26 (edytowany przez silvah 2012-10-01 22:43:31)

Odp: Proces bootowania openwrt

tak specjalnie. No nic, pobawie sie jeszcze jak downloads.openwrt.org wstanie, bo teraz nawet nie da rady nic zainstalowac.

27 (edytowany przez silvah 2012-10-02 00:22:23)

No i lipa - nawet z wstawkami z loggerem nic sie w logach nie pojawia - zreszta w tych skryptach logger jest juz dodany. Wyglada ze fsck w ogole nie jest wywolywane.

A to info o fsck ma byc w logach we flashu? Czyli zeby to sprawdzic musze wylaczyc extroota? Juz sie pogubilem.

28

Logi są jedne, więc podczas startu po prostu powinno to wypisać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

tyle, ze gdy ustawie logowanie do pliku we flash i dam rootfs=0 to fsck jest w logu, ale gdy wlacze rootfs=1 to w logach na extroocie nic o fsck nie ma

30

ostatnie pytanie i olewam: logowanie do pliku powinno byc ustawione we flashu czy w extroocie? Ale jesli we flashu to jak on ma zapisac ten log na karte pamieci przed zamontowaniem...cos czuje ze w tych logach jest moj caly problem i dlatego bez robienia extroota zapisuje a z extrootem nie. Pewnie to jakis szczegol ktory robie zle, ale mnie to ku*** meczy smile

31

Więc po co włączyłeś to logowanie do pliku? Zostaw tak jak było do pamięci.

32 (edytowany przez silvah 2012-10-02 12:57:00)

Cezary napisał/a:

Więc po co włączyłeś to logowanie do pliku? Zostaw tak jak było do pamięci.

dlatego ze log jest za dlugi i  logread ucina to co chce zobaczyc.
poza tym mam wrazenie ze z flasha i extroota sa 2 oddzielne logi.

33 (edytowany przez wabikboy 2012-10-02 13:02:09)

może pomogę:

U mnie w /etc/config/system w sekcji config 'system'

dopisałem tylko to na końcu:

option 'log_type' 'file'
    option 'log_size' '256'
    option 'log_file' '/mnt/hdd1/logi/logi.txt'

i zapisuje cały log na dysku z extrootem

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

34

To loguj do pliku ale do /tmp a nie na /overlay. Bo później masz go przykrywanego nośnikiem z usb.

35

nic sie nie loguje nawet do tmp. Tak jakby log zaczynal sie po extrocie na nowo i zreszta zaczyna sie bo ustawienia sobie bierze z extrotowego /etc/config/system.
Dopiero jak odpale router bez pena to pojawia sie w tmp plik z logiem.

36 (edytowany przez silvah 2012-10-08 11:18:53)

ostatnio zmienilem gargoyle ma 1.5.7 i dalej jest to samo. Kto mi to wyjasni jakim cudem wy macie to sprawdzanie przez extrootem w logach. U mnie e2fsck po extroocie sie nie odpala. Jak wlacze bez extroota i potem nawet wloze pendrive to w logach od  razu pojawia sie e3fsck. Wyglada jakby syslogd odpalal sie 2 razy najpierw z flasha i potem po extroocie byl resetowany i odpalal sie oddzielnie. Ustawienia logow z flasha i extroota sa oddzielne.  Nie mam dostepu do logow ustawionych sprzed extroota. Nie zapisuje ani do /overlay ani do /tmp. Wiec jakim cudem wy macie do niego dostep yikes

I jeszcze jedno co by wskazywalo ze e2fsck przy extroocie w ogole sie nie odpala. Jak wlacze router z flasha, wloze pendrive i zrobie e2fsck to potem po reboocie juz z extrootem nie mam info o 'mounted filesystem with errors'.

Natomiast przy nastepnym reboocie znow z extroota juz to info sie pojawia.