Temat: CUPS - pomocy

Osiwieję przez tego CUPSa.

Nie działa. W żadnej konfiguracji, którą potrafię wykombinować. Zawsze mam:
USB    USB Printer        HP LaserJet 1200 Series PS    Processing - "Waiting for printer to become available..."

Konfiguracja:
Default.
Zmienione /etc/cups/printers.conf:
DeviceURI usb:/dev/lp0 (było DeviceURI usb:/dev/usb/lp0)
Dodana definicja PPD.
Nie jest zainstalowany p910nd

Po zrobieniu myków ze strony http://wiki.openwrt.org/doc/howto/cups.server - też nic. W szczególności "chmod 700 /usr/lib/cups/backend/usb". Też nic.

BTW: /usr/lib/cups/backend/usb pokazuje tak:

DEBUG: list_devices
DEBUG: usb_find_busses=1
DEBUG: usb_find_devices=5
direct usb://HP/HP%20LaserJet%201200?serial=? "HP LaserJet 1200" "HP LaserJet 1200" "MFG:Hewlett-Packard;CMD:PJL,MLC,PCL,PCLXL,POSTSCRIPT;MDL:HP LaserJet 1200;CLS:PRINTER;DES:Hewlett-Packard LaserJet 1200;MEM:8MB;1284.4DL:4d,4e,1;" ""

Czy po tych prostych czynnościach powinno było ruszyć?
Bo jeśli tak, to pozostaje mi winić za ten stan rzeczy konwerter USB/Centronics pomiędzy routerem a drukarką :(

2

Odp: CUPS - pomocy

A 1200 nie wymaga załadowania firmware?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A 1200 nie wymaga załadowania firmware?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Firmware do wgrania nigdzie nie znalazłem, więc pewnie nie trzeba.

SOLVED:

Może komuś się przyda:

Po zainstalowaniu kmod-usb-printer wszystko uległo zmianie:
/usr/lib/cups/backend/usb:

DEBUG: list_devices
DEBUG: usb_find_busses=1
DEBUG: usb_find_devices=5

a dla odmiany /usr/lib/cups/backend/parallel nagle się ożywił (wszak to drukarka z interfejsem równoległym jest, a USB z konwerterem ma być w miarę przezroczysty):

direct parallel:/dev/lp0 "HP LaserJet 1200" "HP LaserJet 1200 LPT #1" "MFG:Hewlett-Packard;CMD:PJL,MLC,PCL,PCLXL,POSTSCRIPT;MDL:HP LaserJet 1200;CLS:PRINTER;DES:Hewlett-Packard LaserJet 1200;MEM:8MB;1284.4DL:4d,4e,1;" ""

Oczywiście "chmod 700 /usr/lib/cups/backend/parallel" konieczne jest.
I taką drukarkę ślicznie CUPS zauważył. Po wywaleniu istniejących predefiniowanych (USB i LP) HP1200 sam określił jako /usb/lp0, elegancko dodał, zainstalował i działa.