Temat: tplink 1043 dysk usb
witam
Posiadam dysk podpięty pod usb. Wejscie na dysko z poziomu windowsa nie stanowi żadnego problemu. Mam pytanie jak skonfigurować ftp żebym mógł wejść na niego z dowolnego komputera. Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → tplink 1043 dysk usb
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam
Posiadam dysk podpięty pod usb. Wejscie na dysko z poziomu windowsa nie stanowi żadnego problemu. Mam pytanie jak skonfigurować ftp żebym mógł wejść na niego z dowolnego komputera. Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia.
Jaki firmware?
1.3.16 (by obsy)
Masz zainstalowany i domyślnie skonfigurowany żeby udostępniał katalog z którym montują się nośniki. Od strony lan się dostaniesz, od strony wan musisz włączyć "zdalny dostęp" w gui.
włączyłem tak jak mówiłeś i nie działa
To nie jest odpowiedź. Nie działa bo?
próbuje się zalogować przez ip:22
to miałem na myśli
Ftp działa na porcie 21 nie 22. 22 to ssh jest.
Po prostu wpisz w przeglądarce ftp://192.168.1.1 czy jaki tam ustawiłeś adres ip routera.
ok. Otóż z poziomu komputera pod który podłączony jest router wszystko działa, problem jest jak chce się zalogować z innego miejsca to w ogóle nie może znaleźć oraz dlaczego dostęp nie jest w żaden sposób zabezpieczony. Z poziomu Windowsa hasło jest
Jak ustawiłeś sobie anonimowy to nie jest zabezpieczony. Ustaw sobie hasło.
no dobra hasło działa a możesz mi napisać dlaczego nie mogę sie zalogować z innego komputera po ip ewentualnie po dyndns
Po wan czy lan? Na lan musisz, na wan - zalezy czy dostawca Ci tego nie blokuje i czy nie jesteś za jakimś proxy czy natem.
po lanie mogę, po wanie nie. Co do tego czy dostawca nie blokuje to nie wiem ale wydaje mi się ze nie skoro do kolegi mogę się zalogować a ma tego samego dostawce Vectre.
Vectra nie blokuje. Więc masz gdzieś indziej problem. Do ssh możesz się dostać?
dzięki za pomoc już działa nie zaznaczyłem w FTP opcji dostęp przez wan. Odpowiedz mi na ostatnie pytanko i zamykam temat. Dlaczego jak wchodzę na dysk to partycje mi widzi pod nazwa jakiegoś kodu liczbowo cyfrowego a nie pod jaka konkretna nazwa. da się to jakoś zmienić.
To jest identyfikator partycji. Tak domyślnie jest w gargoyle. Możesz to zmienić jak samodzielnie zmodyfikujesz skrypty które za to odpowiadają.
Witam,
mam taki problem
mam również router TP wr-1043nd
soft: Gargoyle:1.5.3 (30012), by obsy
podłączyłem podniego dysk i go nie widzi?
wchodzę przez http://192.168.1.1/ w system > nośnik USB i nie widzi mi tam usb...
trzeba jakoś uruchomić/włączyć wykrywanie dysków?
Nie, musi się "samo".
Zaloguj się przez ssh - odłącz i podłącz dysk, wykonaj logread i pokaż wynik.
odłączyłem od prądu router i podłączyłem wraz z "pendrivem" do prądu, przez moment wykryło mi pamięć, mogłem wejść na nią, ale po chwili znikła i znowu nie widać ani w routerze, ani w otoczeniu sieciowym.
Pokaż wynik logread.
a jak to się wykonuje?
Zaloguj się przez putty, napisz logread i klepnij enter.
a jakoś w mac os x przez terminal można ?
Wszystko jedno, klienta ssh po prostu potrzebujesz.
dobra mam ale jaki podac login i haslo ![]()
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → tplink 1043 dysk usb
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc