Temat: Zdalny dostęp do routera

Witam chciałbym mieć zdalny dostęp do panelu gargoyle, zarejestrowałem się w serwisie z dynamicznym dns, wprowadziłem dane i mam problem bo nie działa, mam dwie opcje łączenie się przez modem gsm wtedy mam

Adres IP WAN:10.66.30.16
Maska podsieci WAN:
Adres MAC WAN:
Adres bramy WAN:10.64.64.64
Serwer(y) DNS WAN:192.168.2.1
193.189.244.206
193.189.244.225

sprawdzając moje IP w serwisie dns jest inne niż 10.66.30.16

i opcja druga łączenie się przez wifi z inną siecią, ale wtedy wpisując IP z serwisu dns przekierowywuje mnie do routera w tej sieci a nie mojego

jest jakieś rozwiązanie ??

2

Odp: Zdalny dostęp do routera

kowal00071 napisał/a:

Witam chciałbym mieć zdalny dostęp do panelu gargoyle, zarejestrowałem się w serwisie z dynamicznym dns, wprowadziłem dane i mam problem bo nie działa, mam dwie opcje łączenie się przez modem gsm wtedy mam

Adres IP WAN:10.66.30.16

sprawdzając moje IP w serwisie dns jest inne niż 10.66.30.16

i opcja druga łączenie się przez wifi z inną siecią, ale wtedy wpisując IP z serwisu dns przekierowywuje mnie do routera w tej sieci a nie mojego

jest jakieś rozwiązanie ??

Twoje IP jest adresem lokalnym, aby się połączyć z zewnątrz potrzebujesz adresu publicznego (usługa u operatorów GSM dodatkowo płatna 5-18zł netto), inną równie mylącą opcją adresu zewnętrznego w sieciach GSM jest to że na zewnątrz jesteśmy widoczni pod adresem który mamy na komputerze, routerze ale z zewnątrz nie wejdziemy np. na router lub inne urządzenia gdyż ruch z zewnątrz jest blokowany przez serwer proxy operatora. Oczywiście Open-Wrt daje inne możliwości takiego dostępu- http://eko.one.pl/?p=openwrt-n2n

3

Jesteś zza natem. Dopóki nie będziesz miał przekierowania portów na tym właściwym routerze to ddns nie będzie działał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

skorzystaj z n2n, opis jest na głównej stronie Cezarego

5

Jeżeli na zdalnym 1043 mam ustawione dostęp przez http jak i https oraz ssh ale do Internetu jest on wpięty poprzez NanoStation M to muszę na tym ostatni przekierować stosowne porty? IP publiczne.

6

No tak, żeby przez niego przeszedł ruch na 1043.

7

O ile na NanoStation M jest publiczne IP, niestety nie wiemy w jakim trybie pracuje twoje NanoStation - jak wygląda topologia twojej sieci.

tplink-forum.pl

8 (edytowany przez gonzales 2013-08-14 22:02:22)

To IP publiczne (które sprawdzałem poprzez stosowne strony www) to jest chyba jednak IP acess pointu operatora internetowego. Sprawdziłem dzisiaj i NanoStation Local IP adres jest 10.50.xx.xx. A w Gargoyle mam IP na WAN 192.168.1.167 - raczej mało publiczny smile No cóż chyba czas poznać jak działa Dyn DNS. Polecacie jakiegoś konkretnego operatora?

9

Ale ddns nic Ci nie da, bo przecież podać ip wyjściowe operatora.

10

Nie kumam. To w takim razie z czego mogę skorzystać aby zdalnie dostać się do routera?

11

Albo niech Ci operator przekieruje jakiś port od swojego wejściowego routera do Ciebie, albo załatw sobie jakiś host w internecie z publicznym ip i ze swojego sprzętu zestawiaj tunel do niego. Wtedy po tunelu będziesz mógł wrócić na router.

12

gonzales napisał/a:

To IP publiczne (które sprawdzałem poprzez stosowne strony www) to jest chyba jednak IP acess pointu operatora internetowego. Sprawdziłem dzisiaj i NanoStation Local IP adres jest 10.50.xx.xx. A w Gargoyle mam IP na WAN 192.168.1.167 - raczej mało publiczny :) No cóż chyba czas poznać jak działa Dyn DNS. Polecacie jakiegoś konkretnego operatora?

Adres 10.xx nie jest publicznym- wpisz sobie w przegladarke http://www.twojeip.wp.pl i zobaczysz pod jakim adresem jestes widoczny w sieci. Jezeli masz do dyspozycji na nanostation publiczny adres a chcesz aby byl na 1043 to najlepiej popros isp o rekonfiguracje nano w tryb bridge (to najlepsze rozwiazanie) lub przekieruj odpowiednie porty tcp-udp 1-65535

13

@jarek7714 dzięki za wyjaśnienia ale pisałem ironicznie. Wiem, że to nie publiczne IP.
Jest szansa na publiczne ale muszę się skontaktować z ISP aby ustalić szczegóły.