)