Temat: Asus WL-520GU + OpenWrt + kamerka + lcd4linux + Fotobrelok

Wiec mam taki routerek no i wladowalem na niego OpenWrt wedlug instrukcji ktore opracowal Jeff Keyzer na swoim blogu i w tym swietnym video.  Dodalem zlacze szeregowe i narazie wszystko gra. 

Teraz chcialbym podlaczyc kamerke Creative Live! (USB ID 041e:4036) co ma wedlug tej listy niby dzialac ze sterownikiem spca5xx/LE.  Skoro ma dzialac wersja LE, nie powinno to obciazac procesora az tak.

Zalezy mi na stabilnym WiFi, a nie az do tego stopnia na USB2.0, czyli jadro 2.4 powinno wystarczac.  Rozumiem ze sa problemy z jadrem 2.6 jesli chodzi o WiFi, no i z jadrem 2.4 jesli chodzi o USB2.0.

Oprocz kamerki przydal by sie jakis ekranik, wiec pomyslalem ze kupie tani foto-brelok no i go dostosuje do potrzeb tak jak to zrobil Jeroen Domburg.  Taki brelok jest w miare tani i calkiem fajnie dziala.  Jeroen opisal ten projekt i utworzyl wiki.

Kupilem wiec taki brelok i udalo mi sie zaprogramowac go nowym firmware, i dziala pieknie pod Ubuntu uzywajac programikow dostarczonych w sofcie st2205tool widniejacym na wiki.

Aby to wszystko zadzialalo na moim ruterku, musialbym osiagnac swego rodzaju sukces w kompilacji kodu st2205tool na OpenWrt, tudziez kompilacji lcd4linux na tej platformie.  st2205tool potrzebuje jakies biblioteki gd itp.  Chyba bym musial kompilowac to na moim kompie uprzednio ustawiwszy odpowiednie srodowisko do tego.  [Juz raz kompilowalem Tomato dla WRT54GL na Debianie, wiec to powinno byc mozliwe.]

Czy ktos tutaj nie interesowalby sie tym?  Czy ktos ma jakies sugestie, tudziez porady w stosunku do mojego podejscia?  Nie jestem nowicjuszem linuxowym, ale tez nie jestem specjalista od kompilacji kodu zrodlowego szczegolnie na niedocelowej platformie.

P.S. Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi biega, mimo, ze troche kalecze techniczna terminologie po polsku.  Ponad 20 lat poza Polska robi swoje, angielski o wiele latwiejszy big_smile

2

Odp: Asus WL-520GU + OpenWrt + kamerka + lcd4linux + Fotobrelok

Nie jesteś pierwszy który takie coś robi. st2205tool jest dawno w pakietach i możesz go normalnie zainstalować.
Wszystko jest gotowe, tylko konfigurować...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Nie jesteś pierwszy który takie coś robi. st2205tool jest dawno w pakietach i możesz go normalnie zainstalować.
Wszystko jest gotowe, tylko konfigurować...

Doskonale!  Dzięki za szybką odpowiedź.  Pewnie zamiast pisać na forach, powinienem był nadal szukać pakietów smile
Faktycznie, jest i lcd4linux i st2205tool.
W takim razie, sądząc po braku zaprzeczeń, powinno się dać to wszystko ustawić.
Dzięki.

4

Dokładnie.

5

Nawiązując to Twoich problemów na openwrt.org: Twoje urządzenie to /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/disc o ile oczywiście ten brelok jest obsługiwany przez soft.