Temat: Filtrowanie iwlist

Czy jest sposób zeby wyfiltrowac siłę sygnału danej sieci ?

chciałem użyć sed'a w ten sposób:

iwlist wlan0 scan | sed -n -e '/$skan/,/Signal/p' | grep Signal| sed 's/^.*level=//g;s/m//g'

ale tu jest błąd bo iwscan pokazuje najpierw siłę sygnału potem nazwę ale jak przestawię tak:

iwlist wlan0 scan | sed -n -e '/Signal/,/$skan/p' | grep Signal| sed 's/^.*level=//g;s/m//g'

to jeśli za $skan podstawie sieć ostatnią z listy to wywala wszytskie zasięg, wiem tak to działa. Wiec jak to zmienic aby wskazało mi zasięg od danej sieci.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

2

Odp: Filtrowanie iwlist

Pakiet wavemon może?

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

3

echo $(iwlist wlan0 scan | sed 's/Cell/@@@@/g') | sed 's/@@@@/\n/g' | sed 's/.*level=\(.*\)dBm.*ESSID:"\(.*\)".*/\1\2/g' | grep $skan
Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Dzieki Cezary za jak zwykle pomocną dłoń smile tylko jednego nie rozumiem dlaczego dane w pliku pojawiają się i znikają bo wynik w/w polecenia zapisuje do pliku w pentli czyli to wyglada tak:

while [ ! "$odczyt" == "0" ]
do
siec=$(cat /dodatki/Wifi/wynik.txt | head -1)
odczyt=$(cat /dodatki/Wifi/log.txt)
echo $(iwlist wlan0 scan | sed 's/Cell/@@@@/g') | sed 's/@@@@/\n/g' | sed 's/.*level=\(.*\)m.*ESSID:"\(.*\)".*/\1\2/g' | grep $siec | sed "s/$siec//" > /dodatki/Wifi/sygnal.txt
done

czy przy każdym zapisie do pliku najpierw nastepuje jego czyszczenie czy poprostu odczyt nie zawsze jest zwracany

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

5

jeśli dasz  ">>" to będzie dopisywać kolejną linię
czyli:

echo $(iwlist wlan0 scan | sed 's/Cell/@@@@/g') | sed 's/@@@@/\n/g' | sed 's/.*level=\(.*\)m.*ESSID:"\(.*\)".*/\1\2/g' | grep $siec | sed "s/$siec//" >> /dodatki/Wifi/sygnal.txt

6

ok to wiem tylko mi nie potrzebne aby dopisywało bo zbednie zbieraja sie dane w pliku a plik jest odczytywany w lcd4linux jako inormacja w tym przypadku o zasięgu. można to jakoś inaczej obejść bo efekt na ekranie to migotanie tej informacji

7

Proste, czasami podczas skanowanie nie złapie danej sieci. Wiec może jej nie być. Skanowanie chwilę trwa, więc zrób lepiej z tego oddzielny proces.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.