Temat: TL-WR1043ND - Gargoyle - wolna praca po przesłaniu dużej ilości danych

Witam,
Użytkuje od kilku miesięcy router jak w temacie, mam problem z wydajnością po przesłaniu co najmniej kilkunastu GB z interfejsu WAN (internet). Router po takim transferze strasznie zwalnia, uniemożliwiając korzystanie z internetu, pomaga jedynie restart (ping na poziomie 2 s). Problem jest powtarzalny, przykładowo przy ściąganiu paczki danych składającej się z 60 Gb problem wystąpił trzykrotnie. Dodam, że korzystam ze standardowej kompilacji bez żadnych dodatkowych paczek, a problem występuje również na innym routerze z tym samym softem (inny operator).
Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?

2

Odp: TL-WR1043ND - Gargoyle - wolna praca po przesłaniu dużej ilości danych

Ja nie. Strzelam że możesz mieć problem związany np. ze statystykami łącza.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hej,
Mam podobny problem (chyba). Dopiero zaczynam przygodę z OpenWRT więc ciężko mi cokolwiek fachowo opisać. Generalnie łącza ma 6 mb więc wszystko powinno śmigać.
Na jakimś prostym routerku z oryginalnym firmware wszystko śmigało. Wstawiłem 1043 i od razu wgrałem Gargoyle 1.5.4 (30752), by obsy.
Jak robię prostego speedtesta to na początku wskakuje mi na 6 mb a od połowy testu spada mi do max 3
Upload zachowuje sie jeszcze dziwniej (maks to 0.3 mb- a jest ok 0.6)
Tak czy inaczej strasznie dziwnie działa, korzystam z VNC na zdalne maszyny i tnie jak cholera
jak włączyłem QOS to chyba jeszcze gorzej. Dałem na moje IP priorytet fast ale nic nie pomaga (robiłem zgodnie z tym poradnikiem
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=977
)
Co spiep...? smile
Ten typ tak ma?

inne rozwiązanie...

Dzieki i pozdr

4

manieq, myślę, że twój problem jest trochę inny. U mnie router pracuje normalnie, tylko po przesłaniu większej paczki danych dostaje strasznej zadyszki. Mam łącze 40 mb/s i spokojnie wyciągam taki transfer, ale po przekroczeniu pewnej granicy przesłanych danych transfer spada do 50 kb/s i dopiero restart pomaga.

5

diuczysko napisał/a:

manieq, myślę, że twój problem jest trochę inny. U mnie router pracuje normalnie, tylko po przesłaniu większej paczki danych dostaje strasznej zadyszki. Mam łącze 40 mb/s i spokojnie wyciągam taki transfer, ale po przekroczeniu pewnej granicy przesłanych danych transfer spada do 50 kb/s i dopiero restart pomaga.

Może to wina isp? Oferuje 40 Mb/s, ale tylko przez pewien czas (to się chyba nazywa burst), a potem obcina do mniejszej prędkości. Nikt nie gwarantuje cały czas pełnego łącza, bo inaczej musiałbyś nieźle zabulić. Zamiast tego to samo łącze sprzedawane jest kilka razy różnym użytkownikom, korzystacie z niego wspólnie i koszty są do zniesienia.

6 (edytowany przez diuczysko 2012-03-16 19:01:16)

daniel napisał/a:
diuczysko napisał/a:

Może to wina isp? Oferuje 40 Mb/s, ale tylko przez pewien czas (to się chyba nazywa burst), a potem obcina do mniejszej prędkości. Nikt nie gwarantuje cały czas pełnego łącza, bo inaczej musiałbyś nieźle zabulić. Zamiast tego to samo łącze sprzedawane jest kilka razy różnym użytkownikom, korzystacie z niego wspólnie i koszty są do zniesienia.

To na pewno nie problem ISP, na oryginalnym firmware nie mam tego problemu, dzisiaj próbowałem przeanalizować problem, nawet interfejs routera po takiej zawieszce działa jak żółw, top i free nie pokazuje nic niepokojącego, praktycznie brak obciążenia na routerze po takiej akcji (idle 99%). Normalnie przy ściąganiu z prędkością 5 MB/s (~40mb/s) idle jest na poziomie 25 %, czyli widać znaczne obciążenie.

7

HTB lub coś podobnego włączone?
Spróbuj powyłączać na czas testu usługi takie jak samba, FTP, itp

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka