Temat: Rozdzielenie internetu radiowego...

Witam
Znajomi maja w domu internet odbierany droga radiowa. Antena wkrecona do siecowej karty wifi. Chca rozdzielic internet w domu u siebie sobie bezprzewodowo. Co trzeba kupic ? Tzn pewnie router z dwoma radiami ( Airlive G duo) tylko taki znalazlem lub 2 routery i chyba jeden trzeba do odbioru neta zrobic jako BRIDGE a drugi jako AP ? Jakie polecacie ? Czy TP LINK TL WR1043ND ma opcje na oryginalnym sofcie pracy jako BRIDGE ? Co byascie mi w rozsadnych pieniadzach polecili ?

2

Odp: Rozdzielenie internetu radiowego...

Może być i g.duo, może być dowolny tplink z gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

najtańsze rozwiązanie to tplink plus karta bezprzewodowa na usb

4 (edytowany przez zigi 2012-04-18 17:44:43)

Po co karta usb? Nie wystarczy tryb ap + ap client?

5

ale czy tp link 1043 zadziala jako odbierajacy sygnal i rozdzielajacy sygnal przez wifi ? On ma dwa radia ?

6

Ma jedno. Ale każdy atheros i broadcom to potrafi na jednym radiu.

Problem jest inny - jeżeli antena jest na kablu na dachu i ona odbiera sygnał to ona też będzie go nadawała...

7

Aha, ale podlaczyc ja wystarczy do jednego z gniazd od jednej z trzech anten WR1043ND ?

A jak trzeba poustawiac tego 1043ND aby działał jak mowisz ? Bo przy radiu nie mam opcji AP+AP client ... Jest AP, AP+WDS i chyba cos jeszcze. Oczywiscie mowie na Grgoyle.
A czy to problem ze bedzie nadawać przez tą antene na dachu ? Jedyne wieksze zagrozenie bo ktos z oddali moze sie wlamac...

Ewentualnie rozwiazanie za pomoca dwoch routerow wifi. Jeden zrobic do odbierania a drugi do nadawania w domu. Tylko co polecacie i w jakie tryby wtedy trzeba radia w tych routerach ustawić?

8

Ale może przestaw wan na dhcp (bezprzewodowo) to i odpowiednia opcja się pojawi.

Mimo wszystko lepiej kup dwa ap lub ap + karta na usb.