Temat: Gargoyle Linksys 160nl problem z QoS i WiFi
Chciałem podzielić pasmo na routerze celem szczególnym jest zapewnienie pasma dla VoIP dla 3 linii. Najchetniej zrobilbym to na sztywno ograniczajac inny, polaczenie do max wartosci (łącze 2Mb - 300kbit dla VoIP w pobieraniu i 512 - 300 kbit na wysyłanie). Z tego łącza będą korzystać 3 różne komputery.
I tu pojawia sie problem są tam dwa parametry minimalne pasmo który ustawiam na 300 dla określonego adresu IP (przy pobieraniu i wysyłaniu odpowiednio jako adres źródłowy(pobieranie) i docelowy(wysyłanie).
I teraz nie zupełnie nie orientuje sie jak działa QoS min pasmo jest ważniejsze czy procent pasma. załużmy wysyłanie mam 512, i musze % pasma zarezerwować powiedzmy 60% czy wystarczy że zarezerwuje 10% i on przy połączeniu sam wytnie 300kb na zapewnienie predkości?
Obecnie mam coś takiego QoS wysyłąnie:
Adres IP docelowy: xx.xx.xx.xx(ip providera voip) Voip
Port docelowy: 80, Połączenie przekracza: 1024 KB Normal
Port docelowy: 443, Połączenie przekracza: 1024 KB Normal
Port docelowy: 80 Fast
Port docelowy: 443 Fast
Port docelowy: 53 Fast
Port docelowy: 5060 (port providera voip)Voip
I klasy:
Nazwa klasy usługi Procent pasma Min. pasma (kbps) Maks. pasmo (kbps) Obciążenie (kbps)
Voip 41% 300 nolimit 0.0
Fast 23% zero nolimit 0.0
Slow 18% zero nolimit 13
Normal 18% zero nolimit
Całkowie pasmo wysyłania ustawione mam na 400kb (łącze 512kb)
I pobieranie:
Adres IP źródłowy: xxx.xxx.xxx.xxx(adres providera) Voip
Adres IP docelowy: xxx.xxx.xxx.xxx(adres bramki voip) Voip
Port źródłowy: 80, Połączenie przekracza: 1024 KB Normal
Port źródłowy: 443, Połączenie przekracza: 1024 KB Normal
Port źródłowy: 80 Fast
Port źródłowy: 443 Fast
Port źródłowy: 53 Fast
Port źródłowy: 5060 Voip
Klasy pobierania:
Nazwa klasy usługi Procent pasma Min. pasma (kbps) Maks. pasmo (kbps) Min RTT Obciążenie (kbps)
Voip 31% 400 nolimit Yes 0.5
Fast 28% zero nolimit 0.0
Slow 21% zero nolimit 7
Normal 19% zero nolimit
Całkowite pasmo pobierania ustawione na 1800kb (łącze 2mb)
Za wszelkie uwagi sugestie będe wdzięczny.
Zdaje się też że jest pewien problem z WiFi na tym routerze czesto zdarza sie że wifi przestaje działać, zrywa połączenie, jakieś znane problemy? Zdaje mi sie że kiedyś coś czytałem o problemach z WiFi po wgraniu OpenWRT ale nie pamietam gdzie Po restarcie urządzenia wszystko wraca do normy i po pewnym czasie znowu..
Zmieniałem kanał, obniżyłem predkość do G, wyłączyłem nawet wszystkie usługi dodatkowe w stylu FTP, Samba etc. Zostawilem tylko BW Monitor.. a może ja też wyłączyć.. Skończyły mi sie pomysły.