Temat: Coś lepszego niż TL-WN722N?

Niedawno stałem się posiadaczem Raspberry Pi i chciałbym dobrać jakąś kartę WiFi na usb. Chodzi mi głównie o pracę w trybie master/AP. Docelowo będę się łączył z internetem przez modem 3G z kartą Aero2 i internet chciałbym udostępniać właśnie przez Wifi.
Przeglądając forum natrafiłem na kartę TL-WN722N, która jest na Atherosie więc powinna bezproblemowo działać pod Linuxem. Dodatkowo ma dość dobrać cenę w granicach 40 zł.

Czy jest może jakaś lepsza karta jeśli chodzi o zasięg i współprace z Linuxem w rozsądnej cenie?

2

Odp: Coś lepszego niż TL-WN722N?

W sumie każda na atherosie/broadcomie/ralinku będzie działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A jak z mocą sygnału i czułością, który chipset będzie lepszy?
Na broadcomie to chyba nie każda działa, oni niechętnie udostępniają specyfikację i nie ma dobrych sterowników. Właśnie z tego powodu wymieniłem kartę w routerze na Atherosa. Od Broadcoma się trzymam z daleka ;-)

4

Broadcom w ramach projektu mac80211 jest wspierany, całkiem nieźle.

Akurat chipset to mniejszy problem, raczej sam tor radiowy i zastosowana budowa anteny. Ale dopóki nie porównasz to nie będziesz wiedział.

5

Dalej nie jestem przekonany co do Bradcoma może nowe chipsety rzeczywiście działają natomiast lista wspieranych modeli przez B43 jest trochę kiepska http://linuxwireless.org/en/users/Drive … ed_devices
Chyba, że jest jakiś inny sterownik, o którym nie wiem.

6

Tzn ta jest mała? smile Wszystko jedno w sumie, kup co lubisz.