Temat: WNDR3700 + Gargoyle = niewidoczna partycja.

Witam!

Postanowiłem zrobić upgrad'e wndr'a 3700.  Jako ze uległ zmianie sposób montowania dysków mam problem z niewidoczna partycja.
Dysk 160GB podłączony pod usb został sformatowany z poziomu GUI do ext4 (4,6GB na swapa, reszta jako pojedyncza partycja). Po wpisaniu polecenia free widać wielkość swapa jednak nie jest montowana druga partycja (z tego co czytałem miało to następować automatycznie). 
Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

2

Odp: WNDR3700 + Gargoyle = niewidoczna partycja.

Zgadza się - i montuje się. Sprawdź ręcznie czy się montuje

(PS - sposób montowania się nie zmienił).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez piotr83 2012-02-09 16:20:24)

Niestety bez fstaba nie wiem jak to zrobic, jesli jednak nie jest to koniecznie nie chcialbym bawic sie w usuwanie gargoyle-usb-storage..

fdisk -l pokazuje prawidlowe partycje
sda1 i sda2

4

mkdir -p /mnt/sda1
mount -t ext4 /dev/sda1 /mnt/sda1

Jeżeli to jest sda1 oczywiście.

5

Dziekuje, zaczelo chodzic. Niestety braki znajomosci arch. linuxa daje o sobie znac hmm
W trakcie konfigurowania routera natrafilem na kilka kolejnych bledow.
Nie moge edytowac pliku konf. samby, podczas proby zapisu otrzymuje "/etc/config/samba" 14L, OC". Przy probie manipulacji UCI i zapisania zmian otrzymuje I/O error (w tym czasie proces samby byl nieaktywny).
Nie moge pobierac torrentow. Transmission smiga, interfejs webowy rowniez. Otrzymuje komunikat o braku wolnego miejsca (no space left on device).
Na sda1 jest duzo wolnego miejsca, swap tez jest wolny. Brakuje pamieci flash?

/dev/root zuzyte w 100%, tak samo mini_fo:/overlay oraz /dev/mtdblock4 (99%).

6

Żle skonfigurowałeś transmission i zamiast na dysk pobierało Ci do  flash. Zapchałeś go i w/w błędy są tego następstwem.

7

Ciekawa sprawa. Sciezki mam poprawne, nawet konfiga dalem na podmonotowany dysk.
W jaki sposob moge to naprawic? Mam nadzieje ze jedynym wyjsciem nie bedzie flashowanie.

8

Usuń to co jest nadmiarowe.

9 (edytowany przez piotr83 2012-02-11 17:09:16)

Wgrałem od nowa firmware.
Skonfigurowałem wszystko od nowa.

Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
/dev/root                 4096      4096         0 100% /rom
tmpfs                    30936       296     30640   1% /tmp
tmpfs                      512         0       512   0% /dev
/dev/mtdblock4           10816     10692       124  99% /overlay
mini_fo:/overlay          4096      4096         0 100% /
/dev/sda1            149217888    191940 141446084   0% /tmp/usb_mount/6e4e2795-2180-43e6-845c-59d8528ecf3

Jak widac dysk nie jest podmontowany jako /mnt/sda1 do ktorego prowadza konfigi transmissiona, samby itd..
W jaki sposob wymusic automatyczne montowanie w /mnt/sda1 np. po restarcie?
Oczwiscie znowu transmission zawalil pamiec routera wiec wraca problem "nadmiarowych" danych. Gdzie transmission je zapiasywal w czasie kiedy niedostepna byla wlasciwa lokalizacja?

10

Oczywiście że nie, właśnie w tym miejscu domyślnie Gargoyle montuje dyski. Nie korzysta z fstaba tylko ze swoich rozwiązań. To przeczytaj: http://eko.one.pl/?p=gargoyle-fstab

11

Dokument znany dlatego tez pytalem czy jest inne rozwiazanie smile Jak w tym wypadku mozna wygodnie korzystac z gargoylowego usb storage'a? Wklepywanie sciezki razem z "krotkim" uuid jest niewygodne a czasami wrecz niemozliwe.

12

Jakie inne? Gargoyle robi jeszcze linka, czyli tmp/usb_mount/dev_sda1. Albo chcesz mieć usb_storage i dostosowujesz się go niego, albo go wywal, zainstaluj block-mount i masz po staremu.

13 (edytowany przez piotr83 2012-02-11 22:15:08)

Taki wasnie jak link o ktorym wspominasz a o ktorym nie wiedzialem smile  Wlasnie mialem instalowac mounta i hotpluga ale poczytam chyba na temat linka o ktorym wspomniales.

Wielkie dzieki za pomoc Panie Cezary big_smile