Temat: Własna strona www na openwrt i skrypty w bashu

W jaki sposób mogę wywołać jakieś skrypty w bashu - przekazać do nich parametry np z formularza ?

W phpie wiem jak to zrobić ale z powodów wydajnościowych chciałbym przy wykorzystaniu openwrt zrobić to w bashu.

2

Odp: Własna strona www na openwrt i skrypty w bashu

Tak samo jak w czystym html - jako zwykły skrypt cgi.

<form method="get" action="cgi-bin/skrypt.sh">
 ...
 <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Dodaj\">
 </form>"

I w skrycie czytasz url. Wyświetl sobie z nim zmienne (env) to zobaczysz jak to jest przekazywane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Które biblioteki byście polecili do obsługi formularzy. Chodzi mi o jakiegoś ajax'a.

Na czym są tworzone nowe themy pod openwrt. Zauważyłem że pod tl-wr703n było już zupełnie inne gui które fajnie wyglądało i czegoś takiego szukam

4

Pytasz to z mojego? To odmiana bootstrap jest.

5

Aha, dobrze wiedzieć. Szukam jakiegoś gotowego framework'a do zarządzania danymi z formularzy w openwrt. Mam na myśli skrypty w bash'u.

Może jest jakiś framework ? Od zera chyba trzeba trochę się napracować...

6 (edytowany przez smtv 2015-01-06 21:27:29)

Podepnę się do tematu,
Mam plik html. Próbuję napisać skrypt generujący taką stronę,  podstawiając za $t wartość polecenia t=`awk -F= '/t=/ {printf "%.02f\n", $2/1000}' /sys/bus/w1/drivers/w1_slave_driver/28-000004d6352e/w1_slave   ale próbuję i nic mi z tego nie wychodzi!

<html>
        <head>
                <title>Temperature</title>
        </head>
        <body bgcolor="#222222">
                <table align="center" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
                <tbody>
                <tr>
                <td style="text-align: center; "><span style="color:#696969;"><span style="font-size: 90px; "><strong><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif; ">Temperature [&deg;C]</span></strong></span></span></td>
                </tr>
                <tr>
                <td style="text-align: center; "><span style="color:#66cc00;"><span style="font-size:300px;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif; ">$t</span></span></td>
                </tr>
                </tbody>
                </table>
                <p>
                &nbsp;</p>
        </body>
</html>

wdr3600
wdr4300

7

#!/bin/sh
echo '<html>
        <head>
                <title>Temperature</title>
        </head>
        <body bgcolor="#222222">
                <table align="center" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
                <tbody>
                <tr>
                <td style="text-align: center; "><span style="color:#696969;"><span style="font-size: 90px; "><strong><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif; ">Temperature [&deg;C]</span></strong></span></span></td>
                </tr>
                <tr>
                <td style="text-align: center; "><span style="color:#66cc00;"><span style="font-size:300px;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif; ">' > strona.html
awk -F= '/t=/ {printf "%.02f\n", $2/1000}' /sys/bus/w1/drivers/w1_slave_driver/28-000004d6352e/w1_slave >> strona.html
echo '</span></span></td>
                </tr>
                </tbody>
                </table>
                <p>
                &nbsp;</p>
        </body>
</html>' >> strona.html