Temat: openvpn określenie ruchu

Witam. Na 1043 mam zainstalowane Gargoyle + openvpn w roli serwera.
Mam podłączone kilka klientów. Klienci się widzą na wzajem, jest włączona opcja client-to-client.
Wszystko działa dobrze, ale cały ruch przechodzi przez router.
Np.
           Serwer
             |        |
             |        |
    punkt A    Punkt B

przy kopiowaniu pliku z punktu A do B, wszystko przechodzi przez serwer. Czy jest w ogóle możliwość żeby ruch przechodził z ominięciem serwera?  Dodam że klienci się widzą nawzajem.

2

Odp: openvpn określenie ruchu

czy muszę stosować sieć mesh lub inny openvpn np. tinc, ale nie wiem czy jest dla openwrt

3

Musi przechodzić przez serwer bo tak podłączyłeś. Chcesz bezpośrednio to zepnij je bezpośrednio. Albo nie rozumiem pytania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

no właśnie czy musi przechodzić przez serwer, np. do serwera jest podłączonych dwóch klientów A i B którzy są w tej samej lokalizacji, taniej będzie jak będę kopiował pomiędzy tymi klientami A i B bezpośrednio niż jeżeli by cały ruch przechodził przez serwer.  Tak jak to działa w hamachi. Pliki np. kopiuje bezpośrednio między klientami, a nie jak w openvpn cały ruch przechodzi przez serwer. Czy jest możliwe ustawienie openvpn dotyczące ruchu tak jak hamachi?

5

Tyle że hamachi ma właśnie taką zasadę działa, a openvpn taką. Wszystko idzie przez openvpn.

6

a siecią mesh by nie pomogła?

7

mesh łączy najbliższe punty, więc o ile będą w zasięgu to tak.

8

przyszedł mi kolejny pomysł, można uruchomić tunel n2n na warstwie openvpn? Jest to realne?  Wtedy będą mogły się komunikować "Peer-to-Peer" ?

9

Nie będą. Warstwa transportowa którą będzie openvpn  i tak przecież przez serwer będzie.

10 (edytowany przez tomi513 2012-03-14 14:17:52)

to co mi pozostaje?. Jak jeszcze mogę zestawić vpn tak żeby hosty komunikowały się "Peer-to-Peer"

11

Co ty właściwie chcesz zrobić? Jak są podłączeni przez serwer to ruch idzie przez serwer.

12

chce zestawić szyfrowany tunel, może być to openVPN czy n2n byle by był szyfrowany ale komunikacja między hostami odbywała by się "Peer-to-Peer". Czy mnie teraz rozumiesz?

13

jak są w tej samej sieci a klienci o tym wiedzą zrób po prostu nowy config dla obu klientów między nimi
inaczej się nie da w openvpn
albo client-serwer albo client-client ale w obu przypadkach musisz mieć inne configi

14

Więc n2n masz od tego. Postaw sobie supernode na serwerze, edge na hostach i masz.

15

z tego co pisze o n2n dopiero od wersji 2.x będą wprowadzone zabezpieczenia SSL etc

16

Tak. v2 dostępny jest u nich w repo, możesz go normalnie skompilować.

17

Cezary aż taki mocny nie jestem a na dodatek nie ma dobrego faq z konfiguracją. Czyli nic nie mogę wymyślić innego oprócz n2n?

18

Tzn mój opis n2n nie jest jasny?

19

jest ok, tylko do wersji 2.x z obsługą szyfrowania nie ma

20

Skompiluj...

21

ta pewnie, jeszcze jest projekt www.tinc-vpn.org który wg. dokumentacji  automatycznie wspiera sieć mesh

22

tinc jest w repo openwrt.

23

jak znajdę chwilę to się pobawie