Temat: TL-WR941ND backfire by obsy - błąd konfiguracji. Failsafe nie działa

Witam

Dziś kombinowałem z moim TL-WR941ND. Zainstalowałem ostatni obraz backfire od Cezarego (http://ecco.selfip.net/backfire/ar71xx/ … pgrade.bin). Ponieważ luci i qos nie mieszczą się do flasha (tylko 4MB) zacząłem odinstalowywać luci i niepotrzebne pakiety. Router zaczął coś przymulać, więc zapodałem mu reboot. Zanim się wyłączył minęły ze 3 minuty. Po restarcie nie miałem już z nim kontaktu ani przez porty LAN ani przez WAN, WiFi nie działało. Po włączeniu router błyska wszystkimi LEDami a potem zaczyna wolno mrugać diodą SYS. Potem dioda zapala się na stałe. Diody od portów reagują na podłączenie kabla i ruch pakietów, ale router nie wysyła żadnych pakietów (sprawdziłem Wiresharkiem wszystkie porty).

Próbowałem przywrócić ustawienia fabryczne przez wciskanie RESET ponad 30s - nic nie dało.

W końcu spróbowałem FailSafe. Dioda migała szybko, ale router nie odpowiadał na ping 192.168.1.1 (adres karty w komputerze oczywiście 192.168.1.10). Jest pakiet UDP z portu 4919, ale jest nieprawidłowy. Poszperałem w googlach i znalazłem, że jest bug w trybie FailSafe dla tego routera (https://dev.openwrt.org/ticket/10436).

I teraz pojawia się pytanie: grzebać w routerze (terminal), szukać obejścia buga, czy oddać go na gwarancji do serwisu (mam go tydzień)?

2

Odp: TL-WR941ND backfire by obsy - błąd konfiguracji. Failsafe nie działa

Telnet nie działa?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Telnet nie działa?

Niestety nie działa, próbowałem kilka razy.
Wygląda jakby po wysłaniu tego błędnego pakietu UDP totalnie padał interfejs sieciowy.

A wydawało mi się, że routera nie da się tak łatwo uwalić wink

4

Nie uwaliłeś go, po prostu interfejs sieciowy nie działa.

5

W sumie na jedno wychodzi wink

To co radzisz? Rozbierać i zadziałać w konsoli, czy zaryzykować naprawę gwarancyjną? Od poniedziałku rano przez kilka dni nie będę mógł nic w tej sprawie zrobić, jedynie mogę poprosić żonę, żeby przygotowała router do wysyłki.

6

Kabelek raczej...

7 (edytowany przez kamiKAC 2012-02-11 15:18:15)

Witam ponownie

Router uratowany.

Udało się zrobić kabelek z tego, co było pod ręką, czyli konwerter USB/RS232 na FTDI firmy Mera-Projekt (MP00101), który wykorzystuję jako interfejs do LCD w MediaCenter oraz goldpiny i kawałek taśmy od starego śledzia RS232. Lutownicą zwarłem w routerze R356, do goldpinów przylutowałem taśmę (3 żyły), a goldpiny po prostu wsadziłem w otwory w płytce routera. Trzeba było tylko pilnować, żeby się goldpiny nie bujały w otworach.

Okazało się, że w ferworze usuwania pakietów wywaliłem uci i libuci. Nie miał szans wstać żaden interfejs (ifconfig pokazał pustą linię). Podobnie jak nie mogło zadziałać firstboot i reset przyciskiem.

Wystarczyło zrobić firstboot, zresetować router, a potem doinstalować brakujące pakiety i wgrać konfigi, które sobie na szczęście wcześniej zgrałem.

Dodam jeszcze tylko, że mój konwerter ma możliwość wyboru poziomów napięć RS232 - 3,3V lub 5V.

Przestrzegam innych przed kombinacjami z tym routerem, bo failsafe nie działa i nie wiadomo, kiedy zostanie to naprawione. Jak nie zadziała firstboot, to zostaje tylko rozbiórka routera. Na szczęście router nie ma żadnych plomb smile

Cezary, dzięki, że mi doradziłeś, żeby użyć kabla smile

8

PS - w takim razie zgłoś na dev.openwrt.org że jest problem z failsafe na 941.

9

Już ktoś zgłosił. Zobacz mój pierwszy post.

Jest sens zgłaszać po raz kolejny?

10

Skoro nie rozwiązali to... tak.

11

Witam.

Proszę wybaczyć podpięcie się do tematu, ale wygląda, że spotkało mnie coś podobnego.

Router się uruchamia, wykrywa Wi-Fi.
Jest natomiast problem z interfejsem LAN.

Próbowałem ustawiać wcześniej port WAN za pomocą różnych konfiguracji i prawdopodobnie coś poszło nie tak.
Router działał, aż do ponownego uruchomienia.
Od tego momentu brama ma ip 0.0.0.0 lub nie ma go w ogóle.

Co mogę zrobić w takim układzie ?

12

Przywrócić ustawienia domyślne?

13

Cezary napisał/a:

Przywrócić ustawienia domyślne?

W porządku, ale jakim cudem ?
Nie mam możliwości połączenia się za routerem za pomocą kabla LAN.
Tryb Failsafe też nie łapie.

Z tego, co wyczytałem w internecie wnioskuję, że jedynie przy pomocy jakiegoś specyficznego kabla mogę to zrobić.

Pingowanie 192.168.1.1 zwraca błąd komunikacji.
karta sieciowa ustawiona według poradników dla trybu Failsafe.

Czy pozostały jeszcze jakieś opcje ?

14

OK, więc Ci system nie działa, więc teraz faktycznie to tylko kwestia podłączenia kabla szeregowego do routera. Niestety wiąże się z otworzeniem jego i utratą gwarancji.

15 (edytowany przez artek 2012-03-04 02:40:19)

panowie pomocy podepne sie pod temat 

otoz moj router nie wiem dlaczego przestal  dzialac wgralem ostatni firmware  do niego i dzialal tydzien czasu az do dzis tzn nie moglem wejsc w ustawienia   zeby zmienic np haslo do wifi wogole nie odpowiadal na adres192.168.1.1 a tydzien temu wchodzilem  i dzialalo.  Internet dziala ale nie mialem dostepu  nadal do ustawien wiec postanowilem go zresetowac normlanie jak zawsze to robilem  a tu lipa wciaz martwy i juz neta nie mam  dioda systemowa mruga caly czas  dioda WLAN mruga szybciej niz poprzednia i i dioda polaczenia systemowego zamruga  co klika sekund i swieci ciagle ,oczywiscie komputer mam podlaczony karta siecowa sparwna pingi sa takie ze "uplynal limit czasu zadania"

co sie stalo gwarancji juz nie ma  smile

16

Failsafe, opisane na eko.one.pl

17

Cezary napisał/a:

Failsafe, opisane na eko.one.pl

Podepnę się. Router TL-WR1043ND, Backfire stąd z 2012-03-02.

Też czekam na kabelek :)

A może jakaś dobra dusza z Warszawy ma pożyczyć na chwilę kabelek? Będę wdzięczny.

18

OT: ja mam na sprzedaż jeden moduł...