1

Temat: Wymiana anteny, a ustawienia Wi-Fi

Witam,

Dostałem nową antenę do routera (Asus WL-500gP v1), długi (42cm) Pentagram niby 19dBi. No i sygnał się znacznie polepszył, ale prędkość przez radio spadła, poza tym niepokoją mnie wyniki iwconfig:

wl0       IEEE 802.11-DS  ESSID:"kefas_network"  
          Mode:Master  Frequency:2.427 GHz  Access Point: 00:1E:8C:D3:8E:77   
          Bit Rate=18 Mb/s   Tx-Power:32 dBm   
          Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Link Quality:5  Signal level:0  Noise level:168
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:1789  Invalid misc:0   Missed beacon:0

Czy tu wszystko jest ok? Czy to, że router automatycznie dobiera prędkość (Bit Rate) jest ok, czy może ustawić ją jakoś na sztywno? Raz jest 18 Mb/s, raz 11, raz 32, chyba w zależności od sygnału (czyli od położenia laptopa).
No i nie wiem czy nie uszkodziłem przez przypadek złącza antenowego przy wkręcaniu anteny, bo jest teraz dosyć luźne (antena jest ciężka od tej standardowej) i musiałem podłożyć kartonik, żeby się w ogóle jakoś trzymała. tongue
Czy przy mocniejszej antenie wypadałoby też wymienić kartę Wi-Fi na lepszą? (w tym asusie jest standardowy Broadcom 4318 na miniPCI). Chociaż chciałbym tego uniknąć, bo to dodatkowy koszt i jeżeli dałoby się załatwić to odpowiednimi ustawieniami to byłoby super.

2

Odp: Wymiana anteny, a ustawienia Wi-Fi

Nie wiem na ile możesz zaufać iwconfig w tym przypadku. Raczej wl/wlc się odpytaj ile faktycznie on daje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.