Temat: OpenWRT pod VMWare lub VirtualBox

Czy istnieje wersja OpenWRT rozwijana przez Cezarego, którą można uruchomić pod wirtualnym komputerem (na zwykłym PC-cie)? Gdyby istniała, można by mieć dużo czasu na dopieszczanie konfiguracji bez strachu że błędy będą skutkować odcinaniem internetu. Nie trzeba by było też mieć dwóch routerów: jednego działającego, a drugiego do testów. Wystarczyłoby po udanej zabawie skopiować pliki konfiguracyjne.

2

Odp: OpenWRT pod VMWare lub VirtualBox

Na x86 dawno już nie kompilowałem. Posłuż się obrazami z openwrt.org.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Obrazy z openwrt.org oczywiście nie są identyczne z Twoimi i na pewno są różnice w konfiguracji. Dlatego Chętnie skompiluję sam Twoje. Czy jesteś w stanie mi powiedzieć jaką ścieżką mam podążać? A przynajmniej, czy możesz udostępnić konfigurację jądra?
(kompilowałem już jądro pod Ubuntu)

4

Kompilację masz opisaną tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja

Obrazy moje dla x86 były identycznie, nie były modyfikowane. Jedyna różnica polegała na wkompilowaniu w kernel jedengo ze sterowników do dysków ide, który był wymagany do uruchomienia na określonej platformie.

5

Dziękuję. Powtarzając pytanie, czy jesteś w stanie opublikować konfigurację jądra dla np. WNDR3800 albo WRT160NL?

6

Gdybyś spojrzał w http://ecco.selfip.net/backfire/ar71xx/ to byś ją znalazł.

7

Nie patrzyłem na ten plik, bo nie przyszło mi do głowy, że wszystkie te routery mają identyczne jądro. Dzięki.

8

To jest config sdk tak naprawdę. Sama konfiguracją jądra powstaje z tego pliku, pliku config z danej architekty oraz części z generycznego pliku. I tak, przynajmniej dla danej platformy konfig jest taki sam.