Temat: Czy można zrobić opkg update bez dosepu do internetu ?

Witam,

Wgrałem w TP-Linka OpenWrt i potrzebuję doinstalować minidlna jednak jedyny internet jaki posiadam to 3G z modemu PLAY.

Tak więc mogę ściągnąć Packages.gz na dysk a nie mogę podpiąć internetu bezpośrednio do routera.

Pytanie jak wrzucić Packages.gz do routera a potem odpalić ?

Proszę o instrukcję dla zielonych.

Pozdrawiam

2

Odp: Czy można zrobić opkg update bez dosepu do internetu ?

Nie robi się tego w taki sposób. Po prostu ściągnij wszystkie wymagane paczki na dysk i zainstaluj ręcznie (w faq to masz)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

balducci83 napisał/a:

Witam,
Proszę o instrukcję dla zielonych.
Pozdrawiam

Dla zielonych, bo sam to przechodzilem smile - winSCP, kopiujesz pliki do /tmp, potem opkg install /tmp/pakiet i tyle, zainstalowane pakiety sprawdzasz przez opkg list-installed. Zeby odpalic 3g potrzebujesz libusb,kmod-usb-serial i kmod-usb-serial-option, oba usb-modeswitch, comgt i chat.
Oczywiscie przygotuj tez sobie pod reka sysupgrade-y backfire i gargoyle - skoro zamierzasz cos sam grzebac to beda potrzebne smile.

4

Tak w ogóle: to można sobie na dysku zrobić ftpa i wskazać w opkg.conf że ma tego korzystać. Choć jak się ma na komputerze  internet to nie ma problemu żeby to połączenie udostępnić dalej, do routera.

5

W sumie poradziłem sobie jeszcze inaczej, nie zauważyłem, że w tej wersji którą wgrałem jest obsługa modemów 3G smile

Dało radę ale i tak brakło miejsca we flashu na minidlna ;(

jest jakaś kompilacja która zawiera minidlna a np nie ma wbudowanej obsługi modemów 3g?

Nie chcę się bawić w rozszerzanie pamięci. Szybciej chyba zainstalował bym czyste OpenWrt + kolejne pakiety ..

Tylko jak wygląda wtedy kwestia gargoyle, czy jak instaluję kolejne programy to ich opcje pojawiają się w gargoyle ?

6

Żadna nie ma minidlna. Za dużo miejsca zajmuje.

Oczywiście nie pojawią się menu gargoyle. Żeby to nastąpiło ktoś musi plugin do gargoyle napisać.

7

Czyli rozumiem, że gdybym nawet rozszerzył pamięć poprzez extroot'a i zainstalował minidlna to jego obsługa odbywać się będzie w trybie textowym ?

8

Tak, choć w przypadku minidlna nie ma tam co obsługiwać. Po prostu uruchamiasz i tyle.

9

No to jestem w niezłej kropce. Albo nauczyć się OpenWrt albo czekać, aż Tp-Link da na tyle dobry soft, że mój TV i Amplituner będą współpracowały z Media Serverem.

A jakie jest prawdopodobieństwo, że minidlna będzie stabilnie współpracowało z TV LE40C650 Samsung i Denonem 1912 ?

Szkoda by było gdybym się nakombinował a wyszło z tego nic tongue

10

Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Prawdopodobieństwo że ktoś ma taki zestaw jest naprawdę znikome smile

11

Oj tam, TV Samsung jest teraz w co 10 domu wink tylko ilu z nich korzysta z dlna ;P

Zapytam jeszcze raz bo mnie to trapi, czy we Flashu TP-Linka WR1043ND nie zmieści się choćby czysty OpenWrt + minidlna ?

Z tego co widzę, do szczęścia brakło mi 1,7 MB wink

12

Ja mam samsunga. Ale mój np. nie obsługuje napisów przez dlna.

13

a jaki masz model ?

Z lektorem to nie ma sensu oglądać ;P

Musze spróbować postawić serwer DLNA na laptopie, zobaczymy czy napisy będą chodzić.

14

T-RBYDEUC (LExxA956)