1

Temat: Asus WL-500gP - niestabilna praca

Mam problem z ww. routerem. Pracował bez zarzutu na Kamikaze 7.09 przez ok. pól roku. Kilka dni temu zainstalowałem 8.09.1, podpiąłem dysk na USB i uruchomiłem nowe usługi: Sambę (v3) i Transmission.

Mam teraz taki problem: cały czas działa mi funkcjonalność routera, czyli Internet, zarówno po kablu, jak i po wi-fi, ale od kilku godzin nie mogę się połączyć przez SSH, otworzyć LuCI, otworzyć Transmission ani przeglądać zasobów Samby. Na pingi router odpowiada.

Taka sytuacja pojawia mi się trzeci raz. Poprzednio pomagał restart. Teraz też mógłbym tak zrobić, ale chciałbym jakoś zdebugować problem. Nie za bardzo mam pomysł jak to ugryźć i co sprawdzić.

Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: Asus WL-500gP - niestabilna praca

Może Transmission i Samba zżerają zbyt duże zasoby CPU i pamięci routera. Jeżeli go zrestartujesz to zaloguj się, odpal usługi, ale nie wylogowuj się, tylko jak torrent się rozkręci to włącz htop (lub top, jeżeli nie zainstalowałeś htop'a) i polecenie free i zobacz jak tam obciążenie sprzętu.

3

Dzięki za odpowiedź.
Mam htop. Wcześniej patrzyłem na obciążenie i wyglądało w miarę ok. Samba obciążała CPU dopiero kiedy był jakiś transfer (w szczególności zapis).
Do Transmission wrzuciłem wczoraj kilkanaście torrentów. Chodziły całą noc i było ok. Dzisiaj rano je spauzowałem. Wydaje mi się, ze Transmission przestał odpowiadać, kiedy po południu próbowałem ktoryś z nich wznowić. Dopiero później zauważyłem, ze nie działają też inne rzeczy.
Nie wiem jak z pamięcią, ale mam 128MB partycję swap na tym dysku USB, więc liczyłem, że o brak pamięci nie trzeba się martwić. Zresztą teraz chyba router nie używa w ogóle tego swapa, bo dysk się nie kręci.

4

Czyli Transmission w ogóle nie działa? Trudno mi coś doradzić, bo używam rTorrenta.
Może ponowne skonfigurowanie go i dodanie od nowa torrentów by pomogło?
Z tym swapem to są dziwne rzeczy, tzn na Asusie transfer przez USB jest ogólnie bardzo niski (chyba ze względu na małą wydajność procesora) i u mnie, gdy pracuje rTorrent i inne rzeczy, to gdy RAM jest zajęty prawie cały to swap tylko ok 6-8MB (a też mam właśnie 128MB).

5

KeFaS napisał/a:

Czyli Transmission w ogóle nie działa?

No właśnie trudno powiedzieć, bo nie mogę się zalogować przez SSH ani otworzyć interfejsu webowego do Transmission. Ale raczej nic nie ściąga, bo tak jak pisałem, dysk się nie kręci.
Ogólnie to pewnie po restarcie wszystko wstanie, tylko zastanawiam się skąd się bierze taka sytuacja i czy można jakoś temu zaradzić.

Teraz jak próbuję się łączyć przez SSH, to putty mówi, że serwer zerwał połączanie. Wcześniej putty "zawisał" przed pytaniem o hasło (i na drugim komputerze dalej tak robi). Na próbę połączenia przez linuksowe SSH dostaję odpowiedź: ssh_exchange_identification: Connection closed by remote host.

6

Być może system się wysypał. Ale nie zlapiesz, chyba że podłączysz się pod rs jako konsolę i będziesz monitorował działanie systemu.

Zacznij od wyłączenia usług, zobacz czy będzie chodził. Po tem po kolei włączaj, zobacz czy chodzi itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez johnny 2009-07-23 12:21:47)

Mam wrażenie, że to jest problem z działaniem dysku. Dzisiaj zdarzyło mi się tak, że w htop było niskie użycie CPU i wysoki load (ponad 5) i nie mogłem wykonać nawet ls /mnt/hdd. Poza tym i wczoraj, i dzisiaj dioda od dysku mi zgasła, a chyba przy normalnej pracy tak nie robiła. Sprawdziłem HDD e2fsck, ale jeśli dobrze rozumiem, to nie było błędów - poza tym, że był źle odmontowany.

Jeśli dalej będą się zdarzać takie problemy, to chyba spróbuję odinstalować moduł usb2. Obawiam się troszkę, czy sam HDD jest w 100% sprawny, bo kupiłem go dopiero niedawno na Allegro (ale nowy, nie używany) i nie testowałem za bardzo poza routerem.

Zastanawiam się też, czy jeśli to są problemy z działaniem USB w routerze, to może warto spróbować zainstalować system z kernelem 2.6? Na razie tego nie robiłem, bo nie chcę problemów z wi-fi. Mam standardową kartę Broadcoma. Czytałem że w trunku działa dobrze, ale raczej staram się trzymać stabilnych wersji (i nie wiem czy sobie poradzę z instalacją wersji z trunka ;-)).

8

Jak najbardziej będą to problemy USB, nie z dyskiem tylko z samym USB. I nic raczej z tym nie zrobisz (chociaż ciekawe jak będą się sprawować oleg i tomato z modusb).

Instalacja trunka/konfiguracja wygląda identyczne, są po prostu nowsze wersje pakietów, nowe opcje w /etc/config i cały czas się to rozwija.

(w szczególności - jeżeli dziś w trunku jest wersja kernela x.y.z to jutro może być x.y.z1, a to oznacza że jutro możesz nie zainstalować jakiś kmod* bo po prostu nie będzie już ich. Więc albo sam kompilujesz i trzymasz się tego, albo zrób sobie kopię pakietów, żebyś potem nie szukał)

9

Cezary napisał/a:

Jak najbardziej będą to problemy USB, nie z dyskiem tylko z samym USB. I nic raczej z tym nie zrobisz (chociaż ciekawe jak będą się sprawować oleg i tomato z modusb).

Czy to znaczy, że po zainstalowaniu systemu z jądrem 2.6 też nie mam co liczyć na sprawnie działające USB 2.0?
Trochę szkoda, bo przy transferach jakie daje USB 1.1 nie będzie zbyt wiele pożytku z tych 500GB...

Tak poza tym to dzięki za odpowiedzi. Muszę przyznać, że to forum i strona sporo mi pomogło przy zabawie z OpenWrt.

10

USB w asusie jest mało wydajne. To raz. Po drugie - czasami kombinacja asus/usb/dysk powoduje takie zwisy, aczkolwiek ja miałem np. 1GB kingstona i chodziło. Ludzie mają kieszenie na USB i chodzi. A czasami niektórym zwisa smile. Po prostu sprawdź.