Temat: Gargoyle Linksys 160nl problem z QoS i WiFi

Chciałem podzielić pasmo na routerze celem szczególnym jest zapewnienie pasma dla VoIP dla 3 linii. Najchetniej zrobilbym to na sztywno ograniczajac inny, polaczenie do max wartosci (łącze 2Mb - 300kbit dla VoIP w pobieraniu i 512 - 300 kbit na wysyłanie). Z tego łącza będą korzystać 3 różne komputery.

I tu pojawia sie problem są tam dwa parametry minimalne pasmo który ustawiam na 300 dla określonego adresu IP (przy pobieraniu i wysyłaniu odpowiednio jako adres źródłowy(pobieranie) i docelowy(wysyłanie).

I teraz nie zupełnie nie orientuje sie jak działa QoS min pasmo jest ważniejsze czy procent pasma. załużmy wysyłanie mam 512, i musze % pasma zarezerwować powiedzmy  60% czy wystarczy że zarezerwuje 10% i on przy połączeniu sam wytnie 300kb na zapewnienie predkości?

Obecnie mam coś takiego QoS wysyłąnie:
Adres IP docelowy: xx.xx.xx.xx(ip providera voip)    Voip               
Port docelowy: 80, Połączenie przekracza: 1024 KB    Normal               
Port docelowy: 443, Połączenie przekracza: 1024 KB    Normal               
Port docelowy: 80    Fast               
Port docelowy: 443    Fast               
Port docelowy: 53    Fast               
Port docelowy: 5060    (port providera voip)Voip   

I klasy:
Nazwa klasy usługi    Procent pasma    Min. pasma (kbps)    Maks. pasmo (kbps)        Obciążenie (kbps)       
Voip    41%    300    nolimit        0.0       
Fast    23%    zero    nolimit        0.0       
Slow    18%    zero    nolimit        13       
Normal    18%    zero    nolimit       

Całkowie pasmo wysyłania ustawione mam na 400kb (łącze 512kb)

I pobieranie:
Adres IP źródłowy: xxx.xxx.xxx.xxx(adres providera)    Voip               
Adres IP docelowy: xxx.xxx.xxx.xxx(adres bramki voip)    Voip               
Port źródłowy: 80, Połączenie przekracza: 1024 KB    Normal               
Port źródłowy: 443, Połączenie przekracza: 1024 KB    Normal               
Port źródłowy: 80    Fast               
Port źródłowy: 443    Fast               
Port źródłowy: 53    Fast               
Port źródłowy: 5060    Voip

Klasy pobierania:
Nazwa klasy usługi    Procent pasma    Min. pasma (kbps)    Maks. pasmo (kbps)    Min RTT    Obciążenie (kbps)       
Voip    31%    400    nolimit    Yes    0.5       
Fast    28%    zero    nolimit        0.0       
Slow    21%    zero    nolimit        7       
Normal    19%    zero    nolimit       

Całkowite pasmo pobierania ustawione na 1800kb (łącze 2mb)

Za wszelkie uwagi sugestie będe wdzięczny.

Zdaje się też że jest pewien problem z WiFi na tym routerze czesto zdarza sie że wifi przestaje działać, zrywa połączenie, jakieś znane problemy? Zdaje mi sie że kiedyś coś czytałem o problemach z WiFi po wgraniu OpenWRT ale nie pamietam gdzie Po restarcie urządzenia wszystko wraca do normy i po pewnym czasie znowu..

Zmieniałem kanał, obniżyłem predkość do G, wyłączyłem nawet wszystkie usługi dodatkowe w stylu FTP, Samba etc. Zostawilem tylko BW Monitor.. a może ja też wyłączyć.. Skończyły mi sie pomysły.

2

Odp: Gargoyle Linksys 160nl problem z QoS i WiFi

Co do WiFi się nie wypowiem-gdyż nie używam sieci pod Open-Wrt, A-DUO (zresztą moje zdanie jest takie że żadna z alternatyw nie wspiera tego w sposób który można polecić, prawie DD-WRT jest w tej kwestii najlepsze, niestety całość systemu jest całkiem do bani ze względu na stabilność). Do meritum co do QoS-mnie działa b.dobrze (lepiej niż oczekiwałem na takim sprzęcie-rw2458n), ja mam to skonfigurowane w ten sposób: określone pasmo pobierania, w klasach usług podzielone %, dodane reguły dla 2tel. VoIP (Adres IP docelowy: 192.168.1.10, Protokół aplikacji: VoIP Audio), podobnie na wysyłaniu (Adres IP źródłowy: 192.168.1.10, Protokół aplikacji: VoIP Audio ), jak widać nie podaję adresów providerów SIP lecz moje w sieci lokalnej+Protokół aplikacji (Layer7):Voip Audio i klasę Voip. Nie podaje też portów gdyż do transmisji głosu zazwyczaj używane są z zakresu UDP10000-20000, ale n. ipfon używa jeszcze z wyższych zakresów, poza tym są zmienne, można w telefonach ustawiać na sztywno ale tego nie robię ze względu na prawidłową komunikację z serwerami SIP-działa mi to bezbłędnie, mam tylko określone porty autoryzacji SIP i stun serwerów (z racji tego że są to 2-telefony na jednym zewnętrznym adresie IP i obsługują kilku opów to nie przypisuję portu autoryzacji 5060 do żadnego z nich.

3

A przypisanie samego protokolu VoIP wystarczy? mam kilka adesow (uzytkownicy korzystaja z kompów)

4

niegowic napisał/a:

A przypisanie samego protokolu VoIP wystarczy? mam kilka adesow (uzytkownicy korzystaja z kompów)

Wystarczy przypisać do tel. VoIP, resztą zajmie się router z automatu (takie rozwiązanie podane wyżej w pewny sposób działa i rozpoznaje zadane klasy usług-mam od ponad 0,5roku i działa b.dobrze).