1

Temat: Wybór karty microSD.

Chcę włożyć do modemu gsm kartę pamięci i użyć jej jako exroot i partycja na dane. Czy możliwe to będzie do zrobienia z modemem 173-u2? Jakiej klasy prędkości kupić kartę, żeby z jednej strony wykorzystać pełną wydajność routera jeśli chodzi o transfery samba/ftp a z drugiej strony, żeby nie przepłacić. Czy klasa 4 wystarczy, czy trzeba coś szybszego?

2

Odp: Wybór karty microSD.

Jaki router? Klasa 4 to tylko 4MB/s, choć nie wiadomo (bo nie sprawdzałem) na ile pozwala czytnik w modemie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mam mr-3420.

4

To i tak jesteś ograniczony do 10MB/s (lan...).

5

Nie warto sugerować się klasami, w ten sposób na pewno przepłacisz, a możesz nie dostać tego, co chcesz.

1. Pamiętaj, że klasa oznacza minimalną gwarantowaną prędkość zapisu w trybie ciągłym.

2. Najpierw zastanów się, jaki będzie charakter dostępu - ciągły (w uproszczeniu - duże pliki, ext4) czy przypadkowy (małe pliki, ext 2/3), czy będzie dominował zapis, czy odczyt, czy potrzebujesz minimalnej prędkości stałego zapisu (np. nagrywasz audio/video). Potem dopasuj do tego wyniki testów (dostępne m.in. na forach poświęconych smartfonom) - wyniki mogą być ciekawe, bo np. Sandisk Mobile Ultra (nominalnie class 6) miażdży w dostępie przypadkowym większość kart oznaczonych jako class 10.

6

Głównie zależy mi na szybkim kopiowaniu torrentów (głównie seriale tv) z tej karty na komputery w lanie.

7

Zobacz więc ile sama karta portafi.

8

Karta to nie wszystko. Trzeba jeszcze dobry czytnik. Te w modemach nie są zbyt wydajne. Kiedyś coś testowałem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=24943.

9

Dlaczego karta a nie jakiś pendrive albo dysk?

10

Choćby dlatego że router ma jedno usb i czasami dodatkowy hub to następne kable.

11

Acha, czyli nie ma nic specjalnego w kartach sd?

12

frutis napisał/a:

Karta to nie wszystko. Trzeba jeszcze dobry czytnik. Te w modemach nie są zbyt wydajne. Kiedyś coś testowałem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=24943.

Mam dostać e173-u2 z promocji db, więc nie wiem jeszcze czy jego czytnik wnosi jakieś ograniczenia odczytu/zapisu. Jeśli jest jakieś ograniczenie ze strony czytnika kart tego modemu to nie ma sensu kupować karty z wyższą klasą prędkości skoro czytnik i tak "przytnie" transfer. Czy ktoś może zrobić jakiś test z tym modemem?

daniel napisał/a:

Dlaczego karta a nie jakiś pendrive albo dysk?

Tak jak wspomniał Cezary, chcę zrobić zapasowe łącze gsm a przy tym nie kupować huba, więc modem z czytnikiem kart to bardzo fajne rozwiązanie.