Temat: Tp-link 1043 jako AP

Witam, mam parę pytań. Odkąd posiadam ten właśnie routerek ustawiałem go jako gateway z włączonym wanem, do którego był wpięty routerek netii. routerek netii był w podsieci 192.168.1.1, natomiast mój z wiadomych względów w podsieci 192.168.0.1. Routerek netii znajduje się u szwagra w 2 domu. Chciałem by mógł korzystać z moich zasobów dyskowych , więc postanowiłem że przepnę kabelek z wanu do lanu, i zrobię z niego zwykłego AP. Lecz niestety zauważyłem wielki minus tego, firewall nie działa w ogóle i moje reguł filtracji. Transmission przestał działać. Nie może się połączyć z trackerem. Na routerze netii otwarte porty dla transmission. Z tąd moje pytania. Czy jest możliwość używania na 1043 firewalla tak by ograniczał porty lan?? Ewentualnie czy jest możliwość skonfigurowania 1043 tak by był w tej samej podsieci co router netii, a kabel z routera netii był wpięty do WAN'u??

Posiadam Najnowsza Gargoyle by Cezary

2

Odp: Tp-link 1043 jako AP

Tak, możesz go przez lan podłączyć, wystarczy że na lan ustawisz gateway i dns. Ale nie wyfiltrujesz tego, bo przecież pakiety latają po samym switchu. Możesz do nawet zastospować, byle by zasilanie dochodziło do switcha i ruch będziesz miał.

Musiał byś podzielić switch na osobne wlany i filtrować ruch pomiędzy nimi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No właśnie wpiełem kabel z netii do lan, tylko teraz nie działa mi transmission, nie wiem co zrobić by zadziałał. A dałoby rade dodać jakąś regułe dla danego adresu IP że na nim, nie będą działać niektóre strony??

4

Napisałem Ci - wystarczy żebyś ustawił dns i gateway na lanie.

5

Transmission uruchomiłem , dzięki Cezary. Teraz kwestia tego firewalla, nie da sie dla danego adresu IP zablokować ruchu dla danej witryny??

6

Jeżeli "wan" i "lan" są do jednego switcha - nie, dopóki coś z tym switchem nie zrobisz.

7

czyli musiałbym dla portu do którego przychodzi internet, ustawic inny vlan tak?? i wtedy mogę dla tego vlanu uruchomic firewall'a tak??

8

Wtedy robisz inne interfejsy po prostu sterujesz przepływem pakietów. IMO trochę roboty z tym Cię czeka.

9

hmm, nie wiem czy to na moje siły. Dzięki za wskazówki. Chyba musze sie pogodzić, że nie będę mógł robić ograniczeń. No chyba,że na routerze netii, ale z tego co wiem nie mają takich możliwości sad

10 (edytowany przez richmen 2012-03-10 02:50:30)

sorki nie ten temat.