Temat: /tmp nie w RAMie

Dzień dobry. Znowu ja.

Bym chciał wywalić /tmp z RAMu i zamontować go na czymś. Albo na /dev/sdc1, albo zostawić po prostu w katalogu /tmp na tym urządzeniu, na którym mam extroota. Whatever.
Tak, wiem, na pendrive raczej nie należy, bo pendrive ma ograniczoną liczbę zapisów.

Wywaliłem extroota i zacząłem ćwiczyć na gołym systemie. W sensie nie wywaliłem modułów od extroota, tylko po prostu go nie montowałem.

Po dodaniu do /lib/preinit jakiegoś skryptu 11_my_tmp, żeby odmontowywał /tmp i montował go inaczej, oczywiście z użyciem boot_hook_add - zero efektu

Zmieniłem /lib/preinit/10_essential_fs tak, żeby montował /tmp z innym parametrem. Zero efektu.

Gdzie można dotknąć procesu inicjalizacji? Albo jak przenieść /tmp gdzieś indziej? Kombinowałem też z "mount -move ...", ale bez efektu.

2

Odp: /tmp nie w RAMie

Albo modyfikuj skrypty gdzie /tmp się montuje albo zatrzymaj wszystko procesy, przemontuj /tmp gdzieś indziej i uruchom ponownie. W sumie to pierwsze łatwiejsze.

Pamiętaj że przed montowaniem /tmp czy raczej zostawieniem to na extroocie to dysk już musi być zamontowany i musi być aktywny (czyli extroot na nim).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Albo modyfikuj skrypty gdzie /tmp się montuje albo zatrzymaj wszystko procesy, przemontuj /tmp gdzieś indziej i uruchom ponownie. W sumie to pierwsze łatwiejsze.

No właśnie sęk w tym, że nie potrafię znaleźć żadnego z tych skryptów. Myślałem, że to /etc/preinit, /lib/preinit ale wychodzi mi na to, że nie.

Cezary napisał/a:

Pamiętaj że przed montowaniem /tmp czy raczej zostawieniem to na extroocie to dysk już musi być zamontowany i musi być aktywny (czyli extroot na nim).

Tak. Zresztą wolę kombinować na extroocie, bo jak coś spie^H^H^H^H zepsuję, to wyjmę pendrive i po kłopocie.

4

https://dev.openwrt.org/browser/branche … files/init zobacz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.